Haberler

Dünyanın Hayran Kaldığı 'Latmos' Taş Ocağı Tehdidi Altında

Dünya kültür mirasının eşsiz örneklerinden olan 8 bin yıllık kaya resimlerini bünyesinde barından Beşparmak Dağları’nın (Latmos) taş ocaklarına karşı korunması için milli park ilan edilmesi isteniyor.

Dünya kültür mirasının eşsiz örneklerinden olan 8 bin yıllık kaya resimlerini bünyesinde barından Beşparmak Dağları'nın (Latmos) taş ocaklarına karşı korunması için milli park ilan edilmesi isteniyor.

Aydın ve Muğla sınırları arasında kalan Latmos Dağları, Herakleia'da yer alan ve günümüzden yaklaşık 8 bin yıl öncesini tarihleyen kaya resimlerine kucak açıyor. Dünya kültür mirası niteliğinde olan kaya resimleri hem Türkiye'nin hem de dünyanın korunması gereken kültürel miraslarından biri ve belki de en önemlisi. Günümüzden 8 bin yıl önce bölgede yaşayan insanların elinde çıkma bu kaya resimlerinde dönemin aile yaşamı, düğün gibi toplumsal ilişkiler konu edilmiş.

Eşi benzeri olmayan bu kaya resimleri son yıllarda ruhsat sayısı hızla artan taş ocakları nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Her geçen gün yeni ocakların açılması için çok sayıda başvuru yapılıyor. 24 Kasım 2012 tarihinde Anadolu'nun eşsiz sanat eserlerini korumak adına Latmos'ta eylem yapan Anadolu'ya Saygı Otobüsü üyelerinin ardından şimdi de Aydınlı çevreciler Beşparmak Dağları'nın milli park ilan edilmesi çağrısında bulundu.

Latmos'daki kaya resimlerini 5 yıl içerisinde yaklaşık 4 bin turistin ziyaret ettiğine işaret eden Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Türkiye'nin bu doğa ve kültür hazinesinin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu savundu. Uzun yıllardan beri faaliyet gösteren maden ocaklarının dünyada benzeri olmayan kaya resimlerinin bulunduğu çekirdek bölgeyi tahrip etmek üzere olduğunu iddia eden Sürücü, "İçinde oldukça önemli kaya resimlerinin de bulunduğu Bafa Gölü'nün doğu ve kuzeydoğusundaki büyük bir alan parsellere ayrılmış olup buralarda maden ocaklarının açılması ön görülmektedir. Hangi şartlarda olursa olsun bunun hemen engellenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde henüz daha turizme tam açılmamış, kültürü ve tabiatı yönüyle tek olma özelliği yaşayan ve bir nevi prehistorya açık hava müzesi olan bu yörenin doğası bir daha geri gelmeyecektir. Açılan ve açılması düşünülen bu maden ocaklarının ekolojik ve kültürel geleceğimizde onarılamaz tahribatlara yol açacağı ortadadır. Latmos Dağları arkeolojik ve doğal açıdan çok önemli bir alandır. Arkeolojik Sit, Doğal Sit, Tabiat Parkı, Milli Park, Arkeopark, Jeosit olarak değerlendirilmelidir. Özellikle dünyada eşi benzeri olmayan tarih öncesi kaya resimlerinin ön plana çıkarılarak değerlendirilmesinde yarar bulunmaktadır. Kaya resimlerini bulan ve araştırmalarını sürdüren Dr. Anneliese Peschlow ve derneğimiz Beşparmak Dağları'nın UNESCO Dünya kültürel ve Doğal Miras Aday listesine alınması için talepte bulunmuştur. Eğer maden çalışmalarına engel olunmazsa, UNESCO gibi önemli bir şans kaçırılmış olacaktır" diye konuştu.

250'ye yakın antik kasabanın varlığı bilinen Aydın coğrafyasının en önemli değerlerinden birisinin Beşparmak Dağları olduğuna işaret eden Ay TV Genel Müdürü Aslı Ulaş Aksu da, "Beşparmak Dağları, Batı Menteşe Dağlarının bir uzantısı olup içinde en az Peri Bacaları kadar değerli, doğal tarihi eserlerin yanı sıra Neolitik Dönem izleri kayaların içinde yer almaktadır. Büyük bir kısmı Aydın İlinde bir kısmı Muğla İlinde yer alan Beşparmak Dağlarının bir kısmı Bafa Gölü Kıyılarına kadar inmektedir. 30 yılı aşkın süreden bu yana Beşparmak Dağlarında yüzey araştırması yapan Alman Arkeolog Dr. Anneliese Peschlow, 172 farklı alanda 600'e yakın 'Neolitik Çağa' ait kaya resimleri tespit etmiştir. Bilinen en az 8000 yıllık tarihin izlerini barındıran, aynı zamanda doğal tarihi eserlere sahip Beşparmak Dağlarında ne yazık ki taş ocakları; her gün doğa ve tarih katliamı yapmaktadır. Telafisi mümkün olmayan bu doğa, tarih ve kültür katliamına dur demek için Beşparmak Dağları'nın bir an önce milli park ilan edilerek koruma altına alınmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Beşparmak Dağları Aydınlı Türkiye Muğla Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title