Haberler

Edirne'den Mostar'a Kültür Kervanı"

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından "Edirne'den Mostar'a Kültür Kervanı" çerçevesinde Makedonya'nın başkenti Üsküp'te "Üsküp Edebiyat Oturumu" adlı etkinlik düzenlendi.

Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) tarafından "Edirne'den Mostar'a Kültür Kervanı" çerçevesinde Makedonya'nın başkenti Üsküp'te "Üsküp Edebiyat Oturumu" adlı etkinlik düzenlendi.

Kültür ve Turizm Bakanlığının katkılarıyla TYB, Üsküp Yunus Emre Enstitüsü (YEE) ve Köprü Kültür, Sanat ve Eğitim Derneği iş birliğinde düzenlenen etkinliğe, Türkiye'nin Üsküp Büyükelçisi Tülin Erkal Kara, TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, TYB Şeref Başkanı Mehmet Doğan, Üsküp YEE Müdürü Dr. Şemsettin Şeker ve Köprü Derneği Başkanı Hüsrev Emin'in yanı sıra ülkedeki Türk kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, çok sayıda akademisyen, yazar, şair ve edebiyatsever katıldı.

TYB Genel Başkanı Arıcan, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, TYB'nin 40. yıl dönümü dolayısıyla Türkiye'de 40'ı aşkın faaliyet düzenlediklerini ifade etti.

Bu faaliyetlerden birinin de "Edirne'den Mostar'a Kültür Kervanı" olduğunu dile getiren Arıcan, "Bu programla Balkanlarda, Evladı Fatihan'da 7 ülkeyi 40 şair, yazar, ilim adamı, gazeteci, sanatçıyla dolaşıyoruz. Kültür seyahati gerçekleştiriyoruz." dedi.

Projelerine uygun bir şekilde, milli şuuru kültür üzerinden anlatan Yahya Kemal'in şehri Üsküp'te de faaliyet düzenlediklerini anımsatan Arıcan, şunları kaydetti:

"Tabi biz Edirne'den yola çıktık, Kırcaali, Gümülcine, Selanik, Manastır ve Ohri'den buraya intikal ettik. Dolayısıyla burada Köprü Derneği'nin iş birliğiyle bir edebiyat oturumu gerçekleştireceğiz. Tabi her noktada, durakta, menzilde bir edebiyat oturumu gerçekleştiriyoruz. Bir ilmi toplantı gerçekleştiriyoruz. Hem bizim kafilemizde bulunan şairlerimizin, öykücülerimizin, hikayecilerimizin katıldığı hem de bulunduğumuz mahaldeki şairlerin, öykücülerin katıldığı bir program icra etmiş oluyoruz.".

TYB Şeref Başkanı Doğan da bulundukları şehrin yazar ve sanatçıları ile bir araya geldiklerini belirterek, "Burada 'Balkanlar'dan Kaşgar'a Türkçe' başlıklı kısa konferansımız var. İkinci olarak Makedonya'da bulunan şairler ve yazarlar ile bizim heyetimizde bulunan şairler ve yazarların katıldığı bir edebiyat faslı var. Sonuncusu da Yahya Kemal'in vefatının bu sene 60. yılı. Yahya Kemal ve onun edebiyatıyla ilgili bir panelimiz var." şeklinde konuştu.

Etkinlikleri Köprü Derneği ile ortaklaşa yaptıklarını söyleyen Doğan, "Bu güzergahta bulunan şehirlerde geleceğe yönelik bir faaliyet yaptığımızı düşünüyoruz. Yani buraların edebiyat-sanat potansiyelini bir araya getirmek, burada bu işlerle uğraşan arkadaşları yüreklendirmek, gelecekte onların daha büyük işler yapabilmesi, daha büyük eserler ortaya koyabilmesi için yararlı olur diye düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Köprü Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Leyla Şerif Emin de TYB'nin başlattığı bu yolculuğunun bir durağının Üsküp olmasından dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Emin, "Onlar dinlendiler, dinlenecekler Üsküp durağında. Biz de onları dinleyerek mest olacağız. Bu nedenle burada bugün hem yerli Makedonyalı Türk şairler şiirlerini okuyacak hem de Türkiye'den çok değerli 40 yazarımız misafirimiz olacak. Onlardan bir kısmı şiirlerini okuyacak, konuşmalarını yapacak. Gençlerimiz de onları dinlemek için sabırsızlanıyor açıkçası." diye konuştu.

30 Nisan'da Edirne'de başlayan ve 9 Mayıs'ta Mostar'da sona ermesi planlanan program çerçevesinde Bulgaristan, Yunanistan, Makedonya, Arnavutluk, Karadağ, Kosova ve Bosna Hersek'te kültür sanat faaliyetleri, edebiyat söyleşileri, şiir şölenleri, belgesel gösterimi, resim sergileri, panel ve konferanslar düzenleniyor.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Makedonya Türkiye Üsküp Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title