Haberler

Düzce'de Profosyonel Sığır İşletmeciği Paneli

Düzce Tarım İl Müdür Yardımcısı Nihat Günaydın, Düzce'de 62 Bin Ton Süt Üretildiğini Fakat Bunun Yüzde 5'nin Kayıt Altında Olduğunu Söyledi.

Düzce Tarım İl Müdür Yardımcısı Nihat Günaydın, Düzce'de 62 bin ton süt üretildiğini fakat bunun yüzde 5'nin kayıt altında olduğunu söyledi.

Düzce Ziraat Odası, Muhtarlar Derneği, Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği ile hayvancılığın geliştirilmesi ve süt sığırcılığının teşviki amacıyla bir panel düzenlendi.

DTSO toplantı salonuda düzenlenen panelde ilk olarak konuşan TSO Başkanı Metin Büyük, katılımın yoğun olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek Düzce'nin coğrafi yapısı gereği hayvancılığa uygun olduğunu hayvancılığın büyük oranda maddi kazanç sağlayabileceğini söyledi.

Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, destek projesinin tanıtımına gösterilen ilginin insanların tarıma verdiği önemi yansıttığını belirtti.

Tarım İl Müdür Yardımcısı Nihat Günaydın ise Düzce'de üretilen 62 bin ton süt üretildiğini bunun sadece 3 bin 500 tonununu kayıt altında olduğunu belirterek, "Kayıt dışı süt üretimine son verilmesi gerekiyor. İlimizde 19 bin adet sağmal inek bulunuyor. Bu hayvanlardan 62 bin ton süt elde ediliyor. Ama bu oranın yanlızca 3 bin 500 tonu kayıt altında. Çıkan bu sütler 7 fabrikada işleniyor. Diğerleri kayıt dışı. Konuyu Avrupa Birliği açısından da değerlendirirsek daha önce pancarda konan kota AB'ye giriş sürecinde süt ürünlerinde de uygulanabilir. Üretimimizin yeterli olmadığı gerekçesiyle süt ürünlerini dışarıdan satın almak durumunda kalırız ve ürettiğimiz sütü zayi ederiz. Lütfen bu konuya duyarlı olalım ve kayıt dışı süt üretimini kayıt altına alalım" diye konuştu. Günaydın ayrıca tarım ve hayvancılığa devletin yüzde 50'ye varan destekler sağladığını söyledi.

Panelde son olarak konuşan Teknik Tarım Danışmanlık Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ömer Tömek hayvancılık alanında gerçekleştirilecek projelerin sağlayacağı imkanlar konusunda çiftçileri bilgilendirdi. Tömek, "Tarım alanında dünyada bir savaş yaşanıyor. Bu savaşta ihracattaki katma değer oranını yükseltmek için. Bu anlamda Türkiye'yi değerlendirdiğimizde katma değer oranımız çok düşük. Düzce'yi değerlendirdiğimizde gerçekleştireceğimiz destek projesi ile Düzce'de üretilen süt oranını 100 ton arttıralım. 600 bin lira olan hasılatınız 1.800 trilyon liraya yükselir. Üretim için kullanılacak araçların ilacı, mazotu, yedek parçası için en fazla 800 milyon lira harcayın diyelim. Düzce bu sayede 1 trilyon lira harcanabilir sıcak paraya sahip olacak" dedi.

(AY-İÇ)

10.02.2007 11:31 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title