Haberler

Düsseldorf: Almanya ile İmzalanan Göç Antlaşması'nın 45. Yıldönümü Düsseldorf'ta Kutlandı

Türkiye'den Almanya'ya Göçü Başlatan Göçmen İşçi Alımı Antlaşması'nın 45. Yıldönümü, Düsseldorf'ta Gerçekleştirilen Büyük Bir Etkinlikle Kutlandı. Siyaset, Kültür, Sanat ve Medya Dünyasından Çok Sayıda Davetlinin Katıldığı Kutlama Programı, Kuzey Ren Vestfalya (Krv) Eyalet Parlamentosu'nun Ev Sahipliğinde Gerçekleşti.

Türkiye'den Almanya'ya göçü başlatan Göçmen İşçi Alımı Antlaşması'nın 45. yıldönümü, Düsseldorf'ta gerçekleştirilen büyük bir etkinlikle kutlandı. Siyaset, kültür, sanat ve medya dünyasından çok sayıda davetlinin katıldığı kutlama programı, Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Eyalet Parlamentosu'nun ev sahipliğinde gerçekleşti.

Türkiye Araştırmalar Merkezi Vakfı (TAM) ve KRV Eyalet Parlamentosu'nca organize edilen toplantıda konuşan TAM Direktörü Prof. Dr. Faruk Şen, "1961'de işçi göçü antlaşması yapıldığında bunun sürekli bir göç ve yerleşikleşme sonucunu vereceğini kimse hesaba katmamıştı. 1961-63 yılları arasında sadece 3 bin 800 kişi geldi. 1964'te sayı 85 bin, 1971'de ise yarım milyonun üzerine çıkmıştı. 45 yılın sonunda ise 900 bini Alman vatandaşı 2.7 milyon Türk, Almanya'da yaşıyor. Kuzey Ren Vestfalya, ağır sanayisi ve buna bağlı işçi ihtiyacıyla Türk göçünün odak noktası haline geldi. Burada göçün başarısı ve sorunları birlikte görülebiliyor" diye konuştu.

Almanya'da yaşayan Türk vatandaşlarının hem Alman siyasetini hem de Türk siyasetini takip ettiğini dile getiren Şen, "Almanya'da yaşayan Türk vatandaşı hem burayı hem de Türkiye'yi yakından takip ediyor. Gazete, televizyon ve internet üzerindeki haberleri okuyor, gündemi inceliyor. Birinci nesil, Alman siyasetçilerini tanımasa da, Türkiye'nin siyasetçilerini tanıyor. Dördüncü ve son nesil ise, burada aldığı eğitimden dolayı Alman siyasetçileri tanıyor, ancak Türk siyasetçileri tanımıyor" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title