Haberler

Dünyanın Twıtter'da En Çok Takipçisi Olan Dışişleri Bakanı Oldu

Güncelleme:

Twiplomacy'ye göre Türkiye'den Dışişleri Bakanı @Ahmet_Davutoglu 1.511,635 takipçiyle, dünyada en çok takip edilen Dışişleri Bakanları arasında ilk sırada yer aldı.

Effect Halkla İlişkiler'in Türkiye temsilcisi olduğu, lider küresel halkla ilişkiler ve iletişim firması Burson-Marsteller'ın yaptırdığı, Twitter'da yer alan dünya liderleri üzerine bir araştırma olan Twiplomacy, dünya liderlerinin Twitter'ı hangi sıklıkta kullandıklarını ve sosyal ağa nasıl bağlandıklarını ortaya koyuyor.

Araştırmada, Haziran 2014'ün başlarında 161 ülkede bulunan 643 hükümet hesabı analiz edildi. Hesaplardan sadece çoğu Afrika, Asya ve Pasifik'te olmak üzere 32 ülke Twitter'ı kullanmıyor.

Bugün yayınlanan araştırma aynı zamanda tüm Birleşmiş Milletler (BM) hükümetlerinin %83'den fazlasının Twitter'da yer aldığını ve tüm devlet ve hükümet başkanlarının 2/3'ünün (%68) ise kişisel Twitter hesaplarına sahip olduğunu gösterdi.

"Burson-Marsteller tarafından bu sene üçüncüsü yapılan Twiplomacy araştırması, dünya liderleri arasında sosyal medyanın büyüyen önemini vurgulayan bir çalışma olarak ön plana çıkıyor" diyen Burson- Marsteller Dünya Başkanı ve CEO'su Donald A. Bear şöyle konuştu: "Bu sene devlet birimlerinin twitter hesaplarında yüzde 28'lik bir artış görüldü. Bu oran, onların ulusal ve uluslararası sosyal paydaşlarına erişim çabalarındaki artışı da yansıtmaktadır."

Araştırmada, göze çarpan en önemli sonuçlardan bir diğeri ise Hindistan'ın yeni başbakanı @NarendraModi Mayıs 2014'ün sonlarında seçilmesinden bu yana 4.967.847 takipçiyle Twitter'da en çok takip edilen beşinci dünya lideri konumuna gelmesi oldu.

23 Haziran 2014 itibariyle en çok takip edilen dünya lideri, ABD Başkanı @BarackObama (ABD başkanının seçim kampanyası hesabını takip eden 43 milyon kişi) oldu. Oysa çok sayıdaki takipçisi olan @BarackObama'nın tweetleri ortalama olarak sadece 1.400 kez yeniden tweetleniyor.

Buna rağmen, 9 farklı lisandaki hesapları ve 13 milyon takipçisi ile ikinci olan Papa Francis (@Pontifex) Twitter'da yer alan en etkili dünya lideri. İspanyolca tweetleri her defasında ortalama 10.000'den fazla kez yeniden tweetleniyor.

Ardından Endonezya Başkanı @SBYudhoyono (5 milyon takipçi), Beyaz Saray @WhiteHouse (4.976.734) ve @NarendraModi (4.967.847) geliyor. Hindistan'ın yeni başbakanının mesajlarını kitelelere ulaştırmak için Twitter'ı güçlü bir araç olarak gördüğü ve çok yakında Beyaz Saray hesabını geçmesinin beklendiği ise Twiplomacy'den gelen diğer bilgiler arasında. Ek olarak, Venezüella Başkanı Nicolas Maduro'nun mesajları da 2.000 kez yeniden tweetleniyor.

En çok takip edilen dünya liderleri ile ilgili ortaya çıkan bilgiler doğrultusunda, meslektaşlarını fazla takip etmedikleri ve az konuştukları dikkat çekti. Örneğin, @BarackObama ve @WhiteHouse'un takip ettiği sadece 3 dünya lideri var: Norveç'ten Erna Solberg, Rusya'dan Dmitry Medvedev ve Birleşik Krallık (UK) hükümeti.

Dışişleri Bakanları ise bu durumun aksine Twitter'ı karşılıklı bağlantı kurma ve sanal bir diplomatik ağ yaratmak için sıklıkla kullanıyor. 91 meslektaşı ve pek çok dünya lideri ile karşılıklı bağlantı kuran Fransız Dışişleri Bakanı @LaurentFabius en iyi bağlantılara sahip olan bakan olarak öne çıkıyor. Avrupa Birliği Dış Aksiyon Servisi @eu_eeas 71 karşılıklı bağlantıyla ikinci sırayı alırken, İsveç Dışişleri Bakanı @CarlBildt 68 karşılıklı bağlantıyla üçüncü sırada yer alıyor. Dışişleri Bakanları arasında kurulan bu karşılıklı bağlantılar, doğrudan atılan Twitter mesajları ile özel görüşmelere de olanak sağlıyor.

Burson-Marsteller Avrupa, Orta Doğu ve Afrika CEO'su ve Küresel Stratejilerden Sorumlu Yöneticisi Jeremy Galbraith: "Bu araştırma, takipçi sayısının önemini ortaya koyarken; karşılıklı bağlantı sayısının daha da önemli olduğunu bize gösteriyor. Dışişleri Bakanları'nın Twitter'da her mesajın yasal mercilerce onaylanmadığı veya uygunluğunun denetlenmediği büyük dijital ağlar oluşturduklarını görmek son derece ilgi çekici. Kurumlar ve CEO'lar dijital araçlardan yararlanmanın önemini, meslektaşları ve etki sahipleriyle nasıl bağlantı kurulması gerektiği gibi konularda Twitter'daki politikacılardan pek çok şey öğrenebilir."

Twiplomacy'e göre, dijital araçları kullanmadan yabancı bir diplomat olmak neredeyse imkânsız! Twitter'da şu anda 3.000'den fazla büyükelçilik ve büyükelçi yer alıyor: Bunlardan, Kanada, Fransa, İsrail, Meksika, Hollanda, Polonya, Rusya, İspanya, İsveç, Türkiye, Ukrayna, Birleşik Krallık ve ABD gibi ülkeler büyükelçiliklerinin ve misyonlarının çoğunu Twitter'a katılımını sağlamış bulunuyor. Londra'daki Birleşik Krallık Dışişleri Ofisi ise bunun yanı sıra, büyükelçilerinin kişisel katılımını da destekliyor.

Burson-Marsteller'in EMEA bölgesi Dijital Uygulamalar Lideri ve raporun yazarı Matthias Lüfkens: "Twitter dijital diplomasi ve 21. yüzyıl devlet idaresi için güçlü bir kanal haline geldi. Sosyal medya ekipleri ve bazen de politikacıların Twitter'da yayınlanan mesajlara ne kadar hızlı tepki verdiklerini görmek beni her zaman şaşırtıyor. Twitter en güçlü iletişim araçlarından biri konumuna geldi ve liderlerimiz ile doğrudan bağlantı kurmamıza olanak tanıyor. Dünya liderleri onlara yönlendirilen her mesajı okumuyor olabilir, ancak onlara bağlı ekipler Twitter'da olan biteni mutlaka izliyor."

Diğer temel bulgular şunları içeriyor:

- G20 hükümetlerinin biri hariç tümünün resmi bir Twitter hesabı var ve G7 liderlerinin altısı kişisel hesaplara sahipler. Ancak, hesapları olmasına rağmen, az sayıda dünya lideri kendi tweetini atıyor. Göze çarpan istisnalar arasında Estonya Başkanı Toomas Henrik Ilves(@IlvesToomas), İsveç Dışişleri Bakanı @CarlBildt ve Finlandiya Başbakan adayı @AlexStubb var.

- Barack Obama, #813,286 numaralı kullanıcı olarak 5 Mart 2007 tarihinde (o tarihte Senatör Obama) Twitter'e üye olan ilk dünya lideri oldu. Meksika Başkanı Enrique Peña Nieto @EPN, Belçika Başbakanı @ElioDiRupo, Kanada Başbakanı @PMHarper ve ABD Dışişleri Bakanlığı @StateDept 2007 senesinin ilerleyen aylarında Twitter'e katılan diğer kullanıcılar arasında yerini alıyor.

- 24 Haziran 2014 itibarıyla tüm dünya liderleri toplu olarak 1.932.002 tweet göndermiş durumdalar, ki bu da günde ortalama 4 tweete denk geliyor. Venezuela Devlet Başkanlığı @PresidencialVen ise toplamda yaklaşık 50.000 tweet ile günde 40 tweetlik bir ortalamaya sahip.

- Meksika Devlet Başkanlığı (@PresidenciaMX) günde ortalama 78 tweet atarak en üretken hesap olurken Meksika hükümeti @gobrep saatte yaklaşık 3 tweete karşı gelen günlük 71 tweetlik ortalamasıyla onu yakından izliyor.

- Hepsi 643'ü bulan bu hesapların 156.965.474 takipçisi var. Ortalama takipçi sayısı ise 9.793.

- Twitter'ı sadece seçim kampanyaları sırasında kullanan az sayıda politikacı da var. Şili'nin yeni Başkanı Michelle Bachelet, 11 Mart 2014'te seçildikten sonra Twitter hesabı @PrensaMichelle'yi bıraktı. Fransa Başbakanı'nın kişisel hesabı @ManuelValls ise 9 Mayıs 2012'de yapılan seçimlerden bu yana hareketsiz kalmış durumda.

- Uganda Başbakanı @AmamaMbabazi Twitter'da yer alan en konuşkan dünya lideri. Tweet'lerinin %95'ini diğer kullanıcılara gönderdiği yanıtlar oluşturuyor.

- Arjantin Başkanı Cristina Fernández de Kirchner (@CFKArgentina, 2.887,955 takipçi) takipçi sayısı ile Latin Amerika'da en çok takip edilen lider olarak ilk sırada yer alıyor. Meksika Başkanı Enrique Peña Nieto (@EPN), Brezilya'dan DilmaRousseff (@dilmabr) ve Venezuela'dan @NicolasMaduro ise Latin Amerika'da 2 milyondan fazla takipçisi olan diğer liderler… Kolombiya'nın da aralarında bulunduğu bu 5 Latin Amerika ülkesinin başkanları dünyada en fazla takipçisi olan 20 lider arasında dikkat çekiyor. Aynı zamanda birbirlerini de takip eden bu başkanlar, Twitter'da kendi kamuoyları ile de interaktif iletişim içerisindeler.

Bu bulguları içeren tüm analize ulaşmak için http://twiplomacy.com adresini ziyaret ediniz.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Avrupa Birliği Türkiye Twitter Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title