Haberler

Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Yalçın: "Yök'ün Yükseköğretime Geçiş Sistemindeki Beklentileri...

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "YÖK’ün yükseköğretime geçiş sistemindeki beklentileri karşılaması kaygıları gidermiştir" dedi.

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, "YÖK'ün yükseköğretime geçiş sistemindeki beklentileri karşılaması kaygıları gidermiştir" dedi.

Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın yaptığı yazılı açıklamada, "Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 12 Ekim 2017 tarihinde kamuoyuna duyurduğu yükseköğretime geçişte uygulanacak yeni sistem ile ilgili yeni adımlar atmıştır. Başta eğitim-öğretim ve bilim hizmet kolunun yetkili sendikası Eğitim-Bir-Sen olmak üzere toplumun farklı kesimlerinin sesine kulak veren YÖK, öğrencilerin, ailelerinin ve kamuoyunun kaygılarını gidermeye yönelik Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) bazı değişiklikler yapmıştır. Sendika olarak 'Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) tatminden uzak, YÖK yeni sınav sisteminde kabul oranını artıracak adımlara devam etmeli, tüm sosyal ve fen bilimleri alan derslerinden de soru sorulmalı, eksiklikler giderilmelidir' demiştik. Eğitim-Bir-Sen olarak ilgili kurumlarla görüşmeler gerçekleştirerek kalıcı ve yürütülebilir bir geçiş sistemi için önerilerimizi sunmuştuk. YÖK'ten yapılan açıklamaya göre, YKS'nin birinci oturumu (Temel Yeterlilik Testi) 23 Haziran 2018 Cumartesi günü sabah, ikinci oturumu 24 Haziran 2018 Pazar günü sabah, dil sınavı ise 24 Haziran 2018 Pazar günü öğleden sonra yapılacak. İkinci oturumda ve dil sınavında sınav uygulaması ve soru şekli açısından herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir" ifadelerini kullandı.

"TYT sınavında öğrencilerin temel yeterliliklerinin esas alındığı Türkçe temel yeterlilik testindeki 40 soruya ek olarak 20 sosyal bilimler (coğrafya, din kültürü ve ahlak bilgisi, felsefe, tarih) sorusu, temel matematik testindeki 40 soruya ek olarak 20 fen bilimleri sorusu (biyoloji, fizik, kimya) olmak üzere, toplam 120 soru yer alacak" diyen Yalçın, "TYT'ye eklenen sosyal bilimler testinde öğrencilere coğrafya dersinden 5, din kültürü ve ahlak bilgisi dersinden 5, felsefe dersinden 5, tarih dersinden 5 olmak üzere 20 soru yöneltilecek. Sınava eklenen fen bilimleri testinde ise öğrencilere biyoloji dersinden 6, fizik ve kimyadan 7'şer olmak üzere, 20 soru sorulacak. Sınav süresi ise 135 dakika olacak. Sosyal bilimler ve fen bilimleri testlerinin Temel Yeterlilik Sınavı'na dahil edilmesi, sınavın kapsam geçerliliğini artırmış ve böylelikle daha nitelikli bir ölçmeyi sağlayacağı konusunda kanaatler de olgunlaşmıştır. Tüm derslerin sınavın içeriğine dahil edilmesi, okulda görülen derslerin öğrenciler tarafından takip edilmesini sağlayacak, bazı derslerin boşa düşmesi de bu vesileyle engellenmiş olacaktır" açıklamasında bulundu.

Yalçın, açıklamasında şunları kaydetti:

"Aynı gün yapılacak iki büyük sınavın öğrenciye dezavantajı kadar, ÖSYM açısından da sınavın arka plan hazırlıklarının tamamlanması açısından bazı riskler doğurma tehlikesi vardı. Sınavın bir gün arayla yapılması kararı da önemli bir adım olmuştur. Ortaöğretime ve yükseköğretime geçişe ilişkin yaşananlar, istişarenin önemini pekiştirmiş; kamuda düzenlemeler yapılırken paydaşların, konuyla ilgili sivil toplum kuruluşlarının ve toplumun farklı kesimlerinin öneri ve eleştirilerinin baştan alınması gerektiğini göstermiştir. Değişiklik gecikmiş ve öğrencilerde, velilerde strese neden olmuş olsa da olumlu adımların atılmış olması, sınav sisteminde kabul oranının yükseltilmesi, hem adaylar hem de muhataplar açısından memnuniyet vericidir. Yapılan son değişikliklerle sosyal maliyet düşürülmüş, kaygı büyük oranda giderilmiştir. YÖK, kamuoyundan gelen eleştirileri ve sendikamızın önerilerini dikkate alarak yeni sistemin pürüzlerini gidermek için attığı yeni adımlarla beklentilere olumlu cevap vermiştir. Sistemin iyileştirilmesi için istişareye açık tavrıyla olumlu gelişmelere imza atan iradeye teşekkür ediyoruz." - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Eğitim Bir Sen Memur Sen Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yavaş mı Altınok mu? Ankara anket sonuçlarında hangi aday önde? Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title