Haberler

Dünya Müslüman Kadınlar Zirvesi ve Fuarı

KUALA Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından düzenlenen ikinci Müslüman Kadınlar Zirvesi ve Fuarı Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da başladı.

KUALA Türk Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (TASAM) tarafından düzenlenen ikinci Müslüman Kadınlar Zirvesi ve Fuarı Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da başladı.

Başkentteki Putra Dünya Ticaret Merkezi'nde ilk kez düzenlenen Dünya Müslüman Kadınlar Zirvesi ve Fuarı'na Türkiye'den katılım yüksek oldu.

Dünya İslam Forumu, Malezya Uluslararası İslam Üniversitesi ve TASAM ile Türkiye merkezli kadın sivil toplum kuruluşlarından oluşan bir komitenin işbirliğinde düzenlenen zirveye, 100 ülkeden 5 bin kişi katıldı.

"Müslüman Kadın: Pamuk gibi Yumuşak, Demir gibi Güçlü" konseptiyle 23-25 Eylül tarihlerinde düzenlenen zirveye Türkiye'den Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, AK Parti İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu, CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer ile çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri iştirak ederken, Malezya'dan beş yılda bir seçilen Federal Sultan'ın eşi ile çeşitli düzeylerde katılım oldu.

Zirvenin ilk günündeki oturuma konuşmacı olarak da katılan Ersoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İslam Dünyası'nın birliğe, beraberliğe, kardeşliğe ve dayanışmaya ihtiyacı olduğu bir dönemde Malezya'da bu zirvenin düzenlenmiş olmasınını düşüncelerin ifadesi için bir fırsat olduğunu söyledi.

Zirveye ve fuara, Türkiye'den Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu, parlamenterler, genel müdürlükler, TASAM, belediye başkanları ve sivil toplum kuruluşlarıyla katıldıklarını kaydeden Ersoy, "Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu ve atmosferi, kadınların güçlendirilmesiyle ilgili yaptığımız çalışmaları kardeş ülkelerle paylaşma imkanı bulduk" dedi.

Emeği geçen herkese teşekkürlerini ileten Ersoy, "Zirve vesilesiyle amacımız 15 Temmuz'da yaşanan hain ve alçak darbe kalkışmasının da tüm boyutlarıyla Müslüman kardeşlerimiz tarafından iyi bilinmesini, FETÖ terör örgütünün nasıl hain, nasıl zalim bir terör örgütü olduğunu tüm Müslümanlarca çok iyi görülebilmesini sağlamaktı. Bunların din adamlığıyla, Müslümanlıkla, asla ve asla alakası olmadığını, bu kutsal değerlerimizi kullanarak devlet ve toplumların arasına sızmaya çalıştıklarını anlatmaya çalıştık. Görüşmelerimiz çok faydalı geçti. Zaten gördüğümüz ilgiden anlaşıldığımızı gördük. Bu da bizi mutlu etti. " diye konuştu.

Etkinliğin ilk günü belirli alanlardaki başarılı çalışmaları ve katkıları dolayısıyla çeşitli kişi ve kurumlara ödüller verildi.?

"Kadın ve Girişimcilik", "Kadın ve Barış İnşası", "Genç Müslüman Kadınlar; Geleceği Şekillendiren Güç", "Genç Kadın Liderler", "Kadınların Eğitimle Güçlendirilmesi", "Barış Tesisinde Kadının Rolü, İnsanlığa Biçim Vermek" başlıkları zirvenin alt konu başlıklarından bazılarını oluşturuyor.

Söz konusu etkinlik fikri, ilk defa 2014 yılında Birleşmiş Milletler Medeniyetler İttifakı (UNAOC) adıyla Endonezya'nın Bali Adası'nda düzenlenen etkinlikte ortaya konmuş, ardından İstanbul'da Dünya İslam Forumu'nda teklif edilmişti. Pakistan'ın başkenti İslamabad'da bu yıl yapılan Dünya İslam Forumu toplantısında zirvenin Malezya'da düzenlenmesi kararı alınmıştı.

Bu etkinlik çerçevesinde dünya genelinde farklı çalışmalarıyla öne çıkan Müslüman kadınlarla benzer konularda çalışma yapanları bir araya getirmeyi, kadınların deneyimlerini ve fikirlerini paylaşmasını hedefleyen program, kadın merkezli çalışmalar yapan sivil toplum oluşumlarının birbirleriyle etkileşiminin geliştirilmesi ve de Müslüman kadınların içinde yaşadığı toplumun yanı sıra insanlığa örnek olması yönündeki çalışmaları artırmayı da amaçlıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Malezya Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title