Haberler

Edirne'nin Fetih Yıldönümüne Mehterli Kutlama

EDİRNE fethinin 656'ncı yıldönümü, kentte düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

EDİRNE fethinin 656'ncı yıldönümü, kentte düzenlenen etkinliklerle kutlandı. Valiliğin memurlardan oluşturduğu mehter takımının Fatih Sultan Mehmet heykeli ve Osmanlı toplarının bulunduğu alanda verdiği mini konser beğeniyle izlendi.

Edirne'nin 5 Mayıs 1361 tarihinde 1'inci. Murat tarafından Osmanlı topraklarına katılmasının 656'ncı yıldönümü Edirne Valiliği'nin düzenlediği etkinliklerle kutlandı. İlk tören Atatürk anıtına çelenk sunulmasıyla başladı. Buradaki program Vali Günay Özdemir, Belediye Başkanı Recep Gürkan, 54'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün ve vatandaşlar katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın söylenmesinin ardından konuşan 54'üncü Mekanize Tugay Komutanlığı'nda görevli Yüzbaşı Durmuş Bozkurt, kentin fethini anlatarak, "Edirne, Mehmet Akif Ersoy'un 'Edirne' isimli şiirinde de ifade ettiği gibi şarkın demir kilididir. Edirne, Osmanlı Devleti'nde Osman Bey'in vefatından sonra padişah olan I. Murat tarafından 1361 yılında fethedilmiştir. I. Murat, Balkan fetihlerinin önünü açmak için kaderi su yollarıyla çizilen saadetin kapısı olarak belirtilen Edirne'nin öncelikle fethedilmesini arzu ediyordu. Bu maksatla I. Murat, Edirne'ye gelen yolların kontrolünü sağlamış, dışarıdan yardım ve destek imkanını engellemiş, Lala Şahin Paşa komutasındaki kuvvetler ile Sazlıdere de Bulgar-Bizans güçlerini yenerek Edirne'yi fethetmiştir. Osmanlı ordunun Edirne kalesine dayanması sonucu kaçmaktan başka çaresi kalmayan Edirne tekfuru Meriç nehrinin de taşkın olduğu bir gecede sala binerek Enez'e firar etmiştir. I.Murat ve ordusu 1361 senesinde kalenin anahtarlarını teslim almıştır" dedi.

Anıttaki programın ardından Vali Özdemir ve beraberindekiler trafiğe kapalı olan Saraçlar Caddesi'nde 'Edirne'de Kar Manzaraları' konulu fotoğraf sergisinin açılışını yaparak gezdi.

MEMUR MEHTERAN İLGİ GÖRDÜ

Kutlama programı daha sonra Fatih Sultan Mehmet heykeli ve Osmanlı toplarının bulunduğu Selimiye Meydanı'nda devam etti. Edirne Valiliği'nin memurlardan oluşturduğu mehter takımının verdiği konser ilgiyle izlendi.

- Edirne

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fatih Sultan Mehmet Recep Gürkan Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title