Haberler

Düşünce Özgürlüğü İçin 5. Kez Bir Araya Gelindi

Düşünce Özgürlüğü İçin 5. İstanbul Buluşması, ABD, Danimarka, Britanya, Suriye, Irak, İran, Azerbaycan, Ermenistan, Kıbrıs ve Türkiye'den İnsan Hakları Savunucuları, Yazar ve Yayıncı Kuruluş Temsilcilerinin Katılımıyla Başladı.

-Düşünce Özgürlüğü İçin 5. İstanbul Buluşması, ABD, Danimarka, Britanya, Suriye, Irak, İran, Azerbaycan, Ermenistan, Kıbrıs ve Türkiye'den insan hakları savunucuları, yazar ve yayıncı kuruluş temsilcilerinin katılımıyla başladı.

-Buluşma çerçevesinde düzenlenen sempozyumda konuşan Britanya'dan PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi Sekreteri Sara Whyatt, "Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Avrupa'nın birçok ülkesinde bu tür yasalar olduğunu söylüyor. PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi olarak bu konuda bir araştırma yaptık. Çeşitli ülkelerde, devlet kurumlarına, bayrağa vs. hakaret nedeni ile birçok yasa çıkarılmış, ancak Türkiye'deki olduğu gibi bir uygulamaya gidilmiyor" dedi.

İSTANBUL(ANKA) - Düşünce Özgürlüğü İçin 5. İstanbul Buluşması, ABD, Danimarka, Britanya, Suriye, Irak, İran, Azerbaycan, Ermenistan, Kıbrıs ve Türkiye'den insan hakları savunucuları, yazar ve yayıncı kuruluş temsilcilerinin katılımıyla başladı.

Sempozyumun açış konuşmasını yapan Düşünce Suçuna Karşı Girişim Sözcüsü Şanar Yurdatapan, düşünce ve ifade özgürlüğü önündeki yasal engellemelere işaret ederek, 19 Ocak'ta katledilen Hrant Dink'in düşünceyi suç kapsamına alan TCK'nın 301. maddesinden yargılandığına hatırlattı ve "Hrant'ı saygıyla anıyoruz" dedi.

Sempozyumun "2005 yılından bu yana ifade özgürlüğü" başlıklı ilk oturumuna,

Norveç Uluslararası PEN Yönetim Kurulu Üyesi Eugene Schoulgin, ABD'den İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Temsilcisi Dinah Pokempner, İsveç'ten PEN Temsilcisi Terry Carlbom, IPA Uluslararası Yayıncılar Birliği Temsilci Alexis Krikorian, Britanya'dan PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi Sekreteri Sara Whyatt ve Danimarka'dan Freemuse(Özgür Müzik örgütü) aktivistlerinden Ole Reitow konuşmacı olarak katıldı.

"AVRUPA'DA 301 GİBİ YASALAR YOK"

Türk Ceza Kanunu'nda düşünceyi suç sayan maddelerin bulunduğunu belirten Sara Whyatt ise "Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Avrupa'nın birçok ülkesinde bu tür yasalar olduğunu söylüyor. PEN Hapisteki Yazarlar Komitesi olarak bu konuda bir araştırma yaptık. Çeşitli ülkelerde, devlet kurumlarına, bayrağa vs. hakaret nedeni ile birçok yasa çıkarılmış, ancak Türkiye'deki olduğu gibi bir uygulamaya gidilmiyor. Mahkemeler bu yasalar kapsamında hüküm vermekten çekiniyor" dedi. TCK'nın 301. maddesinin eleştiriye izin vermediğini vurgulayan Alexis Krikorian da söz konusu maddenin tamamen kaldırılması gerektiğini söyledi.

"TÜRKİYE'DE IRKÇI DALĞA YÜKSELİYOR"

Eugene Schoulgin, burada yaptığı konuşmada, ifade özgürlüğünü yasal güvenceye alan uluslararası sözleşmelere dikkat çekerek, son dönemlerde, özellikle Türkiye'de milliyetçi- ırkçı dalganın yükseldiğine söylerdi. Fikirlerini dile getiren, getirmeye çalışan yazarların, gazetecilerin, aydınların hayatlarının tehdit altında olduğuna işaret eden Schoulgin, yaşanan ölümlere rağmen, düşünceyi "suç" sayan yasaların değiştirilmediğini, sansür, baskı ve tehditlerin devam ettiğini dile getirdi. Schoulgin, iktidar gücünün demokrasiyi tehdit ettiğini belirterek, onlarca insanın ise demokrasi için bedel ödediğini kaydetti.

İfade özgürlüğüne yönelik hak ihlallerinin beraberinde başka hak ihlallerini getirdiğini vurgulayan Dinah Pokempner de, Irak, Filipinler, Rusya, Türkiye gibi ülkelerde gazetecilerin hukuki ve fiziki saldırıyla karşı karşıya olduğunu dile getirdi. Pokempner, ABD'nin de lehine yazmayan gazetecileri susturduğunu, susturmaya çalıştığını ifade ederek, çoğu zamanlar deliller bulunmadan keyfi uygulanmaya gidildiğini söyledi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title