Haberler

Dünyanın İlk Meclis Binası, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na Devredildi

Antalya'da, Patara Antik Kenti'ndeki dünyanın ilk demokratik meclisi olarak kabul edilen ve kullanım hakkı TBMM'de bulunan Likya Birliği Meclis Binası, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay arasında imzalanan...

Antalya'da, Patara Antik Kenti'ndeki dünyanın ilk demokratik meclisi olarak kabul edilen ve kullanım hakkı TBMM'de bulunan Likya Birliği Meclis Binası, Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay arasında imzalanan protokolle, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilerek ziyarete açıldı.

Kaş İlçesi yakınlarındaki Patara Antik Kenti'nde, 1991 yılında dönemin Patara Kazıları Başkanı Prof. Dr. Fahri Işık tarafından keşfedilen ve TBMM'nin desteğiyle 7.5 milyon lira harcanarak 31 Ocak 2012'de restorasyonu tamamlanan Likya Birliği Meclisi Binası, törenle Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredildi. Likya Birliği Meclis Binası'nda düzenlenen törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Antalya Valisi Ahmet Altıparmak, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurahman Arıcı, Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya, Patara Kazıları Başkanı Prof. Dr. Havva İşkan Işık, Kültür ve Turizm Antalya İl Müdürü İbrahim Acar, belediye başkanları ve vatandaşlar katıldı.

'TARİHE SAHİP ÇIKIYORUZ'

Tören, Antalya Opera ve Balesi'nin verdiği mini konserle başladı. Konserden sonra konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Günay, antik yapının TBMM'nin işbirliğiyle baştan sona restore edilerek kullanıma açıldığını söyledi. Yaklaşık 3 yıl süren çalışmaların sonunda meclis binasının kültür dünyasına kazandırıldığına vurgu yapan Bakan Günay, "Meclis binasının bugünkü hali, Türkiye'nin geçmişten kalan kültür varlığına nasıl sahip çıktığının bir göstergesidir. Bu çalışma, kültür varlıklarını geleceğe taşımamızda çok güzel bir örnek oluşturdu" dedi.

ARKEOLOJİK KAZILARA 48 MİLYON KAYNAK

Ekonomik ve siyasal istikrarın sürmesi sayesinde tarihi ve ören yerlerinin restorasyonuna daha fazla kaynak aktarıldığına dikkati çeken Bakan Günay şöyle devam etti:

"Türkiye'de arkeolojik alanlara 2001 yılında 2 milyon lira ayrılırken, 2011 yılında 48 milyon ayırdık. Bu tarihi bir rekordur. Patara'daki bu bina dünya tarihi için çok özel önem taşıyor. Bu topraklarda demokrasinin yeşerdiğini gösteren bir yapı. Bu yapıya sahip çıkmak, bu yapıyı ortaya çıkarmak Anadolu'daki demokrasi kültürünün çok eskiye gittiğini gösteriyor."

'KURUMLARARASI İŞBİRLİĞİ'

TBMM Başkanı Cemil Çiçek de, kurumlararası işbirliğine önem verdiklerini, bunun sonucunda da çok önemli bir eseri kültür dünyasına kazandırdıklarını kaydetti. Meclis Binası'nın bundan sonra bakım ve işletmesinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ait olacağını belirten Çiçek, "Bu yapının bu hale gelmesinde çok emeği geçen var. Benden önceki Meclis başkanlarına teşekkür ediyorum. Kültür varlıklarının korunması açısından TBMM'de bir çığır açtılar" diye konuştu.

DEMOKRASİNİN BEŞİĞİ DEĞİL 'ÇINARI' OLMALI

Türkiye'de pek çok eserin restore edildiğini belirten TBMM Başkanı Çiçek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Buranın tarihi önemi ortada. Anadolu, uygarlıkların beşiği. Belli ki demokrasinin de beşiği. Buna sahip çıkmamız gerekir. Bizim de demokrasimizi beşikten çıkarıp, hayata geçirmemiz gerekir. Bunu da yeni bir Anayasa ile yapmamız gerekir. Yapmazsak bu tören anlamını yitirir. Yıllar önce Anadolu 'demokrasinin beşiği' ise, günümüzde 'çınarı' olması gerekir. Ben esas teşekkürümü fakültede beraber okuduğumuz arkadaşım Kültür Bakanıma etmek istiyorum. Kültürümüzü koruma, gün ışığına çıkarma yolunda büyük çalışmalar yapıyor. Bundan sonra da bu tür restorasyonlara kaynak ayırmaya devam edeceğiz."

Konuşmaların ardından TBMM Başkanı Çiçek ve Bakan Günay arasında imzalanan protokolle Likya Birliği Meclis Binası, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilerek ziyarete açıldı. Devir teslim töreninin ardından TBMM Başkanı Çiçek, Bakan Günay ve beraberindekiler antik yapıyı gezdi, fotoğraf çektirdi. - Antalya / Kaş

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ertuğrul Günay Cemil Çiçek Antalya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title