Haberler

Egeli Zeytincilerden Tariş'e Tepki

Ezzıb Yönetim Kurulu Başkanı Güreli, Tariş Başkanı Cahit Çetin'i "Spekülatörler Zeytinyağında Fiyat Düşürmeye Çalışıyor" Şeklindeki Açıklamasında Bahsettiği Spekülatörlerin İsmini Açıklamaya Davet Etti.

-EZZIB Yönetim Kurulu Başkanı Güreli, TARİŞ Başkanı Cahit Çetin'i "Spekülatörler zeytinyağında fiyat düşürmeye çalışıyor" şeklindeki açıklamasında bahsettiği spekülatörlerin ismini açıklamaya davet etti.

ANKARA (ANKA) - Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZIB) Yönetim Kurulu Başkanı Güreli, TARİŞ Başkanı Cahit Çetin'i "Spekülatörler zeytinyağında fiyat düşürmeye çalışıyor" şeklindeki açıklamasında bahsettiği spekülatörlerin ismini açıklamaya davet etti.

Ezzib Yönetim Kurulu Başkanı Güreli yaptığı açıklamada, Çetin'in sözlerini ihracatçılar olarak üzerlerine alınmadıklarını belirterek, Türkiye'de zeytinyağı fiyatlarının ihracat yapabilmek için uygun olmadığını ifade etti. Türkiye'nin zeytinyağında 2006-07 sezonunda "var yılı olmasına" rağmen zeytinyağı fiyatlarının dünya fiyatlarının üstünde olması nedeniyle, yok yılı olan 2005-2006 sezonundaki ihracat rakamının altında kaldığını anlatan Güreli şunları söyledi:

"9 Eylül itibariyle Suriye'de 2 asit zeytinyağının tonu 2 bin 100 Avro, İspanya'da 2 bin 275 Avro iken Türkiye'de 2 bin 410 Avro'dur. Türkiye'deki zeytinyağı fiyatları dünyanın en yüksek zeytinyağı fiyatı haline gelmiştir. Bir önceki var sezonu olan 2004-2005 sezonunda 92 bin ton ihracat yapan Türkiye, geçen sezon 45 bin ton zeytinyağı ihraç edebilmiştir. Bu ihracattaki yüzde 52'lik gerileme zeytinyağı üreticise daha az gelir olarak geri dönecektir."

Türkiye'de zeytinyağı tüketim alışkanlığının çok az olduğuna işaret eden Güreli, "Türkiye'de kişi başı zeytinyağı tüketimi 1 kiloyu dahi bulmamaktadır. En iyimser ifade ile 70 bin ton iç tüketim olduğunu düşünecek olursak Türkiye bu ürünü ihraç etmek zorundadır. İhracatçıları üreticiye öcü gibi göstermek üreticiye yapılacak en büyük yanlıştır. Üretici ve ihracatçı aynı gemidedir, kimse ihracatçıları üretici karşıtı gibi göstermeye kalkışmasın" diye konuştu. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title