Haberler
BBC

Polonya, Ukrayna'ya 4 savaş uçağı göndereceğini açıkladı

Güncelleme:

Polonya, Ukrayna'ya Sovyet döneminde üretilmiş dört adet Mig savaş uçağı göndereceğini açıkladı; böylece Rusya'nın geçen yıl Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra bu ülkeye uçak gönderecek ilk NATO ülkesi oldu.

Adam Easton, Varşova / Thomas Mackintosh, Londra

BBC News

Polonya, Ukrayna'ya Sovyet döneminde üretilmiş dört adet Mig savaş uçağı göndereceğini açıkladı; böylece Rusya'nın geçen yıl Ukrayna'yı işgal etmesinden sonra bu ülkeye uçak gönderecek ilk NATO ülkesi oldu.

Polonya Cumhurbaşkanı Andjzej Duda, uçakların önümüzdeki günlerde gönderileceğini, daha sonra başka uçaklar da teslim edileceğini söyeldi.

Bu sevkiyat Ukrayna'nın hava savunması açısından yararlı bir takviye olarak görülse de, fazladan jetlerin savaşta belirleyici rol oynaması beklenmiyor.

Ukrayna parlamentosu başkan yardımcısı Olena Kondratyuk, başka ülkelerin de Polonya'yı takip etmesini umduğunu belirtti.

Diğer bazı NATO ülkeleri de Ukrayna'ya Sovyet yapımı uçaklar göndermeyi düşünüyor. Ukraynalı pilotlar bu uçakların kullanımı konusunda eğitimli.

Ukrayna daha önce Batılı ülkelerden F-16 gibi modern savaş uçakları talep etmişti.

NATO standardına sahip uçaklar için Ukraynalı pilotları eğiten İngiltere, uzun eğitim süreleri nedeniyle Batılı jetleri tedarik etmenin sadece uzun vadeli bir seçenek olabileceği uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Joe Biden daha önce ABD'den Ukrayna'ya jet gönderilmesini reddetmişti.

Rusya'nın işgalinin başlangıcında Ukrayna'nın, çoğu eski Mig-29 ve Su-27'lerden oluşan 120 civarında savaş kabiliyetine sahip uçağı olduğu tahmin ediliyordu.

Cumhurbaşkanı Duda, Polonya'nın envanterinde hala 12 Sovyet dönemi Mig-29 uçağı olduğunu söyledi.

BBC'ye demeç veren Ukrayna milletvekili Kira Rudik, "Hava savunma sistemlerimizi güçlendirmek ve bahar taarruzunda ordumuza yardımcı olmak için onlara ihtiyacımız var" dedi ve ekledi:

"Bu aynı zamanda Ukrayna'ya savaş uçağı göndermenin açıklanamaz ya da gerçeküstü bir şey olmadığının ve bunun gerçekleşmesi için gereken tek şeyin siyasi irade olduğunun göstergesi."

Ukrayna Savunma Bakanı danışmanı Yuriy Sak BBC'ye yaptığı açıklamada Polonya jetlerinin "hava kuvvetleri tarafından çok verimli bir şekilde" kullanılacağını söyledi.

Son 24 saat içinde mevcut Ukrayna hava kuvvetlerinin Rus personel ve teçhizatına yönelik 16 hava saldırısı gerçekleştirdiğini belirten Sak, Ukrayna'nın F-16'lar gibi "dördüncü nesil" jetler talep ettiğini vurguladı.

Danışman, "Bunlar daha evrensel platformlar, daha yetenekliler ve elbette Ukrayna hava kuvvetlerini daha etkin hale getirecekler" dedi.

Polonya, Ukrayna'nın güçlü bir müttefiki ve en büyük askeri teçhizat tedarikçilerinden biri. Polonya bir süredir eski Sovyet dönemi uçaklarını daha yeni Amerikan ve Kore modelleriyle değiştiriyor.

BBC

Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title