Haberler

Ege Üniversitesi 2007-2008 Akademik Yılı Açılış Töreni

Ege Üniversitesi'nin (Eü) 2007-2008 Akademik Yılı Açılış Töreni Yapıldı. Törene Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Necdet Özel, İzmir Milletvekilleri, Öğretim Üyeleri ve Öğrenciler Katıldı.

Ege Üniversitesi'nin (EÜ) 2007-2008 akademik yılı açılış töreni yapıldı. Törene Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, İzmir Valisi Cahit Kıraç, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Necdet Özel, İzmir milletvekilleri, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Ege Üniversitesi'nin 2007-2008 eğitim öğretim yılının başlaması nedeniyle düzenlenen törende konuşan EÜ Rektörü Prof.Dr. Ülkü Bayındır, Cumhuriyet kazanımlarının demokrasi ile birleştiğinde taçlandırılmış olacağını ifade etti. Burada esas olanın demokrasinin gerçek anlamı ile hayata geçirilmesi olduğunu anlatan Prof.Dr. Bayındır, "Sadece sandıktan çıkan oylar esas alınarak demokrasiye soyunulursa giderek çoğunluğun azınlığı ezdiği bir çeşit dikta rejimi kaçınılmaz olarak ülkeyi yönetmeye başlar" dedi.

Cumhuriyet rejiminin Türkiye'de kolay kurulmadığını anlatan Prof.Dr. Bayındır, "Zengin bir kültürel yapı oluşurken etnik kökenleri değişik toplulukları bir arada tutma, onları aynı ülkü etrafında kenetleme gibi zor bir misyon genç Cumhuriyet'in öncelikli projelerinden biri olmuştur. Ulusalcılık ve üniter devlet böyle bir arayışın sonucu ortaya çıkmıştır. Atatürk'ün ulusalcılık anlayışında, tasada ve sevinçte ortak duygular yaşayabilen bireyler ulusu oluşturur. Bir ulusun bireylerinin bölünmeden,

aralarında ayrılık tohumları yeşermeden yaşayabilmeleri ancak üniter bir devlet yapısı ile mümkün olabilir" diye konuştu.

Laik devlet anlayışının Cumhuriyet'in vazgeçilmez kazanımı olduğunu belirten Bayındır, sözlerine şöyle devam etti: "Laikliğin olmadığı durumlarda içinde Cumhuriyet kelimesi olsa bile ülkenin farklı yönetim şekillerine sürüklenmesi çok muhtemeldir. Yükseköğretim Kurumları ülkemizde nitelikli eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini yürütmek yanında demokrasinin yerleşmesi ve Cumhuriyet ilkelerinin tahrip edilmeden uygulanması konularında da her zaman sorumluluk taşımışlardır. Ege Üniversitesi dün olduğu

gibi bundan sonra da Cumhuriyetimizi ve demokrasimizi yüceltmek alanında üzerine düşeni eksiksiz yapacaktır."

Türkiye'nin küreselleşen dünyada yerini alacağını anlatan Bayındır, Türkiye'nin elbette AB ülkeleri arasında yer almak çabasını sürdüreceğini ama üye diğer AB ülkeleri gibi onurumuzu ezdirmeden sürdüreceğini söyledi. Türkiye'nin demokrasi ile her zaman yönetileceğini anlatan Bayındır, şöyle konuştu: "Ama seçim sandığına olduğu kadar demokrasinin şartı olan kurum ve kuruluşlara da gerekli saygıyı göstererek. Türkiye elbette Atatürk'ün çizdiği yolda çağdaş uygarlığa ulaşacaktır ama Cumhuriyetin

kazanımlarından geriye bir adım bile atmadan."

Ege Üniversitesi'nin son 7 yılını da değerlendiren Bayındır, "Üniversitelerin gösterecekleri çağdaş tutum ve davranışlar hem kendimiz için hem de ülkemiz için son derece önemlidir" ifadelerini kullandı.

BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR ÖN SIRALARDA

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de, Ege Üniversitesi'nin tüm Türkiye'ye örnek bir üniversitenin nasıl olması gerektiğini gösterdiğini açıkladı. Milli Savunma Bakanı Gönül, Türkiye'nin son yıllarda bilimsel araştırmalarda ön sıralara yerleştiğini söyledi. Rekabet koşullarına ayak uydurabilmek için bilgi toplumunun gereklerini yerine getirmemiz gerektiğini açıklayan Gönül, nitelikli bilgiye sahip olma konusunda üniversitelerimize büyük iş düştüğünü söyledi. Üniversitelerin asıl hedefinin gerçeği bulmak

olduğunu ifade eden Gönül, "Her yerde gerçek bilgiye ulaşmak esas alınmalı. Benim tereddüt ettiğim iki nokta var. Biri bilgi kirliliği, ikincisi değişim. En çok dikkat etmemiz gereken şey bilgi kirliliğinden çırpınıp çıkmak ve fayda getirecek değişimlere öncü olmaktır" dedi.

BİLGİ TOPLUMUNA SAHİP OLANLAR GÜCE DE SAHİP OLUR

Üniversitelerin toplumun itici gücü olarak ülke sorunlarına alternatif çözüm üreten kurumlar olduğunu belirten İzmir Valisi Cahit Kıraç, Ege Üniversitesi'nin, Türkiye'nin uluslararası gurur kaynağı olduğunu söyledi. Küreselleşmenin bir takım fırsatları da beraberinde getirdiğini belirten Kıraç, "Bu fırsatları değerlendirmek bilgi toplumu olmakla mümkün. Bilgi ve teknolojiye sahip olanlar güce de sahip olurlar" dedi. Üniversite ile iş dünyası arasında ilişkinin önemine değinen Kıraç, bu alanda

üniversitelerde yeni programların açılması gerektiğini söyledi.

Geçen günlerde Şirinyer'de yaşanan terör olayını kınayan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, "Türkiye'ye karşı oynanan bu tür oyunlar artıyor. Bu ülke zengin ve çok stratejik bir konumda bulunuyoruz. Terör belasından ancak birlik ve beraberlik içinde sımsıkı sarılarak kurtulabiliriz. Bu eylemi yapanları lanetle kınıyorum" diye konuştu.

Törende Rektör Ülkü Bayındır üniversiteyi birincilikle kazanan öğrencilere ödül verdi. Tören, Prof.Dr. Bozkurt Güvenç'in "Modern Sonrası Dünya Köyü" konulu açılış dersini vermesinin ardından EÜ Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı Türk Halk Oyunları Bölümü'nün gösterileriyle devam etti.

Törenin ardından Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile protokol, Prof. Devrim Erbil'in yağlı boya resim sergisinin açılışını yaptı, sergiyi gezdi. Erbil, Bakan Gönül'e u. Ege Üniversitesi dün olduİzmir'de gerçekleştirilen Cumhuriyet Mitingi'nin resmini nasıl yaptığını anlattı.

(EY-Mİ-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title