Haberler

Dünya Rekortmeninin Korku Dolu Hikayesi

Değişken ağırlıklı paletsiz dalışta 90 metreye inerek kendine ait dünya rekorunu kıran milli sporcu Derya Can Göçen, başarısının sırrını "deniz korkusunun üstüne gitmek" olarak açıkladı.

EFSUN YILMAZ - Değişken ağırlıklı paletsiz dalışta 90 metreye inerek kendine ait dünya rekorunu kıran milli sporcu Derya Can Göçen, başarısının sırrını "deniz korkusunun üstüne gitmek" olarak açıkladı.

İzmir'in Çeşme ilçesinde Sahil Güvenlik Timi'nde görev yapan askeri personel eşi ile dalış çalışmaları yapan Derya Can Göçen, dalış sporuna başlama hikayesini ve art arda gelen başarılarını AA muhabirine anlattı.

Serbest ve tüplü dalış yapan aile üyelerinin olduğunu söyleyen milli sporcu, denize dalmaya başlamasının asıl nedeninin "korku" olduğunu belirtti.

Çocukluğunda deniz korkusu yaşadığını dile getiren Derya Can Göçen, "korkunun üstüne giden" bir yapıya sahip olduğunu, bu nedenle 15 yaşında tüplü dalışa, 22 yaşında da serbest dalışa başladığını ifade etti.

Korkunun üstüne gittikçe başarıların gelmeye başladığını vurgulayan dünya rekortmeni, şöyle konuştu:

"Kuzenlerim, dayılarım dalgıç. Benim başlama hikayem ilginç. Deniz korkumu yenmek istedim. Böyle olunca da başarılar arka arkaya geldi. Şimdi bir dünya rekortmeniyim. Aslında korkmuyor değilim, korkuyorum. Güvenlik dalgıçlarım suya girmeden suya giremiyorum. Bu benim karakterimle ilgili. Korktuğum şeylerin üstüne gitmeyi çok seviyorum. Derin mavi suyun bilinmezliği beni çekiyor. Birçok insan suyun 90 metre altında ne olduğunu bilmiyor ama ben biliyorum. Bu sayede korkumun üstesinden gelebiliyorum."

"Dünyada daha büyük mutluluk yok"

Denizin 90 metre altında insan vücudunun doğa ile bir savaş verdiğini, bazı fizyolojik tepkiler gösterdiğini söyleyen Derya Can Göçen, "90 metrede olanlar anlatılmaz yaşanır. Gerçekten öyle. Fizyolojik tepkilerin üstesinden gelmek için mental antrenmanlar yapıyoruz. Birçok defa o derinliklere yakın derinliklere iniyoruz. O acıya karşı koyduktan sonra o derinliğe varmak benim için büyük mutluluk, benim için dünyada bunun üzerinde bir mutluluk yok" diye konuştu.

Hayatta zor olanı başarmayı hedeflediğini, ilk dünya rekorunun 71 metre olduğunu hatırlatan Derya Can Göçmen, "72 metreye dalış yapsam mutlu olmayacaktım. 90 metreye rahat daldığımı gördüm yani basit olanı seçmedim" diye konuştu.

Motivasyonla insanların her şeyi başarabileceğini savunan rekortmen sporcu, başarmak isteyen kişilerin öncelikle kötü duygularından arınıp hedeflerine ulaşması gerektiğini anlattı.

- Çanakkale Zaferi ve diğer projeler

Bir anne ve lisede beden eğitimi dersi veren bir öğretmen olarak çok hareketli bir hayatı olduğunu bildiren Derya Can Göçen, 2015 yılında yeni rekorlar kırmayı hedeflediğini, ancak dalış derinliği konusunda kesin konuşmak istemediğini söyledi.

Çanakkale doğumlu biri olarak Çanakkale Zaferi'nin 100. yıl dönümünü çok önemsediğini de ifade eden milli sporcu, Çanakkale'ye dünyanın dikkatini çekmek için Avustralya ve Yeni Zelandalılarla ortak bir dalış projesine imza atmak istediklerini de sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Yerel

Çanakkale Zaferi Çeşme İzmir Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title