Haberler
BBC

Jokha Alharthi, Man Booker Ödülü'nü Kazanan İlk Arap Yazar Oldu

41 yaşındaki Umman'lı yazar Jokha Alharthi, en saygın edebiyat ödüllerinden biri olan Man Booker Ödülünü kazanan ilk Arap kökenli yazar oldu.

Umman'lı yazar Jokha Alharthi, en saygın edebiyat ödüllerinden biri olan Man Booker Ödülünü kazanan ilk Arap yazar oldu.

Celestial Bodies (Gök Cisimleri) isimli kitap, Umman'ın değişen sosyal yapısı içinde, üç kız kardeşin aile hayatlarına odaklanıyor.

Ödül jürisi, eseri, "zengin bir hayal gücünün, sürükleyici ve şiirsel" ürünü olarak tanımladı.

Yazar Alharti, 50 bin sterlin değerindeki para ödülünü, kitabın çevirmeni olan Amerikalı akademisyen Marilyn Booth ile paylaşıyor.

Londra'daki ödül töreni sonrası gazetecilere konuşan 41 yaşındaki Jokha Alharthi, "Zengin Arap kültürüne böyle bir kapı açılmış olmasından dolayı büyük heyecan duyuyorum" dedi.

Alharthi, "Ben, Umman'dan etkilendim ama eminim uluslararası okuyucular da kitabın içinde yer alan, özgürlük ve sevgi gibi değerlerle ilinti kuracaklardır" dedi.

İskoçyalı Sandstone Press isimli yalnızca dört çalışanı olan küçük bir yayınevinden çıkan kitap, bu özelliği ile de dikkat çekti.

'Özel bir şeyle karşılaştığımızı anladık'

Ödülden dolayı büyük heyecan duyduklarını duyuran Sandstone yayınevi ve "Celestial Bodies'i okuduğumuzda, özel bir şeyle karşılaştığımızı anladık" mesajını verdi.

Kitap, Umman'da sömürge sonrası dönemde yaşanan kültürel değişimi, al-Awafi isimli bir köyde yaşayan üç kız kardeşin gözünden anlatıyor.

Alharthi, orta sınıfta yer alan Ummanlılar'ın hayatlarına odaklandığı kitabını, "Kölelik konusuna değiniyor. Bence edebiyat bu konunun ele alınabileceği en iyi platform" dedi.

41 yaşındaki yazar, mezun olduğu İskoçya'daki Edinburgh Üniversitesi'nin akademisyen kadrosunda yer alıyor.

Alharti'nin bir çocuk kitabı ile Arapça basılmış 3 romanı bulunuyor.

BBC

Edebiyat Haberler

Bakmadan Geçme

Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe) Derin Futbol ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda?????? 23 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 23 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title