Haberler

Edremit Körfezi'nde zeytinde "kırma" mesaisi başladı

Güncelleme:

Edremit Körfezi bölgesindeki Balıkesir'in Ayvalık, Burhaniye, Edremit, Gömeç ve Havran ilçelerinde kırma zeytin mesaisi başladı.

Edremit Körfezi bölgesindeki Balıkesir'in Ayvalık, Burhaniye, Edremit, Gömeç ve Havran ilçelerinde kırma zeytin mesaisi başladı.

Özellikle Ege Bölgesi'nde sabah kahvaltılarının vazgeçilmez lezzeti kırma zeytin, dalından toplanan Ayvalık ve Edremit tipi yeşil zeytinlerin taş ya da tahtalarla kırılmasıyla elde ediliyor.

Tatlı su dolu kaplarda 2-3 günde bir suyu değiştirilerek yaklaşık 20 gün bekletilen zeytinler, olgunlaştıktan sonra sofralarda yerini alıyor.

Edremit Ziraat Odası Başkanı Ali Yılmaz Diker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hasat sezonunun başlamasına az bir zaman kala tarla sahiplerinin ilk zeytinlerden tadımlık hazırladığını söyledi.

Bölgenin 3-4 aydır pek yağış almamasından dolayı ticari olarak kırma zeytin hasadına başlanmadığını belirten Diker, şöyle devam etti:

"Zeytinlik sahipleri tarlalarına giderek, evlerinde tadımlık yiyecekleri bir miktar, susuzluktan yanmayan, yanık olmayan zeytinlerden toplar. Bunları evlerine getirerek 3-5 kilogram yeşil zeytinin kırmasını yaparlar. Soğuk kış günlerinde tarhana çorbasının yanında, kahvaltılarda tüketirler ya da hasat zamanı tarlada çalışırken yanlarında götürürler. Bu bölgede yaşayan, bunun tadına varmış insanlar muhakkak kırma zeytini evlerinde, sofrasında bulundurmak için yaparlar."

Diker, kırma zeytin için ağaçların üst kısımlarından seçilen, yeşilden sarımtırak rengini almaya başlamış ürünlerin toplandığını anlattı.

Bazı kişilerin kırma işlemi öncesi zeytini bıçakla çizdiğini dile getiren Diker, "Kırma zeytin tamamen doğal fermente yöntemiyle yapılır. Zeytin toplanıldığı zaman acıdır. Kırma zeytin, yeşil zeytinden yani kararmamış, ilk yağa girmeye başlamış yeşil zeytinden yapılır." dedi.

Diker, bekletilip olgunlaştırılan zeytinin, üzerine hafif tuz, limon tuzu ve zeytinyağı konularak tüketildiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

Edremit Körfezi Ayvalık Edremit Zeytin Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe-Olympiakos maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? Fenerbahçe-Olympiakos maçı şifresiz mi? 23 Nisan bankalar tatil mi? 23 Nisan bankalar açık mı, çalışıyor mu? 23 Nisan'da İş Bankası, Garanti, Vakıf Bank, Ziraat Bankası açık mı? KPSS şartsız hastane personel alımı ne zaman? Başvurular ne zaman, şartları neler? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Sevgilisi kim? Mükremin Gezgin kimdir? Mükremin Gezgin evleniyor mu? Bilsem sınavını geçmek için kaç puan almak gerekir? BİLSEM sınavlarına nasıl bakılır? Patnos Belediyesi hangi parti? Patnos Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Bursluluk sınavı ne zaman? 2024 İOKBS bursluluk sınav sonuçları hangi tarihte açıklanacak? 2024 GUY SINAVI BAŞVURU EKRANI: GUY sınavı başvuruları başladı mı, GUY sınavı başvuruları nereden, nasıl yapılır? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BİLSEM SONUÇLARI AÇIKLANDI 2024! BİLSEM sınav sonuçları nereden öğrenilir? BİLSEM sonuç sorgulama ekranı! Karne günü ne zaman 2024? Okullar ne zaman tatil olacak? Yaz tatili ne zaman başlıyor? Survivor'da dün kim elendi? Survivor 2024 adaya kim veda etti? 17 Nisan Survivor elenen isim! 2024 LGS sınavı ne zaman, tarihi belli oldu mu? Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınav giriş belgesi yayınlandı mı? Elif Duygu Adıgüzel kimdir? Elif Duygu Adıgüzel kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title