Haberler

Duralex İflas Etti

1970 Yıllarında Dayanıklı Cam Ürünleri ile Tüm Dünyada Yayılan Fransız Duralex Şirketi İflas Etti.

1970 yıllarında dayanıklı cam ürünleri ile tüm dünyada yayılan Fransız Duralex şirketi iflas etti.

Firmayı, yaklaşık iki sene önce batmaktan kurtarmak için elini uzatan Türk işadamı Sinan Solmaz bile kurtaramadı.

Orleans Ticaret Mahkemesi geçen hafta aldığı bir kararla, firmanın resmen iflasına karar verdi. Mahkeme kararında, “Firma konusudaki bilgiler, borçlarını ödeyemeyecek hale geldiğini ve ödeme sıkıntısı içinde olduğunu gösteriyor. Mahkeme bu çerçevede 25 Temmuz’a kadar şirketin adli tasfiyesine karar vermiştir” denildi.

Orleans Mahkemesi, bu karar sonrasında son durumu görüşmek üzere 3 Haziran’da şirketin durumunu bir kez daha gözden geçirileceğini de bildirdi.

Mahkeme, şirketin sahibi Sinan Solmaz’a, kararın değiştirilebilmesi için, şirkete üç hafta içinde 5 milyon Euro getirmesi olasılığını taşıdı.

Dava sırasın

Zeynep Gürcanlı YAZIYORda Sinan Solmaz’ın, bir Amerikan şirketinin Duralex’e para yatırmak üzere olduğu, bunun için tasfiye kararı alınmadan 15 günlük bir ek süre tanınması isteğini ise reddetti.

TÜRK İŞADAMI KURTARAMADI

240 çalışanı olan Duralex'in hissedarları arasında,  cam eşyaları toptancısı Türk işadamı Sinan Solmaz da bulunuyordu.

Firmanın sahibi İtalyan Bormioli Rocco şirketi, 2005 yılında Duralex’i  3 ortaklı bir şirkete satmıştı. Sinan Solmaz da bu üç ortaktan biriydi. Ancak geçen zaman içinde Solmaz, diğer ortakların da hisselerini satın alarak, firmanın sahibi haline geldi.

Solmaz, 2005 Kasım’ında şirkete ortak olduğunda, Orleans mahkemesine bir plan sunarak, firmaya ilk etapta 8 milyon Euro yatıran sağlayacağını, ek olarak da 1 milyon Euro getireceğini bildirmişti.

Zor kırılan cam eşyaları ile tanınan Duralex, özellikle 1970 yıllarında 120 ülkeye satış yapıyordu. Ancak son dönemde özellikle Asya ülkelerinin rekabetinin karşısında batmanın eğişine gelmişti.

SENDİKA, TÜRK İŞADAMINI SUÇLADI

Bu arada, Duralex’deki işçilerin bağlı olduğu sendika da bir açıklama yaparak, mahkemenin aldığı tasfiye kararından Sinan Solmaz’ın sorumlu olduğunu öne sürdü. Sendika yaptığı yazılı açıklama, “Mahkeme kararı bekleniyordu. Şirket kötü yönetildi. Duralex’in aynı zamanda en büyük müşterisi de olan Sinan Solmaz, kendi şirketleri için cam eşyayı, tonu 700 Euro’dan aldı. Oysa cam eşyanın ton fiyatı piyasa koşullarında 1200 Euro” denildi. 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title