Haberler

Düzelterek) Uğurlu Öğrenci'nin Tübitak Başarısı

UĞUR Okulları Gaziemir Kampüsü 8'inci sınıf öğrencisi Artun Özsoy, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK) düzenlediği 12'nci Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'nda 'Çok Amaçlı Mobil Robot Kol' projesi ileTürkiye ikincisi oldu. Nisan ayında gerçekleşen İzmir Bölge sergisinde birincilik elde eden Özsoy, Kayseri'de gerçekleştirilen final yarışmasında sağladığı başarı ile Türkiye ikincisi oldu. Tehlikeli işlerde ya da askeri operasyonlarda yaralanmaları azaltmayı hedeflediğini anlatan Özsoy, "Patlayıcı içeren düzenekler bu robot sayesinde saptanıp imha edilebilir. Olay yerine robot müdahale edebiliyor, böylece insanlar zarar görmüyor" dedi.

TÜBİTAK'ın Biyoloji, Fizik, Kimya, Matematik ile bu yıl eklenen Değerler Eğitimi, Kodlama, Tarih ve Türkçe alanlarında düzenlediği Ortaokul Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'na katılan Uğur Okulları öğrencisi Artun Özsoy, insan hareketlerini kopyalayarak, programlama bilgisi istemeden, değişik amaçlarla kullanılabilecek 'Çok Amaçlı Mobil Robot Kol' projesi ile İzmir Bölge birincisi oldu, ardından Kayseri'de düzenlenen final yarışmasında ise Türkiye ikinciliği elde etti.

Türkiye genelinde 11 bin 352, İzmir'den 635 projenin yer aldığı yarışmada, kodlama alanında 53 proje yarıştı. Artun Özsoy, bilişim teknolojileri öğretmeni Barış Bağcı danışmanlığında hazırladığı projesiyle 53 proje arasında Türkiye ikinciliği derecesi alarak adından söz ettirdi.

Basit ve kullanıcı dostu olan, herhangi özel bir programlama eğitimi gerektirmeden tehlikeli işlerde kullanılabilecek bir proje ortaya çıkaran Özsoy, hazırladığı robot kolun, belirli bir uzaklıktan kol hareketlerini taklit ederek kimyasal yaralanmalar ve ölümlere yol açan deneylerde, tehlike yaratabilecek ağır malzemelerin hassas bir şekilde taşınmasında kullanılabileceğini söyledi.

Askeri ihtiyaçlarda veya güvenlik gereksinimlerinde, kumanda yardımı ile robotun her yöne hareket ettirilebildiğini anlatan Artun Özsoy, "Günümüzde tehlikeli işlerde insanlar çalıştırılıyor. Bunun da en önemli nedeni tehlikeli işlerde kullanılacak robotların maliyeti ve kullanımının uzmanlık istemesi. Haberlerde kimyasal ve biyolojik deneylerde insanların yaralanıp kör olabildiğini görünce aklıma bu projeyi geliştirmek geldi. Sınır dışında ve ülke içinde yürütülen askeri operasyonlarda patlayıcı içeren düzenekler bu robot sayesinde saptanıp imha edilebilir. Olay yerine robot müdahale edebiliyor, böylece insanlar zarar görmüyor" diye konuştu.

HEDEF KABLOSUZ HABERLEŞME

Robotun operasyon ve otomasyon olmak üzere 2 modu bulunduğunu anlatan Özsoy, şunları kaydetti: "Operasyon modu ile robotumuz kol ve elimizdeki hareketleri taklit edebilir, robot uzak mesafelere gönderilebilir. Otomasyon modu ile ise kol ve elimizdeki 250'ye kadar hareketi kayıt yapabilir. Kayıt edilen hareketi sonsuz bir şekilde tekrarlar. Bu sayede robotumuz verimliliği artırmak adına gece gündüz çalışabilir."

Robotun kullanım alanının artırılabileceğini söyleyen Artun Özsoy, ağır sanayide, askeri operasyonlarda, kimyasal ve biyolojik deneylerde, tehlikeli atıkların taşınmasında bu robottan faydalanılabileceğini belirtti. Projeyi yaklaşık 3 ayda tamamladığını anlatan Özsoy, "Bundan sonraki hedefim kablolu haberleşmeyi kablosuz haberleşmeye çevirmek. Hatta kamera adapte edilerek özellikle askeri operasyonlar daha rahat kullanım sağlanabilir. Bu değişikliklerle beraber yurt dışında yarışmalara katılmayı planlıyorum" dedi.

ROBOT KOLA DÜŞÜK MALİYET

Projenin önce sanayi alanı için geliştirildiğini daha sonra yürüteç sistemi ile geliştirildiğini ifade eden bilişim teknolojileri öğretmeni Barış Bağcı ise maliyeti düşürmek amacıyla atık parçalar kullandıklarını belirterek 'Çok Amaçlı Mobil Robot Kol'un 400 TL'ye mal olduğunu söyledi. Bağcı, "Artun okulumuzun gayretli, dahi bir öğrencisi. Projenin kodlamasını ve montajını tamamen kendisi yaptı" diye konuştu.

- İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Gaziemir Türkiye Kayseri İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title