Haberler

    Dünya'yı yiyip bitirmek üzereyiz

    Güncelleme:

    İnsanlığın bir takvim yılı içinde yarattığı talebin dünyadaki doğal kaynakların yenilenme hızını aştığı güne Dünya Limit Aşım Günü adı veriliyor. 2020'nin Limit Aşım Günü 22 Ağustos'tu. Yani gezegenin 12 ayda ürettiği doğal kaynağı neredeyse dokuz ay içinde tükettik...

    Bu gün ilk kez 1970'te 29 Aralık olarak belirtildi. O zamandan bu yana kaynakların tükenme hızı bu tarihi sürekli erkene çekti. Koronavirüs salgını nedeniyle 1970'ten bu yana ilk kez limit aşımı bir önceki yıla göre ileri gitti... Küresel Ayak İzi Ağı yaptığı açıklamayla üç haftalık olumlu farkın nedenini enerji talebindeki düşüşün emisyonları geriletmesine ve ekonomik aktivitelerin karantina uygulamalarıyla azalmış olmasına bağladı. Rapora göre bu yıl insanlığın karbon ayak izi yüzde 14.5, orman ürünleri ayak iziyse yüzde 8.4 azalacak. Herhangi bir toplumun ekolojik ayak izi, o toplumun sahip olduğu biyolojik kapasitenin üzerindeyse bu durum 'ekolojik açık' olarak adlandırılıyor.

    Çalışmaya göre Türkiye'nin ekolojik ayak izi biyolojik kapasitesini yüzde 133 oranında geçiyor. İşin özeti şu: Tüm dünya bir Türkiyeli gibi yaşasa bize 1.5 gezegen gerekecek.

    'KAFAYI YEŞİLLENDİRİN', BU GİDİŞE DUR DEYİN!

    (Siz de ekolojik ayak izinizi yani kaç dünyalık yaşadığınızı footprintcalculator.org adresindeki soruları yanıtlayarak ölçebilirsiniz.)

    Çevresel ve sektörel sürdürülebilirlik uzmanı Ferdi Akarsu'nun 'Yeşil' adlı kitabı geçtiğimiz günlerde yayımlandı. Kitabında, doğayla birlikte sürdürülebilir bir yaşam kurmanın ipuçlarını veren Akarsu'yla 'kafayı yeşillendirmenin adımları'nı konuştuk. Bu adımlarla gezegenimize olumsuz etkilerimizi en aza indirmek mümkün!

    1) 'Bir insan tek başına ne yapabilir ki?' diye düşünmekten vazgeçin. Bu, harekete geçmenizi, gezegenimize ilişkin sorunun çözümünün parçası olmanızı engelliyor. Bir kişi çok şey yapabilir. Tarih bunun örnekleriyle dolu. Kendinize güvenin ve dönüşüme kendinizde başlayın.

    2) Merak edin! Doğanın, evrenin bizlere sunduğu sayısız bilgiyi ve deneyimi ancak meraklı olursak öğrenebiliriz. Kuşları merak edin, 'Kelebekler neden bu kadar renkli?' diye düşünün; 'Bu tişört nereden geldi, yapılırken başka canlılara zarar verildi mi', 'Çocuklarımızı nasıl bir gelecek bekliyor?' diye sorun ve yanıtların peşinden koşun! Yolunuz doğaya çıkacak.

    3) Tüketim, miras, mülkiyet... İhtiyaçtan fazla tüketmeyin. Bu, kaynaklar üzerinde adil olmayan hak sahipliği ve kısıtlı ömrümüzde kullanmayacağımız kadar mal demek. Bunlar toplumsal konular gibi görünse de fatura doğaya kesiliyor. Çünkü asıl kaynak doğa. Doğaya sonsuz bir hammadde gözüyle bakmak çevresel sorunların temel nedenlerinden.

    4) Gündelik hayatta birçok şeyi bir refleks gibi yapıyoruz. Yararlı olduğunu zannedip aslında hatalı bir davranışta bulunmaktan kaçının. Örneğin iyi niyetle bile olsa petshop'lardan hayvan satın almak aslında o sömürü sektörünü ayakta tutuyor.

    5) Yaşam alanlarımızda, kentlerde, dünyada nelerin nasıl yapıldığına ve etkilerinin ne olduğuna dikkat etmemiz gerekiyor. Yatırım adı altında yapılan birçok şeyin doğaya ve gelecekteki hayatlarımıza faturası ağır olabilir. Bu eylemlerin neden-sonuç ilişkisini sorgulayın. Gerekirse desteklemek veya karşı çıkmak sürdürülebilirlik için çok önemli.

    6) Enerji, su, atık, tarım ve hayvancılık, çevre, canlı dostlarımız, inşaat, ulaşım ve ticaret konularının çevresel kötü gidişata, sağlığımıza ve iklim krizine çok büyük etkileri olduğunu fark edin. Örneğin, musluk başlıklarına takılacak küçük bir perlatör tonlarca suyun israfını önleyebilir.

    7) Çok küçük zannettiğimiz olumsuz davranışlarımızın çok büyük etkileri olduğunu görün. Her yetişkin günde bir pet şişeyi doğaya atsa bu toplamda 5 milyar pet şişe eder.

    8) İklim sorunu sadece hükümetlerin, biliminsanlarının değil, her birimizin sorumluluğunda. Sorumluluk alın. Kararlarınızı buna göre verin.

    KISA KISA

    Düden Şelalesi'ne koruma kalkanı

    Antalya kent merkezindeki Düden Şelalesi, Resmi Gazete'de yayımlanan kararla 'kesin korunacak hassas alan' ilan edildi. Düden Şelalesi ve Çayı 'doğal sit alanı' statüsündeydi.

    Arı şahini Hatay'da görüldü

    Türkiye'de 2013'ten beri kaydı bulunmayan tepeli arı şahini (Pernis ptilorhynchus) Hatay, Subaşı'nda ortaya çıktı. Kuş gözlemcisi Mehmet Atahan tarafından görüntülenen tepeli arı şahinini bugüne kadar Türkiye'de görenlerin sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor.

    Kaynak: Hürriyet / Magazin

    Düden Şelalesi Türkiye Haberler

    Bakmadan Geçme

    Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli? Berat Kandili ne zaman 2024? Berat Gecesi hani güne denk geliyor? Berat Kandili'nde oruç tutulur mu, hangi ibadetler yapılır? Mesut Turan kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Çukurca Belediye Başkan adayı Mesut Turan kaç yaşında, nereli? Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır?
    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title