Haberler

Edirne Roman Gönüllüleri Derneği Başkanı Şallı Romanların Diğer İllerden de Gösterilmemesi Büyük...

Haber Taner YENER - Kamera Özgür ARSLAN İstanbul DHA Beyoğlu'nda, 8 Nisan Romanlar Günü nedeniyle düzenlenen etkinliğin ardından konuşan Sıfır Ayrımcılık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Elmas Arus, İzmir'de CHP'nin Roman adayı Özcan Purçu'nun, 1'inci bölge 5'inci sıra kontenjan milletvekili adaylığını değerlendirdi.

Haber Taner YENER - Kamera Özgür ARSLAN İstanbul DHA

Beyoğlu'nda, 8 Nisan Romanlar Günü nedeniyle düzenlenen etkinliğin ardından konuşan Sıfır Ayrımcılık Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Elmas Arus, İzmir'de CHP'nin Roman adayı Özcan Purçu'nun, 1'inci bölge 5'inci sıra kontenjan milletvekili adaylığını değerlendirdi. Arus, 'Sadece bir tane Roman vatandaşın seçilebileceği sıradan aday gösterilmesi, aslında endişe verici bir durum. Çünkü 5 milyon Romanın temsili olarak bir kişinin orada konumlandırılmasını eksiklik olarak nitelendiriyoruz. Ama bu bir başlangıç; önümüzdeki yıllarda Romanların temsiliyeti açısından bizi çok önemli dönemlerin beklediğini biliyoruz dedi.

Sıfır Ayrımcılık Derneği ve DurDe Platformu üyesi bir grup, 8 Nisan Dünya Romanlar Günü nedeniyle Tünel Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Eylemde, Eşit yurttaş olarak görülmek ve muamele edilmek istiyoruz pankartı ve Birileri ev sahibi de biz kiracı değiliz, biz de bu ülkenin sahibiyiz ve Kentsel dönüşüm değil, yerinde dönüşüm yazılı dövizler taşındı.

EŞİT YURTTAŞLAR OLARAK GÖRÜLMEK VE MUAMELE EDİLMEK İSTİYORLAR

Ortak basın açıklamasını okuyan Sezgin Kaplan, Romanların Türkiye'nin en büyük etnik gruplarından birini oluşturduğunu belirterek, şunları söyledi

'Ülkenin dört bir yanına dağılmış olan Romanlar, aynı zamanda en çok ayrımcılığa uğrayan ve en dezavantajlı gruplardan birini oluşturmaktadır. Türkiye toplumunda Romanlara yönelik ayrımcılık, özellikle barınma, istihdam ve eğitim alanlarında inkar edilemez boyutlara ulaşmış durumda. Romanların toplumsal yaşama eşit yurttaşlar olarak katılımının önündeki tek engel yoksulluk değil. Romanlar son yıllarda uygulanmakta olan kentsel dönüşüm politikaları sonucunda daha derin bir yoksulluğun ve dışlanmanın içine itilmektedir. Romanlar kentsel dönüşüm değil, sosyal dönüşüm ve yerinde yenilenme istiyorlar. Şehir dışlarına itelenmek değil, yüzyıllardır parçası oldukları şehrin kalbinde yaşamak; en temel insan hakkı olan barınma hakkının güvence altına alınmasını istiyorlar. Bin yılı aşkın süredir bu toplumun ayrılmaz parçası olan Romanlar, Türkiye Cumhuriyeti'nin eşit yurttaşları olarak görülmek ve muamele edilmek istiyorlar.

5 MİLYON ROMANIN TEMSİLİ OLARAK BİR KİŞİNİN ORADA KONUMLANDIRILMASINI EKSİKLİK

Yapılan basın açıklamasının ardından, Sıfır Ayrımcılık Derneği ve Roman dernek temsilcileri, İzmir'de Özcan Purçu'nun CHP 1'inci bölge 5'inci sıra kontenjan milletvekili adaylığı ile ilgili basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Arus, 'Sadece bir tane Roman vatandaşın seçilebileceği sıradan aday gösterilmesi, aslında endişe verici bir durum. Çünkü 5 milyon Romanın temsili olarak bir kişinin orada konumlandırılmasını eksiklik olarak nitelendiriyoruz. Ama bu bir başlangıç; önümüzdeki yıllarda Romanların temsiliyeti açısından bizi çok önemli dönemlerin beklediğini biliyoruz, umuyoruz diye konuştu.

Dernek üyesi Sezgin Kaplan ise 'Başlangıç olarak tabii ki umut verici olarak düşünüyorum. En azından CHP'nin söylemlerini eylemlere dönüştürmesi sevindirici dedi.

BİZ TÜM PARTİLERDEN ROMAN VATANDAŞLARDAN ADAY ÇIKARMASINI BEKLERDİK

Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı da, Purçu'nun adaylığından memnun olduklarını belirterek, şöyle konuştu

'Tabii ki CHP'nin Roman vatandaşlara daha da değer verdiğinin bir ifadesi. Bu bir gelişmedir. Ama biz isterdik ki, Roman vatandaşlardan milletvekili adayının diğer illerden de gösterilmemesinin bir büyük eksiklik olduğunu biz düşünüyoruz. Sadece İzmir'den CHP'nin Roman vatandaşlardan birini aday olarak göstermesinin yeterli olduğunu düşünmüyoruz. Ama temeline baktığımızda, olumlu bir gelişme olarak da düşünüyoruz dedi.

Şallı, 'Diğer partilerden aday beklentiniz var mıydı sorusuna da şu yanıtı verdi

'Biz bunu diğer partilerden de beklerdik. Bugün yaptığımız bir toplantıda çok değişik bir çıkış oldu. Hayırlı olsun. Herkesin demokratik zeminde hak mücadelesi içine girmesi de önemlidir. Örneğin; Edirne'de HDP'den de bir milletvekili adayımız var Sedat Zımba. Biz tüm partilerden Roman vatandaşlardan aday çıkarmasını beklerdik. En büyük isteğimiz ve beklentimiz, özellikle AK Parti'dendi, bizi bir hayal kırıklığına uğrattı. Her ne kadar İzmir'de Cemal Bekle diye bir kardeşimiz varsa da, biz bunların seçilemeyecek sırada olduğunu düşünüyoruz. Ne diyelim, Roman camiasına hayırlı uğurlu olsun. Biz de sorunlarımızı demokratik zeminlerde dillendirmeye devam edeceğiz.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Özcan Purçu İstanbul Beyoğlu İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

21 Nisan hangi burç? 21 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 21 Nisan tarihi hangi burç olur? 24 Nisan Çarşamba 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 24 Nisan burç yorumları nedir? AKREP DOLUNAYI ne zaman? Akrep Dolunayı etkileri neler? Burçlara etkileri neler olacak? BURÇ YORUMLARI! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı kapalı mı, neden kapalı? Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamaları yasak mı? Samsun Belediyesi hangi parti? Samsun Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne zaman görüşecekler? Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title