Haberler

"Dünya Piyasalarının Ağustos Ayına Kadar Rahatlaması İmkansız"

Bilgi Üniversitesi Uluslararası Finans Yüksek Lisans Programı Direktörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Amerika'nın Dizginleri Elinde Tuttuğunu Göstermek İstediğini Söyleyerek, Dünya Piyasalarının Ağustos Ayına Kadar Rahatlamasının İmkansız Olduğunu Söyledi.

Bilgi Üniversitesi Uluslararası Finans Yüksek Lisans Programı Direktörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, Amerika'nın dizginleri elinde tuttuğunu göstermek istediğini söyleyerek, dünya piyasalarının ağustos ayına kadar rahatlamasının imkansız olduğunu söyledi.

Bilgi Üniversitesi ile Bilgililer Platformu'nun Bursa'da düzenlediği toplantıya katılan Bilgi Üniversitesi Uluslararası Finans Yüksek Lisans Programı Direktörü Prof. Dr. Oral Erdoğan, dünyayı saran ekonomik kriz hakkında değerlendirmelerde bulundu. Küresel ekonominin krizin içinde olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Oral Erdoğan, "Global piyasalarda öncü sinyallerden birisi olan ticaretin daralacağına ilişkin sinyaller aldım. Öncelikle dünyada taşımacılık fiyatlarında geçtiğimiz kasım ayına göre Aralık ve

Ocak'ta yüzde 60 civarında gerilemeler yaşandı. Bu da beklenen üretimin olmadığını gösteriyor. Diğer taraftan mali piyasalar daha gecikmeli gördü bu olayı. Amerika'nın ciddi bir makro ekonomik politikası var. Yani kontrolsüz bir olay yaşamıyoruz. Amerika'nın denetiminde gelişmiş bir süreç olduğunu düşünüyorum. Öncü hareketini zaten 2003'ten 2006 Mayıs ayına kadar yükselen bir faiz dönemiyle hissetmemiz gerekirdi. Faiz oranlarını aşağıya çeken bir Amerika, ekonomisi neticesinde şu anda dizginleri elinde

tuttuğunu göstermek istiyor. Bunun kontrol edilemediği görülürse, işte o zaman küresel buhrana gidebiliriz. Ancak onun ihtimalini ben şu anda yüzde 5'in altında görüyorum" dedi.

Cari açığı yükselen Amerika'nın bunu finanse etmek isteyeceğini, şu anda da bunun bedelinin ödendiğini söyleyen Erdoğan, "Amerika'nın cari açığı olacaksa bunu finanse eden bir yeni kaynak gerekiyor. O da ticaret hacminin daralmasıdır. İthalatın küçültülmesi, Amerikan halkının biraz daha tüketimi azaltması. Bu da tüm dünyada ekonominin eski hızında büyümemesi sinyalini verir. 'Bizim Amerika'yla ilişkimiz yüzde beş, o yüzden fazla etkilenmeyiz' gibi hikayeler ancak masala döner. Şu anda Türkiye dünyaya

bağımlıdır. 97-98 Asya krizinde de 'Acaba Türkiye etkilenir mi? Asya bize çok uzak, ne ilgimiz var?' deniliyordu. 2000-2001 yılında üst üste iki yıl çok önemli dönem yaşandı. Türkiye, maliye politikasını çok sıkı tutmak zorundadır. Faiz oranlarının yüksek olduğuna inanıyorum. Yeri gelir çıkarırsınız, yeri gelir indirirsiniz. Dizginleri elinde tutan bir politikayı bizim Merkez Bankası gösteremedi" diye konuştu.

KOBİ'lerin çok tedbirli olmasını isteyen Erdoğan, "Piyasaların, ağustos ayına kadar rahatlaması imkansız. Ağustos ayından sonrası bir belirsizlik veya iyiye gidiş dönemi olabilir. Bir rahatlamanın gelme ihtimali yüksek görünüyor. Fakat bundan da çok emin değiliz" şeklinde konuştu.

(OMR-MŞ-ÖZ-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title