Haberler

Edirne'de "Lale Devri"

Tarihi eserleri ve doğal yapısıyla ülkenin önemli kentleri arasında yer alan Edirne, rengarenk açan lalelerle eşsiz manzara oluşturdu.

Tarihi eserleri ve doğal yapısıyla ülkenin önemli kentleri arasında yer alan Edirne, rengarenk açan lalelerle eşsiz manzara oluşturdu.

Edirne Belediyesi'nce kentin çeşitli yerlerine ekilen laleler, farklı bir güzellik oluşturdu.

Kırmızı, sarı, mor ve beyaz laleler, kentin tarihi ve kültürel dokusuyla birleşince kartpostallık görüntüler ortaya çıktı.

Edirne'de baharın müjdecileri arasında sayılan laleler, kısa ömürlü de olsa doğanın yeninden uyanışının sembolü olarak bahar sevincini artırıyor.

Edirne'de lalenin simgesel anlamları

Edirne'de lale önemli bir simge olarak ortaya çıkıyor. Selimiye Camisi müezzin mahfilinin mermerine işlenen ters lale figürüne bazı anlamlar yükleniyor.

Bir rivayete göre, Selimiye'nin yapılacağı meydanda lale bahçesi bulunan yaşlı kadının araziyi vermek istememesi ve daha sonra ikna edilmesi üzerine kadının inadını simgelemek adına Mimar Sinan'ın camiye ters lale simgesini işliyor.

Başka bir rivayete göre de Mimar Sinan, İstanbul'dan Selimiye'yi yapmak için Edirne'ye geldiğinde 8-9 yaşlarındaki çok sevdiği torunu Fatma'sına hasret kalmamak için onu da Edirne'ye getirir. Bir süre sonra hastalanan ve vefat eden Fatma'ya duyduğu hasret nedeniyle torunu için yaptırdığı türbedeki mermer sandukaya boynu bükük bir lale koyar, bu üzüntüyü gören çıraklardan biri ustasının üzüntüsünü Selimiye'ye de işler.

Kaynak: AA / Güncel

Edirne Belediyesi Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title