Haberler

Dusseldorf'da Amatör İki Türk Kızın Çektiği Filme Özel Ödül

Almanya'nın Düsseldorf Kentinde 'Arkadaşımı Dokunma' Kampanyası Kapsamında Düzenlenen Yarışmada, Türk Kızları Züleyha Uçar ile Dilek Halıcı Çevirdikleri 'Ne İçin Bekliyorsun?' Adlı Kısa Metrajlı Filmle Özel Ödül Aldılar.

Almanya’nın Düsseldorf kentinde ‘Arkadaşımı Dokunma’ kampanyası kapsamında düzenlenen yarışmada, Türk kızları Züleyha Uçar ile Dilek Halıcı çevirdikleri ‘Ne için bekliyorsun?’ adlı kısa metrajlı filmle özel ödül aldılar.

Yaklaşık 20 yıl önce yabancı düşmanlığına karşı kurulan ‘Gelbe Hand’ Derneği tarafından ‘Arkadaşıma Dokunma’ kampanyası çerçevesinde düzenlenen ‘İş yaşamında göçmenlerin eşitliği, yabancı düşmanlığı ve ırkçılık’ konularını içeren yarışmada, Züleyha Uçar ile Dilek Halıcı çevirdikleri 2.5 dakikalık filmle 400 Euro’luk ödülün sahibi oldular. Daha önce hiç film tecrübesi olmayan Türk kızlarının amatör bir ruhla yaptıkları çalışma, jürinin ilgisini çekti ve ilk üçe giremese de özel ödülü elde ederek büyük başarı sağladı.

HALICI: ÖNYARGILAR BİR AN ÖNCE ORTADAN KALKMALI

İkiliden ‘Bayer’ firmasında sekreter olarak çalışan Dilek Halıcı (24), Almanya’da yaşayan yabancılara özellikle de Türklere karşı önyargıların biran önce ortadan kalkması gerektiğini vurgulayarak, Türk gençlerinin içinden böyle güzel örneklerin de olduğunu söyledi. Halıcı sözlerine şöyle devam etti:

“Bizim çalışmamız uyumun en güzel örneği. Hep Türklere farklı gözle bakılıyor. Uyum sağlayamayan, değer yargılarının Almanlardan çok farklı olduğu bir halk olarak gösteriliyor. Hep olumsuzluklar anlatılıyor. Ancak bizim gibi gençlerin sayesinde bunun da ortadan kalkacağına inanıyorum. Gençler hiçbir zaman pes etmesinler. Kendilerine kötü dendiğinde bile kendilerine güvensinler.¨

UÇAR: BİZİM AÇIMIZDAN OLAYLARA BAKMALARINI İSTEDİK

Ford’da muhasebeci olarak çalışan Züleyha Uçar (25) ise, yarışmaya katılma fikrinin kendisinden çıktığını ve arkadaşı Dilek ile yarışmaya katıldığını belirterek, “Bir gün internette dolaşırken yabancı düşmanlığına karşı bu kampanyayı gördüm. Dilek’le birlikte bir film çekmeye karar verdik. Filmle birlikte vermek istediğimiz çok önemli bir mesaj vardı. Amaç, Almanya’da yaşayan yabancıların duygularını dile getirmekti. Filmde yabancıların sorunlarını ele alan bir konu işledik. İnsanların bir de bizlerin açısından olaylara bakmalarını istedik. Amacımız Almanlara, Türklerin de vazgeçemeyecekleri bir değer yargılarının olduğunu göstermekti. Özel ödül sahibi olduk ve bu da mesajın yerine ulaştığını gösteriyor bence¨ dedi.

40 projenin katıldığı yarışmada Züleyha ve Dilek çektikleri “Neyi bekliyorsun?ö adlı filmiyle özel ödülün sahibi olurken, yarışmada birinciliği, Schleswig Holstein Eyaleti’nin Ahrensburg kentindeki İktisat Akademisi’nde meslek hazırlık kurslarına giden bir grup kazandı. İkinciliği “Toleransö konulu film, şarkı ve çeşitli materyaller ile yarışmaya katılan Recklinghausen’daki RAG Meslek Koleji öğrencileri, üçüncülüğü ise Auschwitz kampı üzerine dokümanter bir film çeken ThyssenKrupp’da meslek eğitim yapan gençler elde ettiler.

‘NEYİN EKSİK?’

İki buçuk dakikalık filmde Almanya’da yaşayan değişik kesimlerden yabancılara ‘Nelerinin eksik olduğu’ sorusu yöneltiliyor. Bankta oturan genç bir kız “Neyin eksik¨ sorusuna cevap olarak çantasından başörtüsünü çıkararak başına takıyor ve “İnanç özgürlüğümö diye yanıtlıyor. Bebeğine bakan bir anne de, bebeğini kucağına alıyor ve aynı soruya, “Geleceğimö yanıtını veriyor. Diğer bir sahnede de, bir arabanın önünde duran gençler, “Neyin eksik?ö sorusuna sağ kollarını havaya kaldırarak “Arkadaşlık¨ diye cevap veriyorlar. İnşaatta çalışan bir işçi kürekle kumu başka bir yere boşaltarak, soruya “ Tolerans¨ yanıtını veriyor. Bilgisayarın önünde çalışan genç bir kız da bu soruya “ Eğitim¨ şeklinde cevap veriyor. Başörtülü iki kadın da piknik yaptıkları bir sırada, kendilerine yöneltilen soruya “Barış¨ diyorlar.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title