Haberler

    E-imza gerçekleri!

    E-GÜVEN, Türkiye'de e-imza alışkanlıkları üzerine önemli bir araştırmaya imza attı. Uluslararası araştırma şirketi Ipsos tarafından E-GÜVEN için gerçekleştirilen "E-imza kullanım alışkanlıkları araştırması" Türkiye'de e-imza kullanımı konusunda yapılmış ilk kapsamlı araştırma olma özelliğini taşıyor. Araştırmada e-imzanın birçok sektöre ve özellikle üst düzey yöneticilere sağladığı faydalar ön plana çıkıyor.

    12 Nisan–3 Haziran tarihleri arasında Türkiye'nin tüm illerinden, E-GÜVEN tarafından hizmet alan 320 farklı e-imza kullanıcısının katıldığı araştırma, online anket CAWI yöntemiyle yapıldı. Örnekleme yöntemi olarak listeli araştırma kullanıldı. Araştırma kapsamında katılımcılara "İmza Yetkilendirme Prosedürleri", "Elektronik İmza Kullanım Alışkanlıkları", "Elektronik İmzanın Sağladığı Faydalar", "E-GÜVEN Hizmetleri" konularında sorular soruldu. Araştırma sonuçlarına göre, e-imza kullanıcıları bir hafta içerisinde en çok MERSİS, EKAP, UYAP gibi kamu projelerinde (%53) işlem yaptı. Turkiye.gov.tr üzerinden e-imza ile gerçekleştirilen e-Devlet uygulamaları %49 ile ikinci sıraya yerleşti. Bankacılık işlemleri ise %14 ile bu alanda üçüncü sırada yer aldı. Dikkat çeken bir diğer sonuç ise MERSİS, EKAP, UYAP gibi projelerle birlikte e-imzanın en çok hukuk alanında (%73)  tercih edildiği görüldü.

    Şirketlerde ortalama 3 gün süren imza süreçleri 1 saate iniyor

    Yapılan araştırmada e-imza kullanımı öncesi katılımcıların %56'lık bir kesimi, genel müdür gibi yetkili kişilerin ofis dışında olması sebebiyle imza alamadıklarını ve iş süreçlerinin 1-2 gün geciktiğini bildiriyor. Araştırmada gecikmenin 3 güne ulaştığını belirtenlerin sayısı da bir hayli fazla (%22). 5-6 gün ve 1 hafta kadar geciktiğini belirtenlerin oranları ise toplamda %18. E-imza sayesinde yöneticiler imzalarını ofis dışında olduklarında da uzaktan kullanabildikleri için iş süreçlerindeki gecikmelerin önüne geçiliyor.

    E-imza ile kullanıcıların %63'ü imza süreçlerini 1 saatten kısa sürede tamamlayabiliyor. Yine de sürecin 2 - 4 gün sürdüğünü belirten %4'lük bir kesim mevcut. Bu kesim e-imzayı verimsiz ya da yanlış kullanan kişilerin olduğunu gösteriyor.

    Kaynak: Chip.com.tr / Teknoloji

    Türkiye Ipsos Teknoloji Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title