Haberler

"Ebeveyn İzni Çıkaracağız"

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf: "En Kısa Zamanda Ebeveyn İzni Çıkaracağız."

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, kadınların doğum ve süt izni mücadelesini desteklediklerini ve bu konuda ciddi çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Kadınların doğum öncesi ve sonrası izinlerinin 8'erden 16 haftaya çıkardıklarını, süt izinlerini artırdıklarını, ücretsiz izni 1 yıla çıkardıklarını belirten Kavaf, "Ebeveyn izni, 'yasa tasarısı' olarak Meclis'te. En kısa zamanda onu da çıkaracağız" dedi.

Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Kent Konseyi Başkanlığı, Yeşil Bursa Derneği, Dağ- Der ve Ankara Bursa Derneği tarafından organize edilen 'Aile ve Kentsel Yaşamda Kadın' konulu panele konuşmacı olarak katıldı.

Tayyare Kültür Merkezi'nde yaptığı konuşmada güçlü aile yapısının sorun çözümünde önemli olduğuna dikkat çekerek, bunun kadının güçlendirilmesi ile bağlantılı olduğunu kaydetti.

Kadın hakları için sadece Türkiye'de değil, Pakistan ve Irak'taki kadınların hakları için de mücadele verilmesi gerektiğine işaret eden Bakan Kavaf, "Yeni gelişmiş hak ve özgürlükler kimsenin tekelinde değil. İnsanlığın ortak değerleri ortak mücadele ettiği değerler belli bir kesimin imtiyazı, hayali gibi değerlendirilemez.

Biz, 'demokrasi, insanca yaşam hakkı, bütün insanlığın ortak değerleri olsun' diyoruz. Kendi sınırlarımız içindeki vermiş olduğumuz hak mücadelesini aynı zamanda evrensel bir mücadele olarak görüyoruz. Bu haktan faydalanamayan insanlar için de bu mücadeleyi veriyoruz. Bizler, 'Komşusu açken, tok yatan bizden değildir' emrine muhatap medeniyetin mensuplarıyız.

Bir kesimin varlık içinde hayatını idame ettirirken, diğer kesimin açlıktan kıvrandığı bir düzeni insani ve vicdani olmadığından adalet duygusu ile bağdaşmadığına inanıyoruz. Kadınlarımızın sorunlarına yaklaşımımız temel hareket noktası bu ilkelerdir. Kadın- erkek olarak değil insan olarak görüyoruz" diye konuştu.

'DÜNYADAKİ TÜM MESELELERE KADIN ELİ DEĞMELİDİR'

Kadın ile erkeğin temel haklara sahip olmasını demokrasinin, çağdaşlığın çok ötesinde insanlık meselesi olarak gördüklerini ifade eden Kavaf, "Öyle görmek zorundayız. Büyük ülke olmak, donör olmak bunu gerektirir. İnsan hakları mücadelesi yerele sıkışıp kalamaz. Kaldığınız vakit haklar dar bir alanda sıkışır.

Kadın hakları meselesi sadece kadınların meselesi değil, insana değer verenlerin meselesidir. Biz kadının her alanda rolünün statüsünün önemli misyonlar yüklenmesini istiyoruz. Bunun için mücadele de ediyoruz.

Dünyadaki tüm meselelere kadın eli değmelidir. Ama kadın eli dünyadaki tüm meselelerinden önce kendi meselelerine değmeli. Önce kendi içerisindeki hak mücadelesi önündeki engelleri aşmalı. Kadınlar kendi içlerindeki hak mücadalesinde güç birliği yapmayı başarabilmelidirler" dedi.

'8 YILDA 350 BİN KIZIMIZI OKUTTUK'

Türkiye'de kadınlar için önemli düzenlemeler yaptıklarını da değinen Devlet Bakanı Kavaf, kadınların doğum ve süt izni mücadelesinin önemli olduğunu söyledi. Bunu desteklediklerini ve bu konuda çok ciddi adımlar attıklarını hatırlatan Kavaf, "Kadınların doğum öncesi ve sonrası izinlerinin 8'erden 16 haftaya çıkardık. Süt izinlerini arttırdık. Ücretsiz izni 1 yıla çıkardık.

Ebeveyn izni de yasa tasarısı olarak Meclis'te. En kısa zamanda onu da çıkaracağız. Kız çocuklarımızın okullulaştırılmasını, okur- yazar oranını arttırmak için yoğun çaba sergiliyoruz. 2003 yılından bu yana başlattığımız 'Haydi Kızlar Okula', 'Ana -Kız Okuldayım', 'Baba Beni Okula Gönder' gibi kampanyalarla 8 yılda 350 bin kızımızı okulla buluşturduk.

Hedefimizi eğitimlerini sürdürülebilir sağlamak. Çünkü biliyoruzki sürdürülebilir bir eğitim ile kızlarımız, kadınlarımız kendi ayakları üzerinde durabilen, üretim süreçlerine dahil olan güçlü birer anne figürü olarak aynı zamanda güçlü aile yapımızı destekleyen unsurlardır" diye konuştu.

'ŞİDDET OLAYLARINI TAMAMEN ORTADAN KALDIRAMAZSINIZ'

Konuşmanın ardından kendisine "Kadınlara şiddetin önlenmesi mümkün değil, kadınlar hep dayak mı yiyecek?" şeklinde yöneltilen soruya ise Bakan Kavaf şu yanıtı verdi:

"Toplumda çok farklı profilde insanlar var. Psikolojisi bozuk insanlar var. Ruh yapısı çok dengeli olmayan insanlar var. Bu insanların sebep olabileceği şiddet olayları ve adli vakalar var.

Bunları tamamen ortadan kaldıramazsınız. Ancak çıkarmış olduğumuz yasalar ve bunlar ile ilgili uygulamalar bundan dolayı mağdur olmuş kadınların hak hukukunu koruyacak önlemler alıyoruz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title