Haberler

"Düzce Depremi ve Afet Yönetim Sistemi" konulu panel

Dtüzce Depreminin 14 yılı dolayısıyla "Düzce Depremi ve Afet Yönetim Sistemi" konulu panel düzenlendi.

Dtüzce Depreminin 14 yılı dolayısıyla "Düzce Depremi ve Afet Yönetim Sistemi" konulu panel düzenlendi.

DÜzce Üniversitesi'nde (DÜ) gerçekleştirilen panelde konuşan İstanbul Üniversitesi (İÜ) Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, geçen 14 yıla bakıldığında işlerin başlanıçta hızlı ilerlediğini ancak sonradan yavaşladığını belirtti.

Yavaşlamanın devletin içindeki yapısal eksikliklerden kaynaklandığını belirten Gündoğdu, AFAD adıyla meydana getirilen yeni oluşumun gelişmesi ve uygun yapılaşmanın olmasının uzun sürdüğünü, bunun yanında kentsel dönüşüm kavramının da tartışılmaya başlandığını ama yapılan örneklerin oldukça olumsuz olduğunu ifade etti.

Özellikle İstanbul'da kentsel dönüşüm adı altında müteahhitlerle anlaşarak, "ben size 1 kat, 2 kat fazla veririm" tarzında yapılan çalışmaların kentsel dönüşümle uzaktan yakından ilgisinin olmadığını dile getiren Gündoğdu, ''Risklerin hesaplanmasından tutun, binaların özelliklerinin hesaplanmasına bunların çoğu hızlı şekilde yapıldı. Sonuçta bunun yapılması şart. Başka bir formül yok. Burada devleti yönetenlerin biraz daha hızlı hareket etmesi lazım. Çünkü Marmara gibi bir sürü beklentisi olan yerler var ama Marmara belirgin olarak bu işlerde sıkıntılı. Bu işlerde biraz yavaş kaldık" şeklinde konuştu.

Gündoğdu, "İstanbul'da şu büyüklükte deprem olursa en çok ne kadar, en az ne kadar insan kaybı olacak, en çok ne kadar bina yıkılacak gibi" senaryoların bulunduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

''İstanbul'da eğer Düzce depreminde olduğu gibi yani hızlı ivme değeri yüzde 84 olan bir depremle karşılaşılırsa, binaların ne duruma geleceğini tahmin etmek mümkün. Bolu'da ki bir ivme ölçer tarafından yüzde 84'e ulaştığı ölçülmüş durumda. Onun için öyle birşey olursa hakikaten durum karamsar olur. Yeni bir depremle ilgili tarihsel bir aralıktan bahsetmeyiz. Grup olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tahmin de oldukça iyiyiz de, belirlemede zaman konusu problem. Dünya'da da aynı problem var. Ben iddialıyım, bu konularda Japonlardan da iyiyiz. Onların şanssızlıkları derin depremlerle yıkılıyor olması, biz ise sığ depremlerle yıkılıyoruz. O yüzden inşallah kaçırmayız ve insanlara haber verme şansımız olur'' dedi.

Panel'de ayrıca, İstanbul Mahalle ve Afet Gönüllüleri Derneği Afet Uzmanı Özden Işık Afette Kadının Rolü, Düzce Üniversitesi Teknoloji Fakültesi İnşaat Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Ateş 'Düzce Depremi ve Yerel Zemin Parametrelerine Bakış' ve Prof.Dr. Uğur Kaynak ise kentsel dönüşüm konularında katılımcıları bilgilendirdi.

-panel

Kaynak: AA / Güncel

İstanbul Üniversitesi Düzce Üniversitesi Oğuz Gündoğdu Marmara Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title