Haberler

Dw : İngiltere'de Bilimsel Irkçılık Tartışması

İnsan Dna'sına İlişkin Bilgilerin Güvenlik Birimleri Tarafından Depolanmaya Başlaması, 'Irk' Kavramından Yeniden Sıklıkla Bahsedilmesi, Sosyal Bilimcilerin 'Bilimsel Irkçılık Canlanıyor' Uyarısına Neden Olduğu Öne Sürüldü.

İnsan DNA'sına ilişkin bilgilerin güvenlik birimleri tarafından depolanmaya başlaması, 'ırk' kavramından yeniden sıklıkla bahsedilmesi, sosyal bilimcilerin 'bilimsel ırkçılık canlanıyor' uyarısına neden olduğu öne sürüldü.

Alman yayın kuruluşu Deutchse Welle'nin haberine göre, yeni açıklanan bir rapor, dünyanın en büyük DNA veri bankasına sahip İngiliz polisi tarafından kayıt altına alınanların yüzde 77'sinin, siyah yetişkin erkekler olduğunu ortaya çıkardı.

Haberde, İngiltere'nin önde gelen öğretim kuruluşlarından Nottingham Üniversitesi'nin yaptığı araştırmanın sonuçlarının "bilimsel ırkçılık" tartışmasını daha da alevlendirdiği kaydedilirken, gen bilimi alanında çalışan ve 28 uzmanla yapılan araştırma, genetik bilimcilerinin, insan ve toplum davranışlarını yorumlarken, toplumsal niteliklere değil, gen farklılıklarına vurgu yaptıklarını ortaya koyduğu ifade edildi. Haberde şu ifadeler yer aldı:

"Genetik biliminde sağlanan ilerleme, güvenlik güçlerinin birçok cinayeti ve suçu aydınlatmasına yardımcı oluyor. Bu amaçla DNA veri bankası oluşturan İngiliz polisi ise "ırkçılık yapmak" ve "genetik fişleme" uygulamasıyla suçlanıyor."

İngiltere'de bir süredir nüfus sayımlarında, vatandaşların "etnik olarak" kendilerini nasıl tanımladıkları sorulduğu belirtildi. İngiliz yetkililerin bu sorunun yöneltilmesinin amacının devletin verdiği hizmetlerin tüm kesimlere eşit bir şekilde ulaşıp ulaşmadığını izlemek olduğunu söyledikleri bildirildi.(ANKA)

(OLC/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title