Haberler

Dünyaca Ünlü Taksonomist Bilimci Omü'de

Dünyaca Ünlü Taksonomist Prof. Dr. Michael Goodfellow, 'Streptomyces Türü Bakteri Genlerinin Akrabalık İlişkileri ve Ürettikleri' Konulu Konferans Verdi.

Dünyaca ünlü Taksonomist Prof. Dr. Michael Goodfellow, 'Streptomyces türü bakteri genlerinin akrabalık ilişkileri ve ürettikleri' konulu konferans verdi.

İngiltere Newcastle Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Michael Goodfellow, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyelerinin davetlisi olarak Samsun'a geldi. Ziraat Fakültesi Mavi Salonu' İngilizce sunum yapan Prof. Dr. Michael Goodfellow, 'Streptomyces türü bakteri genlerinin akrabalık ilişkileri ve ürettikleri' başlığı altında bilgi verdi. Antibiyotiklerin keşfinden yaklaşık 100 yıl önce insanların 1/3'ünün tüberküloz ve vebadan öldüğünü belirten Prof. Dr. Michael Goodfellow, günümüzde gelişmiş ülkelerdeki insanların tümünün daha önceden çok büyük sorun olan hastalıklarla, antibiyotikler sayesinde başarılı bir şekilde tedavi edildiğini söyledi. "Besin zehirlenmesi, boğaz infeksiyonları gibi problemler, tüberküloz ve kolera kadar ciddi olabilmektedir" diyen Goodfellow, "Antibiyotiklerin bir çoğu Actinomycetes olarak isimlendirilen bakteri grubu tarafından üretilmektedir. Bu gruba ait olası yeni bakteriler, bir çok patojene karşı direnç oluşturan bakterilerin meydana getirdiği infeksiyonları önleyici bir çok yeni antibiyotiğin kaynağını oluşturmaktadır. MRSA (metisilin dirençli S. aureus) suşlarının neden olduğu infeksiyonların tedavisi oldukça zordur. Çevreden yüzde 1'den daha az yeni antibiyotiklerin kaynağı olabilecek bakteriler izole edilebilmiştir. Bu yeni bakterilerden keşfedilecek yeni antibiyotikler bizleri ve çocuklarımızı gelecekteki infeksiyonlardan koruyacaktır" dedi.

İngiltere'nin Newcastle Üniversitesi'nde Michael Goodfellow ve ekibi tarafından geliştirilen yeni izolasyon ve tanımlama teknikleriyle bu yararlı bakterilerin izolasyonu ve identifasyonu sağlıyor. Bu ekibin üyelerinden Doç. Dr. Nevzat Şahin, Yrd. Doç. Dr. Kamil Işık ve doktora öğrencisi Anıl Sazak, OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nde bu çalışmalar sürdürülüyor. Bu arada, Prof. Dr. Michael Goodfellow, fakültesi biyoloji bölümünü gezip Prof. Dr. Nevzat Şahin ve Yrd. Doç. Dr. Kamil Işık'tan bilgi aldı.

(MD-SA-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title