Haberler

Ecb'nin Görevini Başarıyla Gerçekleştirdiği Söylenebilir"

İSTANBUL (AA) BURHAN SANSARLIOĞLU - ING Group Avro Bölgesi Başekonomisti Peter Vanden-Houte, piyasaların tepkisine bakıldığında ECB'nin görevini başarıyla gerçekleştirdiğinin söylenebileceğini vurguladı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentisi doğrultsunda faiz oranlarını değiştirmezken, varlık alım programını Eylül 2018'e kadar uzattı, varlık alım miktarını ise düşürdü.

Banka, varlık alım programının Eylül 2018'e kadar uzatıldığını, Aralık 2017'e kadar aylık 60 milyar avro olan net varlık alım miktarının ise Ocak 2018'den itibaren aylık 30 milyar avro seviyesinde Eylül 2018 sonuna kadar devam edeceğini duyurdu.

Ekonomistler, ECB'nin parasal genişlemeyi bitirmek istediğini ancak bunu yaparken mümkün olduğunca tedbirli davrandığını ifade ediyor. Bankanın sert müdahelerden kaçındığını aktaran ekonomistler aksine hassas yaklaşımlarda bulunduğunu vurguluyor.

Konuya ilişkin olarak AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Houte, ECB'nin pozitif büyüme değerlendirmelerine karşın enflasyondaki yükseliş ve ekonomik iyileşmenin sürekliliği konusunda endişeli olduğunu vurguladı.

ECB Başkanı Draghi'nin parasal genişlemenin bitirilmesi konusunda aceleci davranılmayacağına ve eylülden sonra başka bir evreye geçilebileceğine dair açıklamalarının parasal genişlemenin 2018'in sonuna kadar devam edeceği anlamına geldiğini dile getiren Houte, faiz oranlarının da parasal genişleme bitene kadar düşük seviyelerde kalacağı öngörüsünde bulundu.

Houte, sözlü yönlendirmenin bankanın gelecekteki faiz oranı beklentilerini emniyete almak için en güçlü aracı olarak kalmaya devam edeceğini kaydetti. ECB'nin net alım varlık miktarını azaltarak amacını başarıyla tamamlayabildiğini anlatan Houte, güvercin mesajların tahvil faizlerinde ya da avro/dolar paritesinde artışa sebep olmadığına dikkati çekti.

Houte, piyasaların tepkisine bakıldığında ECB'nin görevini başarıyla gerçekleştirdiğinin söylenebileceğini vurguladı.

-"ECB parasal genişlemeden mümkün olduğunca tedbirli bir şekilde çıkmak istiyor"

ING Group Almanya ve Avusturya Kıdemli Ekonomisti Carsten Brzeski ise ECB'nin parasal genişlemeyi yumuşak bir şekilde bitirmeye başladığını belirtti. Bankanın parasal genişlemeden mümkün olduğunca tedbirli bir şekilde çıkmak istediğini ifade eden Brzeski, parasal genişlemede güvercin bir azalış gerçekleştiğini anlattı.

Brzeski, ECB'nin kararlarında değişiklikler olduğunu ancak "U" dönüşü yapmadığını aksine hassas müdahalelerde bulunduğunu dile getirdi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Eylül Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title