Haberler

Düşünceye Özgürlük Kampanyası Start Aldı

İnsan Hakları Ortak Platformu Üyeleri Düşünce Özgürlüğünün Önündeki Engellerin Kaldırılması İçin Kampanya Başlattı. Tck'nın 301. Maddesinin Kaldırılmasının İstendiği Kampanyanın Tanıtımı Düzenlenen Toplantı ile Yapıldı.

İnsan Hakları Ortak Platformu üyeleri düşünce özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması için kampanya başlattı. TCK'nın 301. maddesinin kaldırılmasının istendiği kampanyanın tanıtımı düzenlenen toplantı ile yapıldı.

İnsan Hakları Derneği, Helsinki Yurttaşlar Derneği, İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği ve Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi'nin de aralarında bulunduğu bazı sivil toplum kuruluşları tarafından desteklenen İnsan Hakları Ortak Platformu üyesi yaklaşık 25 kişi Taksim Metrosu girişinde toplandı. Düşünce suçundan yargılanan yazarların fotoğraflarının yeraldığı bir panoyu sergileyen grup üyeleri, "Şiddet içermeyen her düşünceye sınırsız ifade özgürlüğü, Yasaksız korkusuz tehditsiz konuşalım, İfadeye özgürlük insana özgürlük" yazılı parkart ve dövizler açtı.

Grup adına basın açıklamasını İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği Başkanı Ayhan Bilgen yaptı. İfade özgürlüğünün demokratik rejimin ve bireyin özerkliğinin ön koşulu olduğuna dikkat çeken Bilgen, inancı, siyasi eğilimi ya da kültürel yaklaşımı ne olursa olsun her bireyin kendini geliştirme hakkı olduğunu söyledi. Bilgen, düşünce özgürlüğünün önündeki engellerin kaldırılması için "Düşünceye Özgürlük" kampanyası başlattıkarını duyurarak başta TCK'nın 301. Maddesi olmak üzere düşünce özgürlüğünü kısıtlayan her türlü yasanın kaldırılmasını istedi.

Basın açıklamasına, düşünce suçundan yargılanarak cezaevinde yatan Memhet Şevket Eygi, Nurettin Şirin ve Şanar Yurdatapan ile Pınar Selek gibi isimler de katıldı.

Basın açıklamasının ardından söz alan Mehmet Şevket Eygi, Anayasa'ya göre herkesin eşit eşit olmasına rağmen bazı azınlıkların daha eşit ve daha özgür olduğunu ileri sürdü. Sınırsız düşünce özgürlüğü istediklerini aktaran Eygi, ancak sınırsız özgürlüğün hakaret içermemesi gerektiğini vurguladı.

Düşüncenin yasaklanması halinde savaş ve şiddetin olacağını dile getiren Pınar Selek, "Savaş ve şiddet ortamında düşünceye özgürlük diyoruz ve diyeceğiz" dedi.

Nurettin Şirin, "Dünyanın her yerinde düşünce özgürlüğünü engelleyenler gücünü halktan ve haktan almamaktadır" dedi.

İfade özgürlüğünün herkese her zaman lazım olacağını hatırlatan Şanar Yurdatapan ise, "Bunu engelleyenlere de bir gün lazım olacak" şeklinde konuştu .

Grup yapılan açıklamaların ardından olaysız bir şekilde dağıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title