
Washıngton: Iraklı Süryaniler Kürtlerden Şikayetçi
Dünya Haberleri
ABD'de yaşayan Iraklı Süryaniler yeni kurulan Irak hükümetindeki kabinede Süryani bir bakanın olmamasından duydukları rahatsızlığı dile getirdiler.
ABD'de yaşayan Iraklı Süryaniler yeni kurulan Irak hükümetindeki kabinede Süryani bir bakanın olmamasından duydukları rahatsızlığı dile getirdiler.
ABD'de yaşayan Iraklı Süryaniler dün düzenledikleri bir basın toplantısında Irak'ta Süryanilerin haklarının tanınmamasından ve Irak hükümetinde Süryani asıllı bir tek bakanın mevcut bulunmamasından şikayetçi oldular. Başkent Washington'daki Irak Büyükelçiliği önünde toplanan Süryani Iraklılar ardından Ulusal Basın Kulübünde bir toplantı düzenlediler. Özellikle Iraklı Kürtlerden ve Kürdistan Demokratik Partisi yetkililerinin Hristiyan halka yaptığı zulümlerden bahseden protestocular KDP hükümetinin geçtiğimiz seçimlerde Süryani halka baskı yaparak Kürt yetkililere oy vermelerini sağladıklarını ve bazı muhalif Süryani liderlere de işkence yapıldığını belirttiler. Saddam Hüseyin döneminde kabinede 4 Süryani bakan bulunduğunu şimdi ise "Irak'ın yerli halkı olarak bilinen" Arap asıllı Hristiyan halkın hükümette hiçbir temsilcisi bulunmadığını belirten yetkililer, bu duruma bir son verilmesini aksi halde Irak'ta özlenen demokrasinin gerçekleşmeyeceğini savundular. Irak savaşı sırasında yaklaşık 100 bin Süryanı Iraklının Türkiye dahil olmak üzere komşu ülkelere sığındığına dikkat çeken yetkililer, gelecek seçimlerin kendileri için son şans olabileceğini söylediler. Basın toplantısında konuşan yetkilier arasında Süryanı Demokratik Hareketi ABD ve Kanada Temsilcisi Dr. Adam Benjamin, Süryanı Amerikan Ulusal Federasyonu Başkanı Aladın Khamis, Süryanı Ulusal Konseyi Başkanı Sheba Mendo yer aldı. Dr. Benjamin, Süryanilerin Irak'taki ana yurdu olan Nineveh Vadisı'nin Kürt Peşmergelerin kontrolünden çıkarılmasını ve kendilrinin bu bölgeyi idare edebilecek düzeyde olduklarını söylerken, Türkmen ve Yezidi komşularıyla yüzyıllardır barış içinde yaşadıklarına da değindi. Khamis ise yine Kürt bölgelerinde altyapı çalışmaları devam ederken kendi bölgelerine hiçbir yardım yapılmamasından şikayet etti. Mendo ise komşu ülkelere göç eden Süryanı halkın resmen göçmen sıfatı taşımaması nedeniyle hiçbir yardım alamamasından şikayet ederek bu duruma so verilmesini talep etti.