Haberler

    Dünyanın En Küçük Transistörünü Yaptılar

    Transistör boyutu bilgisayar teknolojisini geliştirmek için önemli bir detay. Transistörler ne kadar küçükse, çiplerinize o kadar fazla yerleştirebilirsiniz ve işlemcileriniz o kadar hızlı ve verimli olacaktır.

    Transistör boyutu bilgisayar teknolojisini geliştirmek için önemli bir detay. Transistörler ne kadar küçükse, çiplerinize o kadar fazla yerleştirebilirsiniz ve işlemcileriniz o kadar hızlı ve verimli olacaktır. Bu yüzden de Lawrence Berkeley National Laboratory ekibinin çalışan bir 1 nanometrelik transistör üretmeyi başarması oldukça önemli ve laboratuvar, bunun şimdiye kadar üretilen çalışan en küçük transistör olduğunu söylemekte.

    Bilişim endüstrisi uzun bir süredir Moore Kanunu tarafından yönetilmekteydi ve bu kanun, yarı iletken devrelerdeki transistör sayısının her iki yılda iki katına çıktığını söylemekte. Şu anda bulunan teknoloji nesli, 14nm ölçeği teknolojisini kullanmakta ve 2017 veya 2018 yılında Intel'in Cannonlake serisi gibi ürünler ile 10nm yarıiletkenlerin yayınlanması beklenmekte.

    Ancak geleceğe bakıldığında Moore Kanuna sıkıntı yaşamakta. 7nm boyutundan daha küçük olan silikon Transistörler birbirlerine o kadar fazla yaklaşmakta ki, elektronlar kuantum tüneli etkisini yaşamaya başlıyor. Bu yüzden de istenen mantık geçidinde durmak yerine elektronlar sürekli olarak bir geçitten diğerine sürekli olarak hareket ediyorlar ve bu da transistörlerin kapalı bir konumunun olmasını imkansız hale getiriyor.

    Her ne kadar Intel gibi firmalar, 7nm yarıiletkenler ve daha küçükleri için diğer malzemeleri test edeceğini söylemiş olsa da, Berkeley Lab araştırma ekibi, karbon nanotüpler ve molybdenum disulfide (MoS2) kullanarak 7nm altında bir transistör üretmeyi onlardan önce başarmış durumda.

    chip.com.tr'nin haberine göre bununla beraber, bu alandaki araştırma halen başlangıç seviyesinde sayılabilir. 14nm boyutunda tek bir ürün üzerinde bir milyarın üzerinde transistör bulunmakta ve Berkeley Lab ekibi henüz yeni 1 nm transistörleri seri üretmek için bir yöntem bulmuş değiller. Hatta bunları kullanan bir çip bile üretmiş değiller. Ancak bir kavram doğrulaması olarak bile bu sonucun oldukça önemli olduğu söylenebilir. Yeni malzemeler sayesinde, gelecekteki bilgisayarların güçleri ve verimleri çok daha fazla artabilir.

    Kaynak: Hürriyet / Güncel

    Intel Ekonomi Haberler

    Bakmadan Geçme

    TOKAT DEPREM HARİTASI 2024! Tokat deprem bölgesi mi? Tokat'ta fay hatları nereden, hangi ilçelerden geçiyor? Resmi Gazete bugün (19 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title