Haberler

Dünya Uygarlığı İçinde Türk Uygarlığı Tarih ve Dil Meseleleri Kurultayı"

Sonuç bildirisinden: "Türk dünyasıyla ilgili yayınların eksiksiz takip edilerek toplanacağı Türk Dünyası Kütüphanesi kurulması gerekmektedir"

"Dünya Uygarlığı İçinde Türk Uygarlığı Tarih ve Dil Meseleleri Kurultayı"nın sonuç bildirisinde Türk dünyasıyla ilgili yayınların eksiksiz takip edilerek toplanacağı Türk Dünyası Kütüphanesi kurulması gerektiği belirtildi.

Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Ajansı tarafından düzenlenen kurultayın ardından yayımlanan bildiride, ortak "Türk dili" için alfabe, yazı kuralları, ortak terimler, ortak sözlük ile gramer konusunda çalışılması gerektiği kaydedildi.

Ortak dil için Türkiye Türkçesi'nin seçilmesi görüşüne yer verilen bildiri, şöyle devam etti:

"Güçlüklere rağmen bu konudaki çalışmaların yaygınlaştırılması gerekir. Bu konuda dil bilimin bütün alanlarıyla ilgili çalışmaların bir an önce başlatılması önemli. Türk dünyasında gerçekleştirilen çalışmalar, akademik aleme duyurulmalı. Başta tez çalışmaları olmak üzere akademik çalışmaların ortak veri tabanında toplanması kaçınılmaz. Ortak faydalanmaya hizmet etmesi için 'Türk Dünyası Milli Köprüsü' yaratılmalı. Türk dünyasının varoluşunda katkısı bulunan, bu çabaları yüzünden mahkum edilen veya değişik süreçlere bağlı hayatını kaybedenlerin çalışmalarının derlenmesinin yanında, Türk dünyasını zenginleştirenlerin eserlerinin yayımlanarak Türk dünyasına kazandırılması gerekmektedir. Bu çabaların sistematik şekilde sürdürülmesinin gerekliliği üzerinde durularak, dil ve tarih konusunda yaptırılacak master ve doktora çalışmalarına destek olmak için 'Yüksek Koordinasyon Komitesi' oluşturulması lazım."

Türk Dünyası Ansiklopedisi önerisi

Ortak projelerin ilerletilmesi gerektiği vurgulanan bildiride, şu ifadelere yer verildi:

"Türk dünyasıyla ilgili yayınların eksiksiz takip edilerek toplanacağı Türk Dünyası Kütüphanesi kurulması gerekmektedir. Bu kütüphane, fiziki kütüphane olmalı ve bundan ayrı bir de dijital kütüphane oluşturulmalıdır. Her iki kütüphane de veri tabanlarıyla desteklenebilir. Sadece Türk dünyasını kapsayacak Erasmus benzeri öğrenci, öğretim elemanı ve araştırmacı değişimi programları başlatılmalı. Türk Dünyası Ansiklopedisi çalışması başlatılmalı." - Eskişehir

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Eskişehir Türkiye Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title