Haberler

Ecb Başkanı Mario Draghi Açıklaması

ECB Başkanı Mario Draghi, "Ekonominin genel görünümünde aşağı yönlü riskler arttı."

ECB Başkanı Mario Draghi, "Ekonominin genel görünümünde aşağı yönlü riskler arttı. Bu özellikle Avrupa Bölgesi finans piyasalarındaki gerginlikten kaynaklanıyor" dedi.

ECB'nin Frankfurt'taki Genel Merkezinde konuşan Draghi, ekonominin genel görünümünde aşağı yönlü risklerin arttığını belirterek, bunun özellikle Avrupa Bölgesi finans piyasalarındaki gerginlikten kaynaklandığını söyledi.

Draghi,bunların Avro Bölgesi ve ekonomisine de taşma olasılığı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

"Aşağı yönlü riskler enerji fiyatlarındaki orta vadeli etkiyle sonuçlanabilir. Avro Bölgesi tüketici enflasyonu yüzde 2,4 Haziran 2012'de. Bir önceki ayla aynı seviyede. Petrol fiyatlarının etkisine gelince enflasyon oranları 2012 yılı boyunca aynı seviyede kalmalıdır. Bunlar yine yüzde 2'nin aşağısında olmalıdır 2013'de. Avro Bölgesinde politika bazlı enflasyon beklentisi ve fiyat baskıları olumlu olmalıdır. Bugünkü kararı değerlendirecek olursak fiyat gelişmeleri ile ilgili kararlar orta vadede dengeyi hedeflemektedir. Aşağı yönlü kriz beklenenden daha zayıf olan büyümeden kaynaklanıyor, Avro Bölgesinde. Yukarı yönlü riskler ise dolaylı vergilerden kaynaklanıyor ve bunlar mali konsolidasyon ihtiyacını gösteriyor. Bu fiyatlar orta vadede enerji fiyatlarına da yansıyor. Parasal analize geçecek olursak, parasal genişleme hızı azalmış durumda. Kısa vadeli gelişmeler paritenin yükseldiğini gösteriyor. Yıllık M3 büyüme oranı mayıs ayında yüzde 2,9 oldu. Nisan ayında bu oran 2,8'di. Mart ayında yüzde 3,7'e yaklaşmıştı. Bütün bunlar bir değişim olduğunu gösteriyor. Nisan ayında gecelik mevduat faizlerinin özellikle yatırım fonlarını ilgilendiren seviyelerinin değiştiğini gösteriyor. Mevduatta vadesi dolmak üzere olan borçların da değerlendirildiğini görüyoruz. Nisanda yüzde 1,8 iken mayısta yüzde 2,2'ye yükselmişti. Özel sektöre verilen krediler mayıs ayında yüzde 0,4'e düştü. Bu oran nisan ayında yüzde 0,8'di.

Finansal kurumlara ve hane halklarına verilen borçlar ise mayıs ayında yüzde 0,2 veya 3'e yükseldi. Finansal olmayan kuruluşlara verilen borçlar da bu şekilde seyretti. Büyük bir ölçeğe kadar verilen krediler son durumda gerginliğin arttığını ve hane halklarındaki kredi talebinin göstergesi olarak algılanıyor. Önümüze baktığımız zaman bankaların dirençlerini artırmaları gerektiği görülüyor gerektiği yerde. Bankaların bilançolarının güçlenmesi aslında kredinin ekonomiye doğru şekilde aktarılması için çok önemli bir faktör. Bu aynı zamanda fonlama kanallarının genişlemesini de etkileyecektir. Özetlemek gerekirse bugünkü karara göre ekonomik analiz fiyat gelişmelerinin ve fiyat istikrarıyla orta vadede doğru orantılı olması gerektiğini gösteriyor. Bu sinyalleri bir araya getirdiğimiz zaman hem parasal analizler hem de diğer göstergeler bu tabloyu doğruluyor."

Draghi, Avrupa Konseyi'nin 29 Haziran 2012 yılında aldığı kararı desteklediklerini belirterek, "Finans piyasalarındaki gerginlikle uğraşmak, güveni ve büyümeyi yeniden sağlamak üzerine kararlar alındı. Bu birlik gelecek için daha sağlam temeller üzerine kurulmalı. Sürdürülebilir büyüme ve sağlam kamu finansı ve artan rekabetle ekonomik önceliklerimizin üstesinden gelebiliriz. Düzenli bir yol haritası çizilerek gerçek bir ekonomik ve parasal bir birlik gelişmesi yönünde adımlar attık. AB zirvesinde tek bir denetim mekanizması oluşturulması da kararlaştırıldı bankacılık sektöründe. Bu da bankaların doğrudan ve yeniden sermayelendirilmesi sağlayacaktır" diye konuştu.

-"Faizleri yüzde 0'a getirerek beklenti oluşturduk ve ve parasal politikaların gevşeyeceğine yönelik sinyaller verdik"-

Kısa vadeli faiz oranlarını ve yıllık mevduat faizini düşürerek birçok etki oluşturduklarını belirten Draghi, "Bunlardan bir tanesi 1 trilyonluk emtia fonunun fiyatlandırılması, ikinci olarak fiyatlandırma seviyesinin düşürülmesi yönünde, üçüncü bir etki de beklentilerle ilgili" dedi.

Gecelik mevduat faizlerini yüzde 0'a getirerek beklenti oluşturduklarını ve parasal politikaların gevşeyeceğine yönelik sinyaller verdiklerini kaydeden Draghi, teşvik etkisi yaptıklarını ifade etti.

Şu anda bütün Avrupa Bölgesinde büyümede bir zayıflama gördüklerini dile getiren Draghi, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu önlemin bütün Avrupa Birliği ülkelerine yönelik olduğunu söyleyebiliriz. Yalnızca birkaç ülkeye yönelik değil. Bu sinyalin, yani fiyat sinyalinin daha çok etkisi olduğunu düşünüyoruz. Çünkü bu aynı zamanda faiz oranlarındaki indirimle beraber geliyor."

Aşağı yönlü risklerin gerçekleşmeye başladıklarını daha önce de söylediklerini kaydeden Draghi, enflasyon oranı ile ilgili bir hedefin bütün bir Avro Bölgesi için yüzde 2'nin altında olması gerektiğini ifade etti.

Bu hedefe belki 2013'ten önce ulaşılabileceğini bildiren Draghi, sözlerine şöyle devam etti:

"Bana kesin tarihi sormayın. Şu anda petrol fiyatlarına bağlı olarak yüzde 2'nin altında olacaktır enflasyon oranı 2013 yılında. Tabii ki aklımızda tutmamız gereken bir konu var. Gelecekte çok dikkatli olmamız gerekiyor. Hem fiyat seviyesi içinde göreceli fiyat değişikliklerine karşı dikkatli olmamız gerekiyor. Fiyatlar düşebilir ama her durum için ayrı bir dengeleme yapmamız gerekiyor."

Draghi, "Euro Bölgesi'nde bir aylık söz konusu banka kredileri ile ilgili olarak, sizin yapabileceğiniz bir şey var mı bu kredi sıkıntısını engellemek için İtalya ve İspanya'da özellikle-" sorusuna ise herkesin ihtiyacı olduğunu ve ihtiyaca göre davranılacağını dile getirdi.

Genel olarak Avrupa Merkez Bankası'nın bir kanal olabileceğini ve fonların bankalar tarafından özel bir kategoriye alınmasını sağlayabileceğini dile getiren Draghi, şöyle konuştu:

"Bunları şirketlere, hane halklarına aktarılacak kanal olarak yapabilir. Ama bu algı çok yanlış. Avrupa Merkez Bankası'nın, 'bankaların hükümet tahvillerini almasını engelleyin' demesi ile aynı anlama geliyor. Evet yanlış. Her iki ülkede uygulaması zor fikirler. Bankalar belirli davranışlarda bulunabilirler ya da bulunmayabilirler. Şunu unutmayın, bu tür kararlar profesyonel iş kararlarıdır."

Muhabir: Semra Orkan/Sümeyye Dalkılınç

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA / Ekonomi

European Central Bank Avrupa Birliği Mario Draghi Frankfurt Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title