Haberler

"Dünya Şehirleri Kültürel İncelemesi 2012"

Londra Belediye Başkanlığı girişimiyle başlatılan "Dünya Şehirleri Kültürel İncelemesi 2012" çalışması kapsamında Londra, Paris, Berlin, New York, Tokyo, Şangay, Bombay, Singapur, Sao Paulo, Sidney ve Johannesburg ile birlikte İstanbul da incelendi.

Londra Belediye Başkanlığı girişimiyle başlatılan "Dünya Şehirleri Kültürel İncelemesi 2012" çalışması kapsamında Londra, Paris, Berlin, New York, Tokyo, Şangay, Bombay, Singapur, Sao Paulo, Sidney ve Johannesburg ile birlikte İstanbul da incelendi.

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Londra Belediye Başkanı'nın girişimiyle Dünya Şehirleri Kültürel İncelemesi 2012 çalışması başlatıldı.

Çalışma çerçevesinde, dünyada ekonomik ve kültürel açıdan önemli konumda bulunan şehirler belirlenerek, kültürel ortamları belirli kriterler uyarınca incelendi.

Bu kapsamda, şehirlerin, müze sayısı, kütüphane sayısı, kültürel hayata katılım durumu, kültürel üretim, yaratıcı ve kültürel endüstriler, kültürel tüketim gibi unsurları ele alındı.

Katılımcı kentlerin kültürel ortamlarının sağlıklı bir şekilde tasvir edilmesinin ardından, bu şehirler arasında karşılıklı öğrenme, deneyim ve iyi uygulama paylaşımı ve küresel rekabet edebilirliğin güçlendirilmesi amaçlanan çalışmada, Londra, Paris, Berlin, New York, Tokyo, Şangay, Bombay, Singapur, Sao Paulo, Sidney, Johannesburg ve İstanbul yer aldı.

Şehirlerin kültürel ortamlarına ilişkin verilerin ve bilgilerin derlenmesinin ve işlenmesinin ardından hazırlanacak olan Dünya Şehirleri Kültürel İncelemesi 2012 Raporu, 1 Ağustos'ta Londra'da açıklanacak.

Bu bağlamda, resmi açılış öncesinde tarafları bir araya getirmek ve raporun ilk taslağını değerlendirmeye açmak amacıyla Şangay şehrinde ilgili şehir temsilcilerinin katılımıyla bir buluşma gerçekleştirildi. Katılımcılar kendi şehirleri konusunda genel, kültürel ortamları konusunda ise ayrıntılı sunumlar yaptı.

İstanbul'u temsilen toplantıya katılan İstanbul Kültür ve Turizm Müdürlüğü uzmanlarından Esma Firuze Küyük tarafından gerçekleştirilen İstanbul sunumunda, şehrin ülke içerisindeki konumu ve önemi vurgulandıktan sonra şehrin kültür ekonomisine ve kültürel üretim ve tüketimine ilişkin bilgiler paylaşıldı, kültürel ortamda yer alan kamu aktörleri ve özel aktörler tanıtıldı, 2010 Avrupa Kültür Başkenti dönemine ilişkin bilgi verildi, Kültür Ekonomisi ve Kültür Envanteri Projesi tanıtıldı.

İstanbul sunumu katılımcılar tarafından ilgiyle izlenirken, İstanbul, soru-cevap kısmında en çok ilgi gösterilen şehirlerden biri oldu.

Ayrıca, Dünya Şehirleri Kültürel İncelemesi 2012 raporunu hazırlayan ekiple yapılan görüşmelerde, kültürel istatistik ve veriler açısından İstanbul'un en güçlü şehirlerden biri olduğu ve bu bağlamda özellikle Kültür Envanteri Projesi'nden ciddi şekilde faydalanıldığı öğrenildi.

İstanbul Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Emre Bilgili, konuya ilişkin yaptığı değerlendirmede, bu çalışmanın İstanbul'u kültürel açıdan dünyanın önemli şehirleri ile aynı konumda ve birlikte hareket etmesi anlayışının bir ifadesi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"İstanbul'un küresel rekabet edebilirlik açısından güçlendirilmesi, halkın kültürel hayata etkin katılımı, kültürel ortamına ve yaratıcı endüstrilerine daha fazla destek sağlanması ve halk için kültürel hayata katılımın bir ihtiyaç haline getirilmesi gerektiği önem taşımaktadır. İstanbul, dünya şehirleri arasında kültürel potansiyelini ve imkanlarını daha etkin kullanma çabası içerisinde olmalıdır."

- İSTANBUL

Kaynak: AA / Kültür Sanat

İstanbul Londra Berlin Paris Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title