Haberler

Dünya Sağlık Örgütü İklim Değişikliklerine Karşı Uyardı

Dünya Sağlık Örgütü, İklim Değişikliğinin, Doğrudan ya da Dolaylı Olarak Sağlığı Derinden Etkileyerek, Sağlık Sistemleri Üzerinde Önemli Bir Yüke Neden Olduğu, Hiçbir Ülkenin Bunun Dışında Kalamayacağı Uyarısında Bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), iklim değişikliğinin, doğrudan ya da dolaylı olarak sağlığı derinden etkileyerek, sağlık sistemleri üzerinde önemli bir yüke neden olduğu, hiçbir ülkenin bunun dışında kalamayacağı konusunda uyardı.

Dünya Sağlık Örgütü'nden 7 Nisan Dünya Sağlık Günü nedeniyle yapılan açıklamada

iklim değişikliklerine karşı uyarıda bulunularak bu değişikliklerin, doğrudan ya da dolaylı olarak sağlığı derinden etkileyerek, sağlık sistemleri üzerinde önemli bir yüke neden olduğu ve hiçbir ülkenin bunun dışında kalamayacağı bildirildi. Son 3 yıl içinde Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi'nde binin üzerinde hava olayının gerçekleştiğinin ifade edildiği açıklamada, "İklim değişikliği bu olayların sıklık ve şiddetini artırmaktadır. Küresel ısınmanın engellenememesi durumunda sıcak dalgaları, sel ve kuraklıklar, giderek kötüleşen hava kirliliğiyle bitki dağılımındaki değişiklikler milyonlarca insanın sağlığına zarar verebilir" denildi. Açıklamada ayrıca insanların sağlığının bundan ne düzeyde etkileneceğinin bir dizi faktöre bağlı olduğu, coğrafya, sağlık sisteminin hazırlıklı oluşu, sağlık durumu, yaş, sosyal sınıf ve destek sistemlerinin insanların savunmasını olumsuz yönde etkileyeceğine de dikkat çekildi.

-KIRSAL BÖLGEDEKİ YOKSULLAR YÜKSEK RİSK ALTINDA-

Kırsal bölgelerde yaşayan yoksulların, yaşlıların ya da hasta yaşlıların, aşırı hava şartlarına maruz kalan işçilerin en yüksek risk altında kalacak nüfus grupları olacağı belirtilen açıklamada, iklim değişikliğinin, sağlık eşitsizliklerini daha da kötüleştirerek yoksul gruplar üzerindeki baskıyı artırabileceğine işaret edildi. Açıklamada şöyle denildi:

"Sağlık sistemlerinin, sağlığı iklim değişikliğinden koruma konusunda en esaslı rolü oynayabilirler. İklim değişikliği büyük ölçüde çevresel ve ekonomik kaygılar çerçevesinde ele alınsa da, uzmanlar, iklim değişikliğinin şu anki ve gelecekteki sağlık sonuçlarıyla başa çıkma konusunda sağlık sistemlerini daha büyük rol üstlenmeye çağırmaktadırlar"

Ülkelere "Sağlık sistemlerine iklim değişikliğinin olumsuz etkilerinden korunma konusunda önemli, yeni ve öngörüye dayalı bir yol izlemeleri" çağrısında bulunan DSÖ, iklimin sağlık üzerindeki etkilerinin sağlık sistemleri üzerindeki yükü artıracağı, artan hastalık yükünün üstesinden gelinebilmesi için bu sistemlerin ciddi anlamda güçlendirilmesi gerektiğini bildirdi. Açıklamada, tahmin edilen sağlık etkilerinin çoğunluğunun hastalıkların sürveyansı, afetlere hazırlık ve birinci basamak sağlık hizmetleri gibi iyi bilinen müdahalelerle kontrol altına alınabileceği, sağlık profesyonellerinin, sağlığı iklim değişikliğinden koruma konusunda ön cephelerde mücadele ettikleri, bu nedenle sağlık çalışanlarının gerekli eğitimleri alarak becerilerini artırmaları gerektiği kaydedildi. Bu sayede yeni enfeksiyon hastalıklarının örüntüleriyle başa çıkma ve sıcakla ilgili hastalıkların semptom ve tedavileri konusunda beceri geliştirebileceklerine işaret edildi. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi Direktörü Dr. Marc Danzon ise iklim değişikliklerinin sağlığı riske attığını, mevcut eğilimin devam etmesi durumunda ise gelecek nesillerin de bunun olumsuz sonuçlarına katlanmak zorunda kalacaklarını ifade etti.(ANKA)

(DNZ/ÇAĞ)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title