Haberler

Düzeltme

Sayın Yazıişlerine Not:

"YÖN-ARA'NIN SON ANKETİNDEN İKİ PARTİLİ MECLİS ÇIKTI" haberimizi kaynağından yapılan düzeltme nedeniyle yenilenmiş haliyle yeniden servis ediyoruz. (anka)

ANKARA(ANKA) Yönetim Araştırma Merkezi'nin, "seçmen Eğilimleri Araştırması" kapsamında yürüttüğü çalışmaları tamamlayarak rapor haline getirdi.

Mülkiyeliler Birliği Vakfı tarafından hazırlanan, "Seçmen Eğilimleri Araştırması" kapsamında 16 ilde yüz yüze görüşme yoluyla uygulanan anket çalışmalarını tamamlayarak raporunu kamuoyuna duyurdu.

Araştırmada; seçmenlerin oy verme davranışı, kararsız ve boykotçu seçmen eğilimleri, parti tercihlerindeki süreklilikler ve kopuşlar, siyasi kamplaşma düzeyleri ve cumhurbaşkanlığı seçim sorununu ele aldı.

YÖNARA'nın raporuna göre; 14 Nisan Cumhuriyet Mitingi ile başlayan yeni dönemin seçmen tercihleri üzerindeki etkileri ise diğer bir önemli inceleme başlığı oldu.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Metin Özuğurlu'nun yönetiminde 16 devlet üniversitesinden 17 öğretim üyesinin katılımıyla gerçekleşen ve 16 bölgede 1626 yanıtlayıcıya yüz yüze görüşme yoluyla uygulanan anketlere dayanan raporda, seçmenlerin oy verme davranışı ile parti tercihleri dikkate alındı.

SEÇMENLERİN OY VERME DAVRANIŞI VE PARTİ TERCİHLERİ

Yapılan araştırmada; "Yarın bir seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz", sorusuna cevaplar Cumhuriyet Mitingleri, Genelkurmay'ın 27 Nisan tarihli açıklaması, merkez sağ ve merkez soldaki birleşmeler gibi seçmen eğilimleri üzerinde önemli etkilerde bulunması dikkate alınarak hazırlandı.

Yapılan değerlendirmede; AKP ve CHP'nin diğer partilerle arayı açmak suretiyle seçim yarışını başa baş ve neredeyse "burun farkı" arayla sürdürdüklerinin ortaya çıktığı belirtildi.

Paporda; Ağır fakat istikrarlı bir tırmanış içindeki MHP'nin üçüncü parti olarak parlamentoya girebileceği" yorumlarına yer verilirken, AKP ve CHP ile arasındaki puan farkını azaltıp azaltamayacağını seçim tarihine kadar yaşanacak gelişmelerin sonucu ortaya çıkacağına da dikkat çekildi

"Merkez sağdaki çözülmenin hangi oranda ve ne yönde seyredeceği, DTP'nin bağımsız aday girişiminin hangi ölçüde başarılı olacağı, yüzde 13 nispetindeki "kararsızlar"ın hangi oranda ve ne yönde kararlı hale gelecekleri, seçim bilmecesinin anahtarını açacak nitelikteki temel sorular" şeklinde ifade edilen raporda, AKP ve CHP arasındaki kıran kırana yarışın nasıl sonuçlanacağı ve MHP'nin Meclis'te hangi güçle temsil olacağı yorumları ise netlik kazanmadı.

AKP VE CHP DEĞERLENDİRMESİ

Raporda; "Yarın bir genel seçim olsa" oyunu AKP'ye verecek olanların oranı yüzde 27 iken, CHP'den yana tercih belirtenler yüzde 26,8 olarak belirtildi. Raporda, AKP lehine gözüken 0,2 puanlık farkın önemsizliğine dikkat çekildi.

MHP DEĞERLENDİRMESİ

Raporda, MHP'nin hızlı bir tırmanışa geçtiği belirtildi. Parlamento dışı partiler arasında belirgin bir biçimde toparlanan ve istikrarlı bir yükseliş eğiliminde olan tek partinin MHP olduğuna işaret edildi.

Paporda MHP ile ilgili şu görüşlere yer verildi;

"Yarın bir seçim olsa MHP yönünde tercihte bulunacaklarını belirtenler yüzde 9,5 oranındadır. Bununla birlikte MHP'nin göstergeleri de CHP gibi tipik bir 'yükselişteki parti' göstergeleridir. MHP'nin büyük ölçüde AKP'yi küçülterek yükselişe geçtiği, bugün MHP'ye oy verecekler arasında %10 oranında eski AKP seçmeninin yer aldığı anlaşılmaktadır. MHP'nin yeni oy kullanacak olanlar ile DYP seçmeni nezdinde belli bir çekiciliğe sahip olduğu görülmektedir."

TERÖR OLAYLARI MHP'NİN OYLARINI YÜKSELTTİ

Raporda; siyasal gündem içinde terör, güvenlik ve ülke bütünlüğü gibi unsurların ön plana çıkmış olması, MHP oylarını daha da yükselttiğine dikkat çekildi. MHP'ye yönelecek oy akışı içinde, merkez sağdaki çözülme ile 2002'de AKP'ye ve DYP'ye oy verip bugün kararsız olduğunu beyan edenlerin öne çıktığı ifade edildi. Merkez sağdaki dağınıklık içinde MHP'ye eski ANAP seçmeninden ziyade eski DYP seçmeninin daha fazla yöneleceğinin tespit edildiğinin gözlendiği vurgulandı.

MERKEZ SAĞ DEĞERLENDİRMESİ

Raporda; "Merkez sağda birlik" projesinin çökmesinin DP üzerinde olumsuz etkilerinin olacağına dikkat çekilirken, projenin çökmesinden, niteliksel olarak, şimdilik AKP ve MHP'nin kazançlı çıktığı, AKP'nin kendisini eriten bir tehditten, MHP'nin ise olası yükselişindeki en çetin rakipten kurtulduğu tespitleri yapıldı.

CUMHURİYET MİTİNGLERİ VE SEÇİM SÜRECİ

Raporda, Cumhuriyet mitinglerinin CHP'nin yükselişinde önemli rol oynadığına dikkat çekildi. Buna göre; konuşulan deneklerle ortaya çıkan sonuca göre; yaklaşık %65'lik seçmen kitlesinin Cumhuriyet Mitinglerini olumladığı tespitinin ortaya çıktığı ifade edildi. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title