Haberler

Durmuş Yılmaz, Uşak'ta Konferans Verdi

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Durmuş Yılmaz, Uşak Üniversitesi'nde 'Verimlilik.

Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Durmuş Yılmaz, Uşak Üniversitesi'nde 'Verimlilik: Bir Koyundan İki Post Çıkarma Becerisi' konulu konferansta konuştu.

Uşak Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Mustafa Kemal Paşa Amfisi'nde düzenlenen konferansı Rektör Prof. Dr. Sait Çelik, Uşak Emniyet Müdürü Şammaz Demirtaş, Uşak Cumhuriyet Başsavcısı Ali Bayram, STK temsilcileri, öğretim görevlileri ve öğrenciler dinledi.

Konferansın açılış konuşması yapan Uşak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sait Çelik, " Durmuş Yılmaz, 2'nci öğrenim döneminde üniversitemize gelerek derslere katılacak. Yılmaz, Merkez Bankası Başkanı olduğunda kapı dışında ayakkabılarını çıkarmakla gazete manşetlerine çıkmıştı. Ayakkabıda bir keramet var diye düşündüm. Irak da ayakkabı fırlatma olayı ile gündeme geldi. Akademik kimliğimle düşündüğümde bir sonuca varamamıştım. Durmuş'un neden ayakkabısını dışarıda bıraktığını düşündüm ve hanımefendiyi tanıyınca çözdüm. Ekonominin ve paranın patronluğunu yapan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın ayakkabısını kapının dışında bırakmasının sırrı tüm ünvanlarını kapının dışında bırakıyor olmasıydı. Yani otorite ve yönetim evin içinde hanımefendinin eline geçiyordu" dedi.

HIZLI BÜYÜYORUZ, EKONOMİMİZ KÜÇÜLECEK

Verimlilik konusunda katılımcılarla görüşlerini paylaşan Durmuş Yılmaz, sürdürülebilir verimlilik artışlarının yeni yaklaşımlarla nasıl sağlanacağını ve ekonomik krizleri nasıl aşıldığını anlattı. Yüksek cari açıkların yüksek büyüme oranlarının bir ödünleşmesi olarak ortaya çıktığına dikkat çeken Yılmaz, şöyle konuştu:

"Yüksek cari açık sorunumuz kayıt dışılıktan insan gücünün artırılmasına, işgücü piyasasının geliştirilmesinden firmaların yenilik faaliyetlerinin güçlendirilmesine kadar uzanan geniş bir yelpazede yer alıyor. Bu nedenle Türkiye'de yapısal reform ihtiyacı devam etmektedir. Bu değişim bir kerelik değil küresel ve yurtiçi koşullara bağlı olarak süreklilik gerektirmektedir. Rakamlar açıklandığında göreceğiz. Türkiye ortalama yüzde 8.5 ya da yüzde 9 büyüdü. Şu anda bizim ekonomimizin potansiyel büyüme hızı alınan sürdürülebilir verimlilik artışlarına rağmen yüzde 5 veya 6 civarında. Dolayısıyla biz kapasitemizin üzerinde büyüyoruz. Kapasite üzerinde büyüdüğümüz içinde bu büyüme sürdürülemez. O nedenle de ilerleyen günlerde ekonomimizde bir küçülme olacak. 2012 yılında yüzde 8 veya 9'luk seviyelerden yüzde 4'lere bir gerileme yaşanacak."

2 MİLYON 500 BİN İŞSİZ VAR

Şu anda 2 milyon 500 bin kişinin işsiz olduğunu hatırlatan Durmuş Yılmaz, "Mevcut işsizlere iş bulma gibi bir sorumluluğumuz olduğu gibi iş bulmak için piyasaya girenlere de iş bulmak durumundayız. Bu da ancak büyüme ile sağlanır. Büyümenin sağlanması içinde potansiyel büyüme hızımızın bugünkü rakamların üzerine çıkılarak artırılması lazım. 2 metre kumaştan 1 saatte 2 işçi 3 gömlek çıkarıyor ise aynı kumaş ve az zamanda aynı işçiyle 4 gömlek çıkarmanın yollarını arayacağız. Bu da modern gelişmeyle mümkündür" dedi.

ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK

Kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil enerji kaynaklarının tükendiğini belirten Yılmaz, "Enerji kaynakları bakımından ülkemiz büyük ölçüde dışa bağımlıdır. Bu durum enerji üretim ve kullanımında verimli olunmasını, rüzgar, güneş ve jeotermal enerji gibi yenilebilir enerji kaynaklarını yaygınlaştırmamız gerekmektedir. Doğal kaynakların daha etkin kullanılmasına olanak verecek verimlilik artışlarının hızlandırılması kaçınılmaz olmaktadır. Büyümenin sürdürülebilir olması içinde sosyo ekonomik dengelerinde gözlenmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Eşi Düriye Yılmaz ile Uşak'a gelen Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Başdanışmanı Durmuş Yılmaz'a konuşmasının sonunda Rektör Prof. Dr. Sait Çelik tarafından çini plaket hediye edildi. - Uşak

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Merkez Bankası Durmuş Yılmaz Sait Çelik Uşak Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title