Haberler

Dünya Talasemi Günü

Mersin İl Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik, ülkemizde talasemi ve orak hücre anemisi başta olmak üzere kalıtsal kan hastalıklarının önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

Kemik, "8 Mayıs Dünya Talasemi Günü" nedeniyle yaptığı açıklamada, Türkiye'de 1 milyon 300 bin taşıyıcı ve 4 bin civarında talasemi hastası bulunduğunu belirterek, her yıl yüzlerce hastalıklı çocuğun dünyaya geldiğini, ailelerin ve toplumun maddi ve manevi zarara uğradığını kaydetti. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü ve Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından şimdiye kadar yapılan hizmetleri organize etmek ve hizmetleri yaygınlaştırmak amacıyla, hastalığın görülme riski göz önüne alınarak, Mersin'in de aralarında bulunduğu 33 ilde Hemoglobinopati Kontrol Programı başlatıldığını ifade eden Kemik, programın temel amacının toplum taraması, genetik danışma, halk eğitimi, doğum öncesi tanı ve tedavi yöntemlerini kullanarak, hastalıklı doğumu önleme olduğunu söyledi.

Türkiye'de akraba evliliklerinin fazla olması ve bunların yüzde 70'inin birinci dereceden yapılması nedeniyle genetik geçişli bir hastalık olan talaseminin görülme sıklığının da arttığına işaret eden Kemik, "Bu nedenle ikisi de taşıyıcı olan çiftlerin bilinmesi ve çocuk sahibi olmadan önce genetik danışmanlıktan yararlanılması, hastalığın önlenmesi açısından gereklidir. Hastalığın tedavisinin ne kadar güç ve pahalı, aile ve çocuk için ne kadar sıkıntılı olduğu düşünülürse, yürütülen çalışmaların hastalığın önlenmesi açısından ne derece önemli olduğu ortaya çıkmaktadır" dedi.

(HK-MT-Y) 06.05.2008 16:33 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi? Survivor Aysu Keskin kimdir? Aysu Keskin kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title