Haberler

Dünya Posta Birliği Dünya Ceo Forumu

Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Emek, "Türk postası, 2013 yılından itibaren evrensel hizmet sağlayıcısı olarak hizmet veriyor ancak bu hizmetlerin karşılığında diğer ülkelerdeki evrensel hizmet sağlayıcılarının olduğu gibi zarar ediyor ve bakanlıktan tazminat alıyor.

Başkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Emek, "Türk postası, 2013 yılından itibaren evrensel hizmet sağlayıcısı olarak hizmet veriyor ancak bu hizmetlerin karşılığında diğer ülkelerdeki evrensel hizmet sağlayıcılarının olduğu gibi zarar ediyor ve bakanlıktan tazminat alıyor." dedi.

Emek, Dünya Posta Birliği (UPU) Dünya CEO Forumu'nda yaptığı konuşmada, ekonomik dijitalleşmenin posta sektörünü de dönüştürdüğünü ifade ederek, küresel posta hizmetlerinin dijitalleşen ekonomi ve anlık haberleşme karşısında zor durumda kaldığını söyledi.

Geleneksel posta kuruluşlarının zor durumda kaldığını aktaran Emek, dünya genelinde posta hizmetlerinin devlet tarafından desteklendiğini ifade etti.

Emek, "Türk postası, 2013 yılından itibaren evrensel hizmet sağlayıcısı olarak hizmet veriyor ancak bu hizmetlerin karşılığında diğer ülkelerdeki evrensel hizmet sağlayıcılarının olduğu gibi zarar ediyor ve bakanlıktan tazminat alıyor." dedi.

"Evrensel hizmet' Amerikan Postası'na her yıl 9 milyar dolar zarar ettiriyor"

Prof. Dr. Uğur Emek, ülkelerin posta idarelerinin "evrensel hizmet" kapsamını ihtiyaç ve şartlara göre değiştirebildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Evrensel hizmet kavramı belirli ağırlıktaki belirli materyallerin, haftanın belirli günleri ülkenin geneline veya bölgelerine nüfus ayrımı yapılmaksızın sunulmasıdır. Ancak teknolojideki dijitalleşmeyle evrensel hizmet kavramı yeniden sorgulanıyor. Ülkeler, kendi bölgesel özelliklerine ve şartlarına göre evrensel hizmetin kapsamını değiştiriyorlar. Hollanda, posta kutusu sayısını azaltmayı gündeme getiriyor. Ancak ağırlıkların düşürüldüğü ve özellikle ticari gönderilerin kapsam dışına çıkarıldığını görüyoruz. Maliyetleri bu yolla düşürmeye çalışıyorlar.

Amerika'da yapılan bir çalışmaya göre, evrensel hizmet, Amerikan Postası'na her yıl 9 milyar dolar zarar ettiriyor. Kanada'da zarar artınca kapı kapı dağıtımdan mahalle posta kutularına teslimat söz konusu. Çok ciddi tartışmalar var. Evrensel posta hizmetinde kapı kapı dağıtımdan vazgeçilmeye başlanıyor."

Emek, her kamu hizmetinin kamu tarafından sunulması gerekmediğini, kamu hizmetinin iyi tanımlanması ve denetiminin olmasının büyük önem taşıdığını söyledi.

"Posta hizmetleri sektörü sorunlarını aşabilir"

Pakistan Posta İdaresi Genel Direktörü Rubina Tayyab da posta sektöründe kazancın düşüklüğünün, çözülmesi gereken konulardan biri olduğunu vurgulayarak, "Devletlerin posta hizmetlerinden kurtulmak gibi bir niyeti var mı? Bunu bilmeliyiz. Baktığımız zaman özel sektör bizim bütün gelirlerimizi emiyor. Posta alanındaki yüke onlar da ortak olsun. Gelir vergisiyle bu külfetin bir kısmını alabilirler." diye konuştu.

Cibuti Posta İdaresi Genel Direktörü Bahnan Ali Maidal ise dünyada posta özgürlüğünün sağlanması halinde posta sektörünün para kazanabileceğini söyledi.

Maidal, halihazırda bazı ülkelerin posta ağlarına katılmadığını, bunun da ilave maliyetler getirdiğini, tüm posta operatörlerinin bir arada çalışması halinde posta hizmetleri sektörünün sorunlarını aşabileceğini kaydetti.

Haiti Posta İdaresi Genel Direktörü Carel Camille Alexandre, kamu yatırımlarının artması halinde postanelerin daha prestijli hizmet verebileceğini ifade etti.

Toplantıda söz alarak "Global posta ağı kuralım" önerisinde bulunan Güney Afrika Posta İdaresi temsilcisinin fikrini desteklediğini dile getiren Alexandre, "Evet, uluslararası bir posta ağı kurabiliriz, birlik olabiliriz ama 200'e yakın ülkeyiz. Bu oldukça zor olacaktır." dedi.

"Hükümetler uluslararası posta ağını akıllıca kullanmalı"

Ürdün Posta İdaresi Genel Direktörü Khaled Lahham, posta hizmetleri alanında mevzuatın gözden geçirilmesi gerektiğini belirterek, "Hükümetler, uluslararası posta ağını ve bu alanda edinilmiş birikimi akıllıca kullanmalı. Posta şebekesi bir ülkenin kalkınması ve sosyal refahı için oldukça önemlidir." ifadelerini kullandı.

Katar Posta İdaresi Yönetim Kurulu Başkanı Mohammed Al Naemi de ülkesindeki postacılık faaliyetlerine ilişkin bilgi verdi.

PTT Genel Müdürü Kenan Bozgeyik de forumun kapanışında yaptığı konuşmada, posta sektörü mensuplarını İstanbul'da ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını ifade ederek, tüm konukları aileleriyle beraber İstanbul'u gezmeye davet etti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri İstanbul Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

AK PARTİ'DEN VEKİLLERE UYARI! AK Parti, vekillerini neden uyardı, olay ne? 23 NİSAN BANKALAR AÇIK MI? 23 Nisan Salı günü bankalar çalışıyor mu? Ziraat, Vakıf, Halkbank, Akbank... BUGÜN (23 Nisan) KARGOLAR AÇIK MI? 23 Nisan'da kargolar çalışıyor mu? PTT, MNG, SÜRAT, TRENDYOL EXPRESS... BORSA BUGÜN KAPALI MI? Borsa, 23 Nisan Salı günü açık mı kapalı mı? Borsa tatil mi? İSTANBUL 23 NİSAN ÜCRETSİZ ETKİNLİKLER! İstanbul'da 23 Nisan etkinlikleri nerede, saat kaçta? 23 NİSAN NEDEN KUTLANIR? 23 Nisan'ın anlamı ne? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? EL ELE GÖRÜNTÜLENDİLER! TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title