Haberler

Dünya Mülteciler Günü'nde Türk ve mülteci müzisyenler konser verdi

Dünya Mülteciler Günü kapsamında Türk ve mülteci müzik grupları aynı sahneyi paylaştı.

Dünya Mülteciler Günü kapsamında Türk ve mülteci müzik grupları aynı sahneyi paylaştı.

Savaş ve zulüm sebebiyle evlerinden kaçmak zorunda kalan milyonlarca insanın kararlılığını, cesaretini ve dayanıklılığını anmak amacıyla, Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 2001'den itibaren 20 Haziran günü Dünya Mülteciler Günü olarak anılıyor.

İKSV Salon'da gerçekleşen konserde Andalusia Trio, Mood Band, Kolektif İstanbul ve Baba Zula sahne aldı.

Etkinlikte konuşan UNHCR Türkiye Temsilci Yardımcısı Jean-Marie Garelli, UNHCR tarafından bugün 2018 yılına dair Küresel Eğilimler Raporu'nun yayınladığını belirterek, "Savaşlar, şiddet ve zulüm, arka arkaya 6 yıldır dünya çapında zorunlu yerinden edilme rakamlarını 2018 yılında rekor bir düzeye taşıdı." dedi.

- "Her gün ortalama 37 bin insan yerinden ediliyor"

Garelli, bireyler, toplumlar ve devletler arasındaki dayanışmanın hayati önem taşıdığına işaret ederek, "Bugün, Türk vatandaşları, mülteciler, kamu kurum ve kuruluşları, ülkeler, sivil toplum üyeleri ve BM kuruluşları olarak, mültecilerle, onlara ev sahipliği yapan ülke ve topluluklarla olan dayanışmamızı göstermek için buradayız." diye konuştu.

Yerinden edilen insan sayısının 20 yıl öncesine kıyasla iki katına çıktığını ve geçen yıldan 2 milyon 300 bin daha fazla insana denk geldiğini söyleyen Garelli, şu bilgileri verdi:

"Her gün ortalama 37 bin insan, yani her iki saniyede bir kişi yerinden ediliyor. 70 milyon 800 bin insanın, yarısı çocuk olmak üzere, 25 milyon 900 bini çatışma ve zulüm yüzünden ülkelerinden kaçmak zorunda kalan mültecilerdir. Türkiye 2018 yılında da Türkiye Devleti'nin ve halkının cömertliği sayesinde, uluslararası koruma ihtiyacı içindeki 4 milyondan fazla insana kapılarını açarak, 5 yıldır dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapmaya devam etmiştir. Süregelen bu misafirperverliği rakamlarla anlatmak çok zor. Ancak saygımızı, dayanışmayı ve desteği ziyadesiyle hak ettiğini söyleyebiliriz."

Gerçekleşen konserin de dayanışmanın bir sembolü olduğunu ifade eden Garelli, "Müzik hepimizi bir araya getiren uluslararası bir dil. Aynı zamanda müzik çeşitliliği de temsil eder. Bu çeşitlilik bizleri zenginleştirir. Bu vesileyle, bu gece Türk ve mülteci müzisyenler sahne alacak. " dedi.

UNHCR Türkiye Sözcüsü Selin Ünal da "Bildiğiniz gibi bugün 20 Haziran, Dünya Mülteciler Günü. Hep beraber burada mültecilerin dayanıklılığını ve yaşadıkları zorlukları, bu zorluklara rağmen gösterdikleri kararlılıkları için onurlandırmak için buradayız." değerlendirmesini yaptı.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Türkiye Haberler

Bakmadan Geçme

E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title