Haberler

Edirne Kırkpınar Rekor Sayıda Pehlivanla Başladı (2)

Kırkpınar rekor sayıda pehlivanla başladı (2)

KIRKPINAR'IN BABA-OĞUL CAZGIRLARI

Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin vazgeçilmezlerinden olan cazgırlar, Er Meydanı'nı şenlendiriyor. ' Pele' lakaplı 70 yaşındaki Başcazgır Mehmet Tura ile 41 yaşındaki oğlu Bülent Tura'ın söyledikler maniler tribünleri coşturuyor. Başcazgır Pele, 50 yıl er meydanlarında cazgır bulamadıkları için pehlivanken mikrofon başına geçtiğini belirterek, söylediği manileri kendisinin yazdığını söyledi.

Tura, "Ailemde her 2 ağabeyimin güreşmesi, daima güreşin konuşulması bizde ailece güreş sevgisini aşılamıştır. Benim cazgırlığa başlama yılımda 1967 yılıdır. Yani 50 yıl olmuş. İznik'te bir güreş yapılacaktı. Cazgır bulamamışlar. Bizimde güreşle olan ilişkimizi biliyorlar. Bana geldiler yapar mısın dediler? Yaparım dedim. Öyle başladık" dedi.

Manilerin bazıların anonim bazılarını da kendinin yazdığını anlatan Kırkpınar Tarihi Yağlı Güreşleri Başcazgırı, Tura, "Manilerin bazıları, anonimdir, bazısı benim kendi yazdığımdır. Benim evladım gibidir onlar. 300 minareden ezan sesidir gelen; 40 davulun sesi midir? Yoksa Koca Yusuf mudur gelen? Sarayiçi Kırkpınar kaynıyor, Adalı mıdır gelen? Hayde bre Aliço uyuyor musun? Kıran kırana güreşler var duymuyor musun? Allah Allah illallah Muhammed'ur Rasululallah başpehlivanlarımıza alkışlarla diyelim maşallah. Allah derman versin. Manilerin sonunda söylenen Allah Allah Muhammeden Rasulullah sadece güreş sporuna özgü bir slogandır. Bizi yaratan yüce Rabbimizi her pehlivan salışımızda anarız. Pehlivanı öyle savatlarız" diye konuştu.

Kırkpınar'da güreşirken kıspeti çıkarıp babası gibi cazgır olmaya karar veren oğul Bülent Tura, babasının mesleğine isteyerek severek başladığını belirterek, "Kırkpınar'da 19 yıldır görev yapıyorum. Cazgırlık, pehlivanları halka tanıtan, halkı pehlivanlarla buluşturandır. Davul, zurna, pehlivan, cazgır olmazsa olmaz zaten, yağlı güreş olmaz. Bu 3 öğe çok önemlidir" dedi.

Kırkpınar'ın babadan oğla cazgırlığın yanı sıra davul-zurna çalan müzisyen ve saha hakemlik ile bezcilik yapan arasında bulunuyor.

Kırkpınar'da bu yıl 101 hakem, gözlemci ve temsilci, 10 cazgır, 28 saha görevlisi, 20 yağcı ve bezci görev alıyor. - Edirne

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mehmet Tura Kırkpınar Pele Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 16 Nisan EXXEN spor canlı izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title