Haberler

Güney Kore, Kuzey Kore'nin Nükleer Tehdidini Resmen Duyurdu

Güncelleme:

Güney Kore, komşusu Kuzey Kore'nin kıtalarası balistik füze tehlikesini ilk kez doğrudan vurgularken, hükümetin 10 nükleer silah üretebilecek miktarda plütonyuma sahip olduğunu bildirdi.

Nükleer silah denemeleri ile bilinen Kuzey Kore'nin çalışmaları, komşu ülke Güney Kore tarafından tasdiklenirken, çalışmalarda yaşanan gelişmeye dikkat çekildi. Güney Kore, komşusunun 2014 yılına göre 10 kilogram daha fazla plütonyum ele geçirdiğini açıklayarak, balistik füzelerin yarattığı küresel tehdidin altını çizdi.

'KAYDA DEĞER GELİŞME SAĞLANDI'

Güney Kore Ulusal Savunma Bakanlığı tarafından yayımlanan 2016 beyaz kağıtlarında, Kuzey Kore'nin 10 nükleer silah imal etmeye yetecek 50 kilogram plütonyumu olduğu belirtildi.

Beyaz kağıtlarda, Kuzey Kore'nin balistik füzelerin üzerine yerleştirilebilecek büyüklükte "minyatür" nükleer savaş başlıklarında ve uranyum üretme kapasitesinde kayda değer gelişme sağladığına dikkat çekildi.

İLK KEZ VURGULADI

Seul hükümeti, iki yıl süren savunma araştırmaları sonunda, Kuzey Kore'nin kıtalararası balistik füzelerinin (ICBM) ve denizaltından fırlatılan balistik füzelerinin (SLBM) yarattığı tehlikeyi ilk kez doğrudan vurguladı.

Kuzey Kore'nin sahip olduğu plütonyum miktarının 2014'te 40 kilogram olduğu ve bu miktarda iki yıl içinde 10 kilogram artış görüldüğü kaydedildi.

'BÖYLE BİR DURUMDA KUZEY KORE FÜZESİNİ DÜŞÜRECEĞİZ'

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı, hafta başında, "kendilerinin belirleyeceği bir zamanda kıtalararası balistik füze fırlatılabileceğini" açıklamış, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ise böyle bir durumda "Kuzey Kore füzesini düşürebileceklerini" belirtmişti.

TRUMP: ÖYLE BİR ŞEY OLMAYACAK

ABD'nin seçilmiş başkanı ve 20 Ocak'ta başkanlık koltuğuna oturacak Trump ise, Kuzey Kore'nin nükleer silah açıklamalarıyla ilgili şu tweet'i atmıştı: "Kuzey Kore, ABD'ye ulaşabilecek düzeyde bir nükleer silahın son aşamalara geldiğini duyurmuş. Öyle bir şey olmayacak!"

SON DENEMELERİNDE ÜLKE SALLANDI

Kuzey Kore yönetimi, 2006 yılında başlayan nükleer denemelerinin beşincisini 9 Eylül 2016'da yapmıştı. Güney Kore ordusu, bunun Pyongyang yönetiminin yaptığı en büyük nükleer deneme olduğunu ve 10 kilotonluk güce sahip denemenin 5,3 büyüklüğünde bir yer sarsıntısını tetiklediğini açıklamıştı. Amerikalı ve Güney Koreli yetkililer, Kuzey Kore'nin son nükleer denemesi üzerine ülkeye daha fazla yaptırım uygulanacağını duyurmuştu.

Kaynak: AA / Dünya

Güney Kore Kuzey Kore Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title