Haberler

Egemen Bağış: "Limanları Açacağız Ama Sözler Yerine Getirildiğinde"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dış İlişkiler Danışmanı, AKP İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, "Limanları Açacağız Ama Bize Verilen Sözler Yerine Getirildiği Zaman" Dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Dış İlişkiler Danışmanı, AKP İstanbul Milletvekili Egemen Bağış, "Limanları açacağız ama bize verilen sözler yerine getirildiği zaman" dedi.

Egemen Bağış, Yakın Doğu Üniversitesi'nde (YDÜ), "Türkiye, Kıbrıs ve Avrupa Birliği: Tren Kazası Gerçekleşmedi, Ancak Tren İlerliyor mu?" konulu konferans verdi.

Egemen Bağış, Kıbrıs meselesinin din ve lisan farklılıkları olan iki ayrı halk etrafında döndüğünü ve karmaşık bir sorun olduğunu belirtti.

Kıbrıs sorununun çözümü için tek zeminin Birleşmiş Milletler olduğunun altını çizen Bağış, çözüm inisiyatiflerinde Türkiye'nin Kıbrıs Rum kesiminden her zaman için önde olduğunu vurguladı.

Uluslararası topluluğun düşüncelerinde bazı değişiklikler meydana geldiğini kaydeden Bağış, tüm dünyaya barış istemeyen tarafın Kıbrıslı Türkler değil, Kıbrıslı Rumlar olduğunun gösterildiğini ve bunun en büyük kazanç olduğunu savundu.

Kıbrıs Rum yönetiminin, çözüm zeminini BM'den AB'ye kaydırma çalışmalarına da değinen Egemen Bağış, Güney Kıbrıs Rum yönetiminin AB'deki veto hakkını kullanarak konumunu güçlendirme peşinde olduğunu belirterek, "Tüm AB ülkelerini rehin olarak tutuyorlar" dedi.

Rum tarafının AB üyeliğinden faydalandığını belirterek, limanlar konusunun Türkiye'nin AB sürecinde bir önkoşul olarak öne sürülmesinin kendisini endişelendiren unsur olduğunu ifade eden Bağış, AB'nin Rum tarafına üyeliğinden dolayı verdiği desteğin uzun sürmeyeceğini iddia etti. Egemen Bağış, "Papadopulos AB'yi kullandığını düşünüyor. Ancak gerçekte kısa vadeli bazı siyasiler Papadopulos'u kullanıyor... Tüm önerilere karşı çıkan bu engel (Papadopulos) bir gün kullanıldığını görecek. Bu günün geleceğinden eminim ve sahte kalkanını kaybetmiş olacak" diye konuştu.

Bazı kesimlerin Papadopulos'u kullanmasına açıklık getiren Bağış, AB'de Avusturya ve Fransa gibi bazı ülkelerin açıkça Türkiye'nin AB üyeliğine karşı olduğunu, ancak bu ülkelerin bunu direkt yapmadığını ve Kıbrıs konusunu mazeret olarak gösterdiğini kaydetti.

Rum yönetiminin, ENOSİS'in yeni bir versiyonu olan Osmosis politikasını güttüğünü belirten Bağış, ancak KKTC ekonomisinin iyi gidişatının Rum politikasına engel oluşturduğunu dile getirdi.

Rum tarafına limanların açılmasını öngören ek protokol hakkında da açıklamalar yapan Bağış, Türkiye-AB müzakereleri öncesinde, 1963 Ankara Antlaşması Ek Protokolü imzalandığını ancak protokolün hayata geçmesi için TBMM tarafından onaylanması gerektiğini vurguladı.

Egemen Bağış, AB'nin Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonların kaldırılması yönünde verdiği sözü yerine getirmediği müddetçe kimsenin, Türkiye'den limanları açma konusunda daha ileri gitmesini beklememesi gerektiğini kaydetti.

Bağış, "Türkiye yükümlülüklerini yerine getirmeye hazırdır. Limanları açmayacağımızı hiçbir zaman söylemedik. Limanları açacağız ama bize verilen sözler yerine getirildiği zaman" dedi.

Egemen Bağış ayrıca, limanların açılmasının Rum yönetimini tanıma anlamına gelmeyeceğini savundu.

Bağış, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos'un uyanması gerektiğini, çünkü uluslararası topluluğun Papadopulos'un retçi tutumundan bıkma derecesine geldiğini ifade etti.

Ocak ayında Avrupa Konseyinin Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyonlar hakkında görüşme yapacağına dikkati çeken Bağış, "Bu gelişme ani bir gelişme değildir. Bu Türk tarafının önerilerinin sayesinde gerçekleşti" diye konuştu.

Bir soru üzerine, iki ayrı devletten bahsetmek için zamanın erken olduğunu belirten Bağış, federal yapının şimdilik en olanaklı oluşum olarak görüldüğünü kaydetti.

Bağış, çözüm arayışı içerisinde Kıbrıs Rum kesiminin inatçı ve retçi tutumunu dünyaya göstermeye devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye'nin AB üyesi olacağına inandığını vurgulayan Egemen Bağış, AB üyelik sürecine başlayıp da tamamlamayan bir ülke bulunmadığını, bu nedenle Türkiye'nin ''istasyona'' eninde sonunda varacağını kaydetti.

Konferansın başlığı olan ''Tren Kazası Gerçekleşmedi, Ancak Tren İlerliyor mu'' ifadesini değerlendiren Bağış, trenin yavaşlamadığını ancak rayların, treninin ilerlemesini yavaşlattığını kaydetti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title