Haberler

Economıst'e Göre Türkiye'de Yahudi Karşıtlığı Yükseliyor

Economist Dergisi, Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ı Genelkurmay Başkanı Olarak Görmek İstemeyenlerin Büyükanıt'ı Yahudi Olarak Göstermeyi Denediğini Belirtirken, Türkiye'de Yahudi Düşmanlığının Arttığını Savundu.

Economist dergisi, Osmanlı'nın 500 yıl önce Yahudiler'e kucak açtığını ancak bugün Türkiye'de Yahudi karşıtlığının yükselişte olduğunu belirtti.

Derginin son sayısında "Türkiye'ye Yahudi Karşıtlığı" başlıklı haberde, Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın Genelkurmay Başkanlığı'na atanmasından kısa bir süre önce, bazı çevrelerin bu atamayı engelleyebilmek için Büyükanıt'ın aslında Yahudi olduğunu ve Türkiye'yi İsrail'e daha da yakınlaştıracağına dair cep telefonu mesajları gönderdiğini hatırlattı.

BBC Türkçe Servisi'nin de aktardığı haberde, "Yöneticilerin ülkede Yahudi düşmanlığı olmamasıyla övündüğü Müslüman bir ülkede, bir generalin yolunun tıkanması için Yahudi olduğunun -ki bu doğru değil- iddia edilmesi kaygı verici bir işaret" ifadesi kullanıldı.

"OSMANLI İLE ÇELİŞİYORLAR"

PEW'in Küresel Eğilimler Araştırması'nda da Türkiye'de Yahudilere sempatiyle baktıklarını söyleyenlerin oranının sadece yüzde 15 olduğu kaydedilen haberde, bu eğilimin, 500 yıl önce İber Yarımadası'ndaki Katolik hükümdarlardan kaçan Yahudilere kucak açan Osmanlı sultanlarının tavrıyla çeliştiğini belirtildi.

Osmanlılar zamanında refah içinde yaşayan ve sadık bir azınlık olan Yahudiler'in, İkinci Dünya Savaşı sırasında tüm gayri-Müslim azınlıklara uygulan varlık vergisi nedeniyle kötü tecrübeler yaşadığı aktarılan haberde, bu vergiyi ödemeyenlerin çalışma kamplarına gönderildi ama sonrasında daha rahat bir hayat sürdüğü ifade edildi.

Haberde, "Ancak şimdi giderek artan sayıda Yahudi artık Türkiye'de kendini güvende hissetmediğini söylüyor. Bazı azınlık liderleri ölüm tehditleri alıyor. El Kaide'nin 2003'te İstanbul'da iki sinagogu bombalamasından sonra bu korku daha da arttı" denildi.

2003 yılında yaşanan sinagog saldırılarından sonra hiçbir saldırı yaşanmamasına karşın, Türkiye'de Yahudi karşıtlığının giderek zemin kazandığının gözlendiği savunulan haberde, kitapçı tezgâhlarında Yahudilik karşıtı yayınların sayısının da arttığı bildirildi.

"TUHAF KOMPLO TEORİLERİ ORTAYA ATILDI"

Türkiye'de bir taraftan da "tuhaf komplo teorileri" dolaştığını belirten Economist dergisi, Saadet Partisi'nin lideri Recai Kutan'ın ülkede 20'den fazla kişinin ölümüne yol açan kenelerin Türkiye'ye İsrailli kadın dağcılar tarafından getirildiği iddialarının hükümet tarafından araştırılmasını isteğini hatırlattı.

Haberde, bazı günlük gazetelerde da Rupert Murdoch'un muhafazakar TGRT'yi satın almasının Türkiye'de Siyonizm propagandası yapma planlarının bir parçası olduğu yolunda yorumlar yer aldığı ifade edildi.

Dergi, Türk yetkililerin ise, bu tür bir paranoyanın tüm Müslüman dünyasında yaşandığını, eğer varlarsa bile bu görüşteki kişilerin Yahudilere değil İsrail'in politikalarına karşı olduğunu söylediğini aktardı.

Haberde son olarak, "Bazı çevrelerin rahatsızlık duymasına rağmen, Türkiye'nin İsrail'le askeri alanda ilişkileri hala çok güçlü. Bunun böyle devam edip etmeyeceğini, giderek artan sayıda Türk'ün kendilerini Müslüman kimlikleriyle ifade ettiği Türkiye'nin Lübnan'da konuşlandırılacak uluslararası güce asker verip vermeyeceği gösterecek" denildi.

Kaynak: ANKA / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title