Haberler
BBC

Dünya'ya Düşen Elmas Yok Olmuş Bir Gezegene Ait Çıktı

Güncelleme:

2008 yılında Dünya'nın atmosferinde parlayan ve yapısında elmas barındıran bir uzay kayasının, Güneş Sistemi'nin ilk dönemlerine ait yok olmuş bir gezegene ait olduğu anlaşıldı.

Kayanın ait olduğu "öngezegenin" milyarlarca yıl önce Merkür ya da Mars büyüklüğünde iken gerçekleşen bir çarpışma sonucu parçalandığı düşünülüyor. Nature Communications isimli yayın organında yayımlanan araştırmayı gerçekleştiren bilim insanlarına göre bu çaptaki bir elması oluşturacak basınç ancak bu büyüklükteki bir gezegende bulunabilir.

ÇOK BÜYÜK BİR BASINÇ İLE OLUŞMUŞ

Araştırmacılar, Sudan'ın kuzeyindeki Nubian çölüne dağılan parçalar üzerinde üç farklı mikroskopla inceleme yaparak, 2008 TC3 adı verilen asteroidin mineral ve kimyasal karakteristiğini ortaya koydu.

Bilim insanları, inceledikleri elmas içinde bulunan bazı materyallerin ancak 20 gigapascal üzerinde oluşabileceği sonucuna vardı. Bu basınç seviyesinin ise ancak "büyük bir gezegen gövdesinde" ortaya çıkabileceğini savundu.

İsviçre'deki Lozan Federal politeknik okulundan Farhang Nabiei, bu inceleme ile "ortadan kaybolmuş bu büyüklükteki bir kütleye ait ilk ikna edici delilin elde edildiğini" söyledi.

ÖNGEZEGEN TEORİSİNİ DE GÜÇLENDİRDİ

Elde edilen bulguların, Güneş Sistemi'ndeki gezegenlerin, onlarca öngezegene ait kalıntılardan oluştuğu teorisini de güçlendirdiğini savunuluyor.

Bu çarpışma sonucu oluşan meteorların, uzay kayası kategorisine girdiği ve Dünya ile çarpışan maddelerin yüzde 1'ine tekabül ettiği belirtiliyor. Araştırmacılar bu tip elmas meteorlarının aynı öngezegenin kalıntıları olabileceğini de düşünüyor.

BBC

Komik - İlginç Teknoloji Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (16)

RİCO:

Nerden gelip düşerse düşsün genede dünya düzdır :)

1
12
yanıtYanıtla
Hakan:

Aklın vergisi olsa senden alınmazdı. Muz beyinli.

yanıt11
yanıt2
agusto:

Halen anlamıyorlar. Yuvarlak bir cismin üzerine su dök bakalım orada su dururmu akar gider. Bunu hale anlayamayanlar var . Halen yuvarlak diyorlarya.

yanıt0
yanıt1
hakan:

Bizden önceki adem ve havvalara ait bir gezegen olabilir. . biz kendimizi dünyanın tek efendileri sanmayalım. 700000 yıl öncede bir takım adem ve havvalar yaşamış olabilir. . o kadarda önemli değiliz aslında. . onlar gibi gün gelecek bizde helak olup gidecez ve bizim yerimize yeni nesiller gelecek hepsi bu. .

9
3
yanıtYanıtla
Kansaslı:

Dünya ne düz ne yuvarlaktır. Yalandır.

4
8
yanıtYanıtla
HALELUYA KAYALIKLARI:

Yok olmuş gezegen ?! Kıyamet günü , Dünya gezegeni yok olacak mı acaba ?Çünkü Kıyamet anında dünyada insanlar olacakmış, Yürekler kaygıdan hoplayacakmış, Gözlerden saygıdan yerden kalkmayacakmış ?!Allah ''ta , ''''neyin peşinde koştuğunu anladığı gün''''bugun diyecek. . . İnsan da ''''Kaçacak yer neresi diyecek''''. . Bizim gezegenin hali ne olacak kimbilir, topraktan ölüler bir anda mı dirilecek ?atmosfer ordada yok , nasıl nefes alacaklar bu insanlar, gezegenimize ne olacak soru bu, , , ,

3
5
yanıtYanıtla
iğrençsin:

öff sus be

yanıt4
yanıt1
lionel:

Birilerine kıyamet gününü hesap gününü hatırlattın galiba. Hiç hoşlanmadılar kardeş. Ölüm kıyamet hesap günü insanların hoşlanmadığı duymak istemedikleri gerçeklerdir. Allahtan af dileyelim.

yanıt2
yanıt1
agusto:

Bu haberlerin inanılacak bir tarafı yok hepsi birbirinin aksini söylüyor. Nereden biliyorsun kardeşim o oluşurken yanındamıydın. Milleti aldatmaktan başka birşey değil. Kafanızı bunlarla yormayın

2
5
yanıtYanıtla
?_??:

napsınlar senin gibi boş boş şeriat peşindemi koşsunlar.

yanıt0
yanıt0
Tüm 16 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title