Haberler

Dünyanın En Zenginleri de Yoksullaştı

Finansal Krizin Varlıklı Kişilerin (Hnwı) Tutku Yatırımları ve Hayat Tarzı Harcamaları Üzerine Etki Yaptığı Açık Şekilde Ortaya Çıktı.

Merrill Lynch 13. Dünya Varlık Raporu'nda varlıklı kişilerin yaşam tarzları ve tasarruf eğilimleri ilgili de ilginç sonuçlar ortaya çıktı.

Lüks ürün üreticileri, müzayede evleri ve yüksek kalite hizmet sağlayıcıları dünya genelinde önemli ölçüde talep daralması yaşandığını söylerken, finansal krizin ve ekonomik belirsizliğin Varlıklı Kişilerin (HNWI) tutku yatırımları ve hayat tarzı harcamaları üzerine etki yaptığı açık şekilde ortaya çıktı. Otomobiller, yatlar, jetler gibi lüks koleksiyon parçaları, sanat eserleri ve mücevherler, ve iyi yaşam, lüks seyahat ile tasarımcı çantaları, ayakkabılar ve giysiler gibi lüks tüketim ürünlerini kapsayan tutku yatırımlarına yönelik tüm küresel talep daha zayıf kaldı.

Merrill Lynch raporu, Varlıklı Kişilerin tutku yatırımları kapsamında, uzun vadede değerini daha iyi koruyacakları düşüncesiyle ek bir "güvenliğe kaçış" vasıtası olarak gördükleri sanat eserlerine ve mücevhere yönelerek, bu kategorilerde kriz öncesi düzeylere çıkılmasına neden oldukları yorumunu yaptı.

-SANAT ESERLERİNE YATIRIM REVAÇTA-

•Lüks otomobiller, yatlar, jetler v.b. lüks koleksiyon ürünleri 2008 yılında Varlıklı Kişilerin tutku yatırımlarının en büyük dilimi olmaya devam ederken, bu kategori Varlıklı Kişilerin dünya genelinde toplam varlıklarının yüzde 27'sini oluşturuyor.

•2008 yılında Japonya ve Kuzey Amerika'daki Varlıklı Kişiler, diğer bölgelerin yüzde 29'una karşı yüzde 33 oranında payla lüks koleksiyon ürünlerine daha fazla rağbet etti.

•2008 yılında Japonya ve Kuzey Amerika'daki Varlıklı Kişiler, diğer bölgelerin yüzde 29'una karşı yüzde 33 oranında payla lüks koleksiyon ürünlerine daha fazla yöneldi.

•2008 yılında Ultra Varlıklı Kişiler için sanat eserleri, toplam tutku yatırımları içindeki yüzde 27'lik payla başlıca tutku yatırımı oldu ve Varlıklı Kişiler için de yüzde 25'lik payla ikinci en büyük tutku yatırımı olarak yine sanat eserleri öne çıktı.

•Varlıklı Kişiler krizden önce 2006'da tercihlerinin yüzde 20'sini sanat ürünlerine yöneltirken 2008'de bu yöndeki tercihlerini önemli ölçüde artırarak yüzde 25'ini bu ürünlere ayırdılar.

•Lüks kaliteli spa seyahatleri, fitness aletleri kurulumu, ve önleyici tıp prosedürleri gibi aktiviteleri içeren İyi Yaşam kategorisi 2008'de kayda değer artış gösteren tek hayat tarzı harcamaları kategorisi oldu.

•Yüzde 67 ile en fazla Japonya'da olmak üzere toplamda Varlıklı Kişilerin yüzde 54'ü sağlık/wellness kategorisindeki harcamalarını artıkdıklarını belirttiler.

•Ekonomik belirsizlik, olmak üzere Varlıklı Kişilerin lüks ve özel macera seyahatleri kategorisindeki harcamalarını büyük ölçüde kısmalarına neden oldu. En büyük kısıntı yüzde 55 ile en çok Kuzey Amerika'da görüldü.

•Hayat tarzı harcamaları içinde lüks tüketim kalemlerinin payı da düştü. Varlıklı Kişilerin toplamda yüzde 43'ü ve Kuzey Amerika'dakilerin yüzde 60'ı, 2008 yılında lüks tüketim kalemlerinde daha az harcama yaptıklarını belirttiler.

•2008'de yılın ilk yarısında Varlıklı Kişilerin varlıklarından filantropi için ayırdıkları paylarda pek bir değişme olmamasına rağmen Varlıklı Kişilerin daha az bağış vermeleri ve inandıkları davalara daha az odaklanmaları sonucu yılın son çeyreğinde yardım bağışlarına ciddi darbe vuruldu.

-YATIRIM DANIŞMANLARINA GÜVEN SARSILDI-

Merrill Lynch Küresel Varlık Yönetimi ve küresel bir danışmanlık hizmetleri şirketi olan Capgemini tarafından bugün yayınlanan 2009 Varlık Yönetimi Raporu'na göre, küresel bazda yaşanan ekonomik gerileme ve pazar daralmasının, Varlıklı Kişilerin (HNWI) piyasalar, regülatörler, finansal kurumlar ve portföy yönetiminin temel ilkeleri için besledikleri itimatı ve güveni sarstı. Piyasa kayıpları ve zayıflayan güven bir çok Varlıklı Kişiyi, bir risk azaltma yöntemi olarak gördükleri çeşitli kurumlar kanalıyla varlıklarını daha emniyetli yatırımlara kaydırma yoluna gitmeye zorladı.

Capgemini Küresel Finansal Hizmetler Murahhas Azası Bertrand Lavayssière, açıklamasında "Araştırmalarımız, müşteri memnuniyetinin halen en üstteki öncelikli konu olmaya devam ettiğini göstermekle birlikte, muhtemelen bir çok varlık yönetimi firması ve yatırım danışmanı, müşterilerin gitme veya kalma kararında neyin etmen olduğunu halen tam olarak anlayamıyorlar" dedi. Lavayssière, "Ayrıca firmalar, bizzat kendi yatırım danışmanlarının bazı hizmetlerden ve destek alanlarından ne kadar memnun olduğu konusunu da yanlış değerlendiriyor olabilirler. Varlık yönetimi firmaları, basitliği ve şeffaflığı sağlamak için mevcut beceri ve imkanlarını yeniden değerlendirmeli, değer sürecini müşteriler ve müşteri adayları tarafından tanımlandığı şekliyle yönettiklerini göstermeli ve bugünün ortamında müşterileri elde tutmak ve cezbetmek için yeni ürünler ve hizmetler geliştirmelidir" görüşünü ifade etti.(ANKA)

(NÇ/YLD/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title