Haberler

"Dünyanın Halısını Üretiyorlar"

Dünyadaki parça halının yüzde 40'ının üretildiği Gaziantep'te 150'nin üzerindeki firma ihracata yönelik çalışıyor Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Kaplan: "Bu sektöre daha önce başka ülkeler yön verdirdi ancak bu işi artık biz aldık"

ADEM YILMAZ - Türkiye'nin önemli sanayi kentlerinden Gaziantep'te günde 1 milyon metrekare halı üretiliyor.

Yıllar önce küçük iş yerlerinde kilim dokuyarak sektöre adım atan Gaziantepli müteşebbisler, daha sonraki dönemde teknolojiye de yatırım yaparak halı üretmeye başladı. Dünyadaki parça halının yüzde 40'ının üretildiği kentte 150'nin üzerindeki firma ihracata yönelik çalışıyor.

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şehirdeki dokumacılık kültürünün çok eskilere dayandığını belirtti.

Kilim dokuyarak bugünlere geldiklerini aktaran Kaplan, "Halıda kendimizi yenileyerek bugün sektörün bir numarası olduk. Özellikle 2000'den sonra birinci sınıf teknolojiye yatırım yaptık. Zamanla firmalarımız atak yaptı. Şuanda dünyadaki parça halının yüzde 40'ı şehrimizde üretiliyor" dedi.

"Rakibimiz kalmadı"

Kenteki 150 firmanın halı ihracatı yaptığını dile getiren Kaplan, şunları kaydetti:

"Dünyada rakibimiz kalmadı. Bu sektöre daha önce başka ülkeler yön verdirdi ancak bu işi artık biz aldık. Ama şimdi işimiz daha da zorlaştı. Sorumluluğumuz arttı. Bir yandan emin adımlarla ilerken diğer yandan halıcılığı ileriye taşımak adına yenilik yapmaya çalışıyoruz."

Kaplan, Türkiye'den yılın ilk 8 ayında yapılan halı ihracatının 1 milyar doları aştığına işaret etti. Gaziantep'ten 140 ülkeye halı pazarladıklarını vurgulayan Kaplan, "Hedefimiz daha fazla ihracat yapabilmek ve firmalarımız bunun için gece gündüz çalışıyor" diye konuştu.

Ürettikleri halının yüzde 20'sini Suudi Arabistan'a pazarladıklarını anımsatan Kaplan, 2023 kapsamındaki hedeflerinin ise 5 milyar dolarlık halı ihracatı olduğuna işaret etti.

Teknolojiye yatırım yaparak makinelerini sürekli yenilediklerini söyleyen Kaplan, kentteki bin 300 halı makinesinde günlük 1 milyon metrekare halı üretildiğini ve sektörde 20 binden fazla kişinin istihdam edildiğini sözlerine ekledi. - Gaziantep

Kaynak: AA / Ekonomi

Gaziantep Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title