Haberler

Edip Başer: "Şekil Olarak Beni Üzdü" (3-son)

RALSTON DA GÖREVİ BIRAKMAYI DÜŞÜNÜYOR

Emekli Orgeneral Edip Başer, hükümet tarafından Terörle Mücadele Koordinatörlü görevinden alınmasına ilişkin Yeditepe Üniversitesi'nde düzenlediği basın toplantısının ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Emekli Orgeneral Başer, ABD'li muhatabı General Joseph Ralston'a bir e-posta göndererek, bundan sonraki süreçte kendisine başarılar dilediğini belirtti. Başer, Ralston'un da görevini sonlandırmayı düşündüğünü aktararak, "Fakat bu kendilerinin ve hükümetinin kararına bağlı" dedi.

HÜKÜMETİN GEREKÇELERİNİ KABUL ETMEM MÜMKÜN DEĞİL

Bir soru üzerine, görevden alınması konusunda hükümet ile Genelkurmay Başkanlığı arasında kalması gibi bir durumun söz konusu olmadığını ifade eden Başer, görevden alınma şeklinin beklediği birşey olmadığını da sözlerine ekledi. Başer, "Zaten kendiliğinden bunun kararını vermiş olacaktım ama hükümet böyle birşeye gerek duydu. Buna da tabi ki saygı duymaktan başka yapacak birşey yok" dedi. Başer, görevden alınmasına ilişkin olarak hükümet tarafından açıklanan gerekçeleri kabul etmesinin ise mümkün olmadığını sözlerine ekledi.

"HARİTALAR KONUSUNDAKİ DUYGULARIMIZI 'UYGUN' DİLLE AKTARDIK"

Başer, bir soru üzerine, Türkiye'nin bir bölümünü "Kürdistan" olarak gösteren bazı haritalar konusunda ABD'li yetkililire en uygun dille aktardıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Herhalde en uygun dilin ne olabileceğini tahmin edebileceksiniz. Gayet tabii, diplomasi sınırlarını biraz da gereken yerlerde zorlayarak muhataplarımıza aktardık. Bundan duyduğumuz üzüntüyü, memnuniyetsizliği ve bu haritaların bu şekilde ortaya çıkmasının münasebetsizliğinin iki ülke ilişkilerine vereceği zararı gereken yerlerde gereken şekillerde dillendirdik. Bu haritaların ortaya çıkışı, bana Amerikalı resmi makamların ve özellikle muhatabımın ifadesine göre hiçbir resmi kurum ve kuruluşun doğrudan ilgisi ya da bilgisi içerisinde değildir. Tamamen kişilerin özel gayretleridir veya bazı amaçlara yönelik adımlarıdır."

OPERASYON KARARI SİYASİ VE ASKERİ MAKAMLARA AİTTİR

Bir gazetecinin, bundan sonraki süreçte Türkiye'nin sınır ötesi bir müdahale yapıp yapmayacağına ilişkin bir sorusuna karşılık ise Başer, Türkiye'nin bağımsız bir devlet olduğunu ve bu kararın tamamen Türkiye Cumhuriyeti devletinin kendi siyasi ve askeri makamlarına ait olduğunu vurguladı. Başer, operasyon kararına kimsenin müdahale hakkı bulunmadığının altını çizerek, "Çünkü Türkiye'nin sınır hudutlarının hemen ötesinde konuçlanmış terör örgütleri için böyle bir harekatı icra etme hakkı vardır. Dolayısıyla, buna karşı herhangi birşeyi kimsenin söylemesi mümkün değildir. Öbür taraftan, buna gerek kalmadan 'acaba orada yapılacak müşterek bir harekatla daha etkin birşeyler yapılabilir mi' arayışı elbette vardır" diye konuştu.

Operasyon dışındaki seçeneklerin, özellikle örgütün psikolojik ve lojistik desteğini kesmek olduğunu belirten Başer, bu desteklerin de önemli bir kısmının Türkiye'nin müttefiki olan devletlerden geldiğine dikkat çekti.

TSK'NIN BAŞARISIZ OLDUĞUNU SÖYLEMEK KABUL EDİLEMEZ

Başer, PKK ile mücadele konusunda Türk Silahlı Kuvvetleri'nin başarısız olduğuna yönelik iddialara da yanıt verdi. Bu konudaki takdir yetkisinin yüce Türk milletine ait olduğunu ifade eden Başer, "Terörle mücadele kolay bir olay değil. Silahlı Kuvvetler'in başarısından en ufak bir şüphe dahi ima edersek, özveriyle bunun üstesinden gelmeye çalışan mensuplarına çok büyük haksızlık olur" dedi. Kendisinin de getirildiği makamda elde edilebileceklerin azamisini gerçekleştirdiğini söyleyen Başer, "Bu yöntemle daha fazlasının elde edilip edilemeyeceğini, önümüzdeki açılımın olup olamayacağını beklememiz gerekiyor. Dolayısıyla benim öyle bir ithamı kabul etmem mümkün değil. Hele hele bunun Silahlı Kuvvetlere mal edilecek şekilde bir yoruma yol açması fevkalede yanlış ve önyargılı bir yaklaşım olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

"MEDYADAKİ BAZI ARKADAŞLAR, SÖZLERİMİ ÇARPITTI"

Terörle Mücadele Koordinatörlügü görevini kabul ederken, tek amacının Türkiye'ye hizmet etmek olduğunun altını çizen Başer, bu süreçte bazı açıklamalarının medya tarafından da çarpıtıldığını savundu. Başer, "Malesef bizim ulusal medyada bazı arkadaşlarımız, söylediğim sözleri kendilerine göre farklı üsluplarla kamuoyuna sunmaya çalıştılar. Dolayısıyla benim kastettiğim anlamı aşan veya onun tamamen dışına çıkan anlamlar çıktı" diye konuştu.

Başer, "Bundan sonraki dönemde neler yapacaksınız" şeklindeki bir soruya ise şu yanıtı verdi:

"Yeditepe Üniversite'sinde Atatürk İlke ve İnkılapları Enstitüsü'nün başkanıyım. Bunun yanında ülkenin birçok yerinde katılmakta olduğum toplantılar, sempozyumlar var. Bu konudaki çalışmaların sürüyor. Ayrıca ASAM'daki Yönetim Kurulu Başkanlığım halen devam ediyor. Dolayısıyla bu görevler benim zaten zamanımı yeteri kadar doldurmaktaydı." (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title