Haberler

Meksika, Peru ile İlişkileri Askıya Aldı

Güncelleme:

Peru tarafından istenmeyen kişi ilan edilen Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Peru ile ilişkilerini askıya aldığını duyurdu. Peru'da geçtiğimiz yılın Aralık ayında meydana gelen ve eski Başkan Pedro Castillo'nun görevden alınması ile sonuçlanan siyasi krizde Castillo'ya açıkça destek veren Obrador, Peru Kongresi tarafından istenmeyen kişi ilan edilmişti.

Peru tarafından istenmeyen kişi ilan edilen Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Meksika'nın Peru ile ilişkilerini askıya aldığını duyurdu.

Peru'da geçtiğimiz yılın Aralık ayında meydana gelen ve eski Başkan Pedro Castillo'nun görevden alınması ile sonuçlanan siyasi krizde Castillo'ya açıkça destek veren Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador, Peru Kongresi tarafından istenmeyen kişi ilan edilmişti. Olaydan aylar sonra Lopez Obrador basına yaptığı konuşmada Peru Devlet Başkanı Dino Boluarte'nin yönetimi işgal ettiği süre boyunca Peru ile diplomatik ve ticari ilişkilerin askıya alındığını ancak bunun kalıcı olarak bağları koparma değil bir ara verme durumu olduğunu duyurdu. Kolombiya ve Şili'nin de içinde bulunduğu Pasifik İttifakı'nın dönem başkanlığını meşru olmadığı gerekçesiyle Peru Devlet Başkanı Dino Boluarte'ye devretmek istemeyen Obrador, "Başkanlığı gasp eden hanıma görevi teslim etmeyeceğim. Peru'da normallik ve demokrasi olmadığı sürece onlarla ekonomik veya ticari ilişki istemiyoruz" dedi. Başkan Obrador geçtiğimiz günlerde de eski başkan Pedro Castillo'nun Aralık 2022'de görevden alınması olayını "İktidar mafyasının komplosu" olarak nitelendirmişti. Lopez Obrador'un kararı sonrası basına konuşan Dino Boluarte, ise "Meksika halkının zekasının yanında bu büyük bir cehalettir" ifadesini kullandı.

Kriz, Pedro Castillo'nun meclisi feshetmesiyle başlamıştı

Peru'da 7 Aralık 2022 günü eski Devlet Başkanı Pedro Castillo'nun meclisi feshederek olağanüstü hal ilan etmesi ile başlayan siyasi krizde Peru Kongresi tarafından görevden alınmasına karar verilen Castillo, başkent Lima'daki Meksika Büyükelçiliği'ne sığınmak üzereyken tutuklanmıştı. Peru'nun Meksika'daki Büyükelçisi Pablo Monroy ise 21 Aralık 2022 tarihinde Peru Kongresi tarafından istenmeyen kişi ilan edilmiş ve ülkesinden sığınma hakkı alan Pedro Castillo'nun eşi ve 2 çocuğuyla Meksika'ya gelmişti. Peru Kongresi 22 Mayıs'ta ülkenin iç işlerine karıştığı ve Pasifik İttifakı'nın geçici başkanlığını devretmediği gerekçeleriyle Meksika Devlet Başkanı Andres Manuel Lopez Obrador'u istenmeyen kişi ilan etme kararı almıştı. - MEXİCO CİTY

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Aralık Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title